Traktörlerimiz Kırgızistan yollarında

Ahmet COŞKUNAYDIN
Ahmet COŞKUNAYDIN ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Ülkemizin ihracat pazarlarına yeni ülkeler katma çabaları tüm sektörlerde sürüyor. Afrika'nın en derin yerlerinde yeni iş olanakları aramanın yanında, Asya özellikle de Orta Asya Türk Cumhuriyetlerine yönelik çabalar da ihmal edilmiyor.

Bunun en güzel örneğini ise dünyada toplam 130 ülkede tekerlek çeviren traktör sanayi oluşturuyor.

Ekilip biçilen her toprağa, dünyanın neresinde olursa olsun ulaşmayı ilke edinen Türk Traktör yetkilileri dağlık, traktöre uygun sınırlı arazisi olan Kırgızistan'ı hedef seçerek 2017 yılında, ürünlerinin tekerleklerini bu ülkede de çevirerek, söz konusu pazarda öncü olacaklarını duyurdular. Geride bıraktığımız yıl, Ankara ve Sakarya Erenler'de bulunan fabrikalarında 45 bin 31 adet traktör üreten kuruluş, bunun 12 bin 625 tanesini ihraç ederek, ülkemiz ekonomisine kendi alanında hatırı sayılır bir döviz kazandırdı.

Türk ekonomisi için verimliliğin her şeyden önce geldiğinin bilincinde olduklarını belirten yetkililer, dünyada rekabetin ancak bu yolla sağlanabileceğine de dikkat çektiler.

İhracatın her şeyden önce gelmesi gerektiğine dikkat çeken Türk traktör Genel Müdürü Marco Votta, kendilerinin sektörde 10 yıldan bu yana lider olduklarını, ama asıl amaçlarının Türk Traktörlerinin yurt içinde olduğu kadar dünyanın dört bir köşesine kadar ulaştırılması olduğunu söyledi.

Dünyada şu an genel bir çalkantılı dönemden geçildiğini, fakat bunun sürekli olmadığını söyleyen Votta, ihracatı hedefleyenlerin de anı düşüncede olmaları gerektiğine dikkat çekti.

Mario Votta, Türkiye'nin ekonomisinde tarımın ihmal edilemez bir öneme sahip olduğuna da dikkat çekerek, bu sektöre modern ekipmanın katkısının özellikle de traktörün olumlu etkisinin gözden uzak tutulmaması gerektiğini belirtti. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar