Trump açıklamaları ön planda olacak

Yeşim SARIŞEN
Yeşim SARIŞEN YAPI KREDİ YATIRIM

Rekor seviyeleri gören hisse senetlerinde geçen hafta yatay eğilim etkiliydi. Kısa vadeli göstergelerin aşırı alıma işaret ettiği MSCI Dünya endeksi yılbaşından bu yana yüzde5 civarı artış gösterdi. Emtia fiyatlarındaki yükselişlerin destek olduğu gelişmekte olan piyasalarda ise 2016 zirvesini aşan MSCI EM endeksi ise yüzde 9,5 civarı yükselmiş durumda. Dolar endeksi baskı altında kalırken, ABD 10 yıllıklarında yatay eğilim korundu.

Öte yandan piyasalarda siyasi gelişmeler ve maliye politikalarına yönelik beklentiler ön planda kalmaya devam ediyor. Bu doğrultuda 28 Şubat’taki Trump Kongre konuşması ve enflasyon sinyalleri aradığımız ABD çekirdek PCE rakamları piyasaların odak noktasında olacak. Dolayısıyla bunların, yatay eğilimin hakim olduğu ABD tahvil faizleri üzerindeki etkisi önemli olabilir. Diğer taraftan Avrupa’da yükselen siyasi riskler ise soru işareti yaratan ana konulardan biri olmaya devam edecek. Trump’ın başta vergiler olmak üzere planlanan politika önceliklerini ana hatlarıyla çizmesi bekleniyor. Yeni politikaların ne zaman hayata geçirilebileceğine yönelik detaylar piyasalar açısından önemli olabilir. Geçen hafta ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in planlanan politikaların zamanlaması ve olası etkisi konusunda daha temkinli yaklaşımı soru işaretlerine neden olmuştu. Ayrıca Trump’ın 550 milyar dolarlık altyapı harcama planını ertelemeyi düşünme ihtimaline dair basında yer alan bazı haberler de soru işareti yarattı. Bu doğrultuda konuşmanın hayal kırıklığı yaratma potansiyelini de belirtmekte fayda var.

Bu hafta makro tarafta yurtiçinde enflasyon, Euro Bölgesi’nde HICP enflasyon, ABD’de revize büyüme, ISM imalat / hizmet endeksi, çekirdek PCE ve Çin PMI takip edilecek önemli makro veriler. Cuma günü Amerika Merkez Bankası (FED) Başkanı Yellen ve Başkan Yardımcısı Fischer’ın konuşacağını da hatırlatmak isteriz. Ayrıca Salı günü Yunanistan’ın kreditörlerle görüşmelere tekrar başlaması bekleniyor. Buradan gelebilecek haber akışı da dikkat çekebilir.

Yurtiçinde ise Cuma günü Şubat ayı TÜFE bilgileri açıklanacak. Bloomberg’de yer alan ortalama piyasa beklentisi aylık bazda %+0.49 (Ocak:%+2.46), yıllık bazda %+9.77 (%+9.22) artış yönünde. Merkez bankasının Ocak ayı enflasyon raporunda manşet enflasyonun birinci çeyrek sonları/ikinci çeyrek başlarına doğru çift haneye ulaşabileceğini vurguladığını hatırlatalım. TÜ- FE öncesinde, her ne kadar güçlü bir öncü gösterge olmasa da, Salı günü açıklanacak İTO enflasyon rakamlarını takip ediyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar