Trump güçlendikçe ABD yalnızlaşıyor

Ömer Faruk ÇOLAK
Ömer Faruk ÇOLAK EKONOMİ ATLASI dunyaweb@dunya.com

ABD Başkanlık yarışı devam ederken, bir radyo programında Trump seçilir mi diye sordular. Yanıtım ABD’lilerin bu kadar da düşmeyecekleri şeklinde yanıt vermiştim. Sonuçlar açıklandı, yanılmıştım. H. Clinton daha fazla oy alsa da seçim sistemi nedeni ile daha fazla Senatör çıkaran Trump Başkan oldu.

Trump koltuğa oturduğundan beri sadece ABD’liler için tüm insanlık ve dünya için tehlikeli işler yapmaya başladı. Trump’ın öne çıkan marifetlerini şöyle özetledim:

- Paris iklim anlaşmasından ülkesini çekti.
- İran ile yapılan nükleer anlaşmayı iptal etti.
- Göçmen yasasını değiştirdi.
- Bazı İslam ülkelerinin vatandaşlarının ABD’ye girişini yasakladı.
- Küba ile yapılan anlaşmayı kabul etmediğini açıkladı.
- Dünya Ticaret Örgütüne karşı olduğunu açıkladı. Bu çerçeve de çelik ve bazı ürünlere ek gümrük vergisi koydu. Meksika ila olan dış ticaret ve sermaye akımlarını engelledi.
- Çin ve AB ile ticaret savaşı başlattı.
- ABD’de Obama döneminde uygulanan sağlık sigorta sistemini ters yüz etti.
- Son marifetlerinde birisi de Obama döneminde oluşturulan Bears Ears ve 1996 yılında Clinton döneminde yapılan Grand Staircase Escalante ulusal park ve anıtlarının arazilerinin %80’ini maden aranmasına ve inşaata açması oldu.
- İki gün önce ise, Eğitim de (okullarda) Obama tarafından beyaz ırk dışındakilere uygulanan pozitif ayrımcılık uygulamasına son verdi.
- Trump dış politika da zikzaklar çizmekte (nitekim dışişleri bakanını da değiştirdi), Türkiye dahil birçok ülkeye karşı zaman zaman dengesiz söylemler da bulundu. Sonra bunların birçoğundan geri adım attı.
- ABD’nin İsrail’deki elçiliğini Kudüs’e taşınmasını sağladı, diken sırtındaki bölgeyi yeni bir ateş çukuruna attı, karara karşı yapılan gösteriler de yüzlerce masum Filistinli yaşamını yitirdi.
- Haziran ayı başında yapılan G-7 toplantısı sonuç bildirgesini imzalamadı. Kanada Başbakanı Trudeau’yu güvensiz adam olarak ilan etti.
- Bu hafta OPEC ülkelerine petrol fiyatlarını düşürün dedi (emri kipi kullandı)

ABD'nin sağı Trump'a destek veriyor

Trump, izeldiği bu politikalara karşın ABD’nin duyarlı kesiminden ciddi tepkiler alsa da, ABD sağı, muhafazakar kesimi miyopik davranarak Trump’a destek vermekte. Trump’ın bu tavırları öyle hala geldi ki, ülkeler bu dengesiz kişiliğe karşı adeta erken uyarı sistemleri kurmaya başladı.

Trump izlediği Amerika Öncelikli (USA first) politika ülkede egemenliği güçlendirmekte. Ancak ABD dünyada gittikçe yalnızlaşmakta, ABD müttefik ülkeler için bile “güven duyulamayan ortak” statüsüne geldi. Başlangıçta ABD’nin radikal sağcıları için, diğer ülkelere uygulanan ithalat kotalarının azaltılması, gümrük vergilerini yükseltilmesi çekici gelebilir. Bu politikalar uzun dönemde dış ticareti azaltan bir sapma yaratacaktır.

Trump güç zehirlenmesi içine girmiştir. Ne yazık ki, kurumsallaşmanın yüksek olduğu ABD sistemi bile bu adamı engelleyememektedir. Şimdi üstelik Anayasa mahkemesine yeni üye atama fırsatı da eline geçti.

Trump’ın dünya barışına ve doğasına verdiği zarar ise ayrı bir yazı konusu olacak kadar büyüktür. Bunu da bir başka hafta ele alalım. Ancak şimdiden Bay Trump’ın savaş suçlusu olarak yargılanmayı hak ettiğini söyleyebiliriz

Kitap Okuma Önerisi: İbrahim Semih Akçomak, 2018, Ahlaksız Büyüme.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Çin böyle gider mi? 04 Ekim 2019
Yeni parasal ralli 27 Eylül 2019
Trump etkisi 13 Eylül 2019
Kapıyı çalan kimdir? 06 Eylül 2019
Talep mi borç sorunu mu? 30 Ağustos 2019