Travel Turkey, İzmir’in üçüncü önemli fuarı olabilir

Yaşar KUŞ
Yaşar KUŞ İZMİR'den yasar.kus@dunya.com

İzmir'de gazete binamız şu anki fuar merkezinin hemen yanında. Şu anki diyorum, çünkü bir kaç ay sonra fuarların Gaziemir'deki yeni fuar merkezinde gerçekleştirilmesi planlanıyor. Fuar alanına yakın olunca küçük-büyük bütün fuarları gözlemleme şansımız oluyor. Otoparkının doluluğu, trafiğe bindirdiği yük, fuar civarından geçerken kulağımıza çalınan başka dillerdeki konuşmaların çokluğu, katılımcıların tanıtım iştahı bunlardan sadece bazıları.

Sözü geçtiğimiz günlerde düzenlenen Travel Turkey İzmir Fuarı'na getirmek istiyorum. Bu fuar 8. kez gerçekleştiriliyor ve her geçen yıl biraz daha büyüyor.

Bazı fuarlar, sektörlerinin potansiyelini yansıtırlar. Bazıları ise bizzat bu potansiyeli ortaya çıkarırlar. İzmir için en çarpıcı iki örnek mermer ve gelinlik fuarları. Son derece mütevazı başlayan bu fuarlar zamanla dünyada konularının önde gelen organizasyonlarına dönüştüler ve daha da önemlisi sektörlerini büyüttüler.
Marble olmasa belki şu an doğaltaş ihracatında milyar dolarları konuşuyor olmayacaktık. IF Wedding Fashion olmasa belki de şu an İzmir'in en prestijli bölgelerindeki mağazalar gelinlik vitrinleriyle dolmayacaktı. Travel Turkey de şu an için bunu söylemek erken. Ama böyle bir potansiyel barındırdığı tespitini yapmış olalım. Bir kere ortada çok ciddi bir potansiyel var. Çeşme, Seferihisar, Gümüldür, Karaburun, Selçuk gibi ilçeleri, termal kaynakları, sağlık tesisleri, hem inanç hem de kültür turizmine yönelik ören yerleri patlamak için küçük kıvılcımlar bekliyor.

İkinci olarak fuarın gördüğü ilgideki artış. Her geçen gün biraz daha büyüyor. Geçen yıl 22 ülkeden 867 firma katılmıştı, bu yıl ülke sayısı 30'u, firma sayısı 900'ü buldu. İlk kez düzenlendiği 2007'de katılımcı sayısı sadece 187'ydi. Bu yıl 21 ülkeden de satın alma heyetleri geldi. Üstelik bunlar o kadar farklı coğrafyalardandı ki, bu geleceğe yönelik umutları arttırdı. Bunların arasında Güney Afrika Cumhuriyeti de vardı, İngiltere de; Arjantin de vardı Suudi Arabistan da. Ayrıca pek çok kent de fuarda turizm potansiyelini tanıttı.

İZFAŞ, TÜRSAB ve Hannover Fairs Turkey işbirliğinde Turizm Bakanlığı'nın himayesinde organize edilen ve bu yıl onur konuğu ülkenin İtalya, onur konuğu ilin Adıyaman olduğu Travel Turkey, mevcut büyüme ivmesini sürdürürse, Marble ve IF Wedding Fashion'ın ardından İzmir'de sektörünün büyümesine öncülük eden üçüncü fuar olabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar