Tosuncuk ve Musk

Gültekin KARA
Gültekin KARA OTOSTOP gultekin.kara@dunya.com

Söylentilere göre 2 milyar para toplayan Çiftlik Bank yaratıcısı Tosun’u tüm Türkiye tanıyor. Bugün size bir başka Tosun’dan bahsetmek istiyorum. Çok yakından olmasa da gazetelerden ve yaptığı fütüristik hareketlerden tanıyorsunuz, Elon Musk.

Hani şu uzaya araba gönderen, dahi milyarder diye tanınan kişi.

Tesla’nın rekor zarar ilan etmesinden önce yazarak uyarımı yaptığım için rahatım.

Beyefendi, Anıtkabir’i ziyaret etmişti.

İşte o zaman, “Aman! Bu adama para kaptırmayalım” diye yazdığım için şimdi gönül rahatlığı ile devam ediyorum.

Elon Musk, yaptığı başarılı yatırımlarla servetini katladıktan sonra, geleceğe yatırım yapmayı sevenlere oynadı. Aynı bizim Tosun gibi, insanlara hayal sattı.

Tabii Tosun ile kendisinin farkı, bizim Tosun’un sistemi Cilalı Taş Devri seviyesindeyken, Musk, sanayi devrimi düzeyinde kurdu kumpası.

Tesla’nın senelik 20 bin araç üretilmesi gerekirken, toplam imalatın 360 adette kalması yatırımcılarda bir şok yaratmış. Şirketin resmi rakamlara göre net zararı da 641 milyon dolar.

Lakin tüm bu verilere rağmen Tosun Musk, yatırımcılarına “Panik yapmayın. Çok kısa zamanda haftada 2 bin 500 araç üretimine başlıyoruz” demiş. Yatırımcılar da kendisine inanmış ve 2.6 milyar dolarlık bir maaş ödemesi yapma kararı almış, ama tek bir şartla o da Musk Bey’in şirketini 650 milyar dolarlık değere ulaştırması gerekiyor.

Lakin, Moody’s not kırmışken, piyasalarda ifl as söylentileri varken bu iş nasıl olacak. Musk, eğer 18 ay içinde 8 milyar dolar bulamazsa olamayacak kaldı ki 3 ay içinde Tesla’nın ifl as etmesi de gündemde.

İşte o zaman belirttiğim gibi elektrikli otomobil üzerinden alkış toplama çabasındaki bir iktidar ile her yaptığı işle popüler olan ve manşetlere çıkan bir girişimci Ankara’da buluşmuştu. “İtibardan tasarruf olmaz” mantığı, itibar dışında bir şeyi olmayan bir girişimci ile Ankara’da buluşmuş, misafir taraf acaba biraz nakit çıkar mı diye, Atatürk’ün önünde saygı duruşu yapmıştı.

Basit bir örnekle, somut rakamlara dayalı verilerle sözü bağlayalım…
Tesla, 2017’de 100 bin araç sattı. Piyasa değeri 1 asırlık Ford’un 2 katı. Ford, 2017 yılında yaklaşık 6 milyon araç satarken, yılı 7.5 milyar dolar kâr ile kapattı. 100 bin araç satan Tesla ise 2 milyar dolar zarar etti.

Bu rakamlar, özellikle Tesla’nın rakamlarının, yerli otomobil projesi ile büyük oranda benzer olması bir tesadüf mü?

İnşallah öyledir.

Lütfen, kıt kaynaklarımızı, katma değeri çok daha yüksek projelere harcayalım.

Hangi çağın yöntemini kullanırlarsa kullansınlar, tosun stratejisine kanmayalım.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Hep bana… 18 Mart 2019
Baskınla olmaz 21 Ocak 2019
Rotası olmayan gemi 07 Ocak 2019
Umuda yolculuk 31 Aralık 2018
Otomobile soğan muamelesi 10 Aralık 2018
Feragat edilmiş 19 Kasım 2018
Nereye koşuyoruz… 12 Kasım 2018
Rica ederim yapmayın 05 Kasım 2018
Kurcalama arabayı 22 Ekim 2018
Çelik bile erir 08 Ekim 2018