Trump politikalarının netleşmesi piyasaları rahatlatacak

Yeşim SARIŞEN
Yeşim SARIŞEN YAPI KREDİ YATIRIM

Yurtdışı piyasalarda yükseliş trendi etkili olmaya devam ediyor. MSCI Dünya endeksi 2015 zirvesini test ediyor. Tahvil faizleri yükseliyor. Stoxx 600, 2015 yılı sonlarından bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, S&P 500 endeksi yeni rekor seviyeyi gördü. Geçen hafta ABD endeksleri yükseliş trendini sürdürürken, ABD tahvil faizlerinin toparlandığını ve aşırı alım bölgesinden geri çekilen dolar endeksinin sınırlı da olsa tekrar güç kazanmaya başladığını gördük. Altında ise satış baskısı ön plandaydı.

Yurtiçi piyasalarda ise kısa vadeli yükseliş hareketinin devam ettiği hisse senetlerinde sınırlı kar satışları etkili olurken, gelişmekte olan ülke kurlarından negatif ayrışan TL baskı altında kaldı. Geçen hafta 84.000 direncinden geri çekilen BIST-100 endeksi 82.900 üzerinde dengelendi. Bloomberg konsensusuna göre BIST-100 endeksinin MSCI gelişmekte olan ülke hisse endeksinde ileriye dönük F/K iskontosu yüzde 32 seviyesinde bulunuyor. Günlük likidite adımları ile oluşturduğu faiz politikasına devam eden merkez bankası ortalama fonlama maliyeti, yüzde 8.3 civarından yüzde 10.27’ye yükselmiş durumda.

Bu hafta makro tarafta yurtiçinde başta Ocak ayı enflasyon verisi olmak üzere, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) enflasyon raporu, yurtdışında ABD çekirdek PCE, ISM imalat ve hizmet endeksi, tarım dışı istihdam verisi, euro bölgesi büyüme verisi, Japon Merkez Bankası (BOJ) toplantısı ve Çin PMI endeksi takip ediliyor.

Ocak ayı TÜFE’de piyasa beklentisi aylık bazda yüzde 1,78 artış seviyesinde. Tüketici fiyatları Aralık 2016’da gıda ile alkollü içecekler ve tütün grubundaki artış paralelinde beklentilerin üzerinde yüzde 1,64 yükseliş göstermişti. Ocak ayında ise baz etkisi nedeni ile belirgin bir artış görmeyecek olsak da önümüzdeki aylarda kur geçişkenliği manşet enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı yapmaya devam edebilir. Ayrıca bu hafta merkez bankasının açıklayacağı enflasyon raporunda enflasyon tahminlerinin yukarı yönlü güncellenmesi bekleniyor.

Büyük resimde baktığımızda 2017 yılında ABD doları piyasaları şekillendiren en önemli değişkenlerden biri olmaya devam edebilir. 2017’nin maliye politikaları öncülüğünde global büyümenin hızlanacağı bir yıl olması bekleniyor. ABD’de uygulanması beklenen büyüme, altyapı yatırımları, vergi indirimleri, deregülasyonlar gibi yanlı politikalarla (bu görünüme öncülük ediyor. Politik belirsizlikler ise 2017 yılının en büyük risk konusu.

Bu doğrultuda bu hafta enflasyon sinyalleri aranan çekirdek PCE, imalat endeksleri ve istihdam verisi gibi ABD’de açıklanacak makro veriler ile birlikte şahin duruşun devam etmesi beklenen FOMC toplantısı ABD tahvil faizleri üzerinde yukarı yönlü baskı/ dolar endeksinde toparlanmaya destek olabilir. Ayrıca korumacı politikalarına yönelik soru işaretlerinin ön plana geçtiği Trump’ın altyapı harcamaları ve büyümeye yönelik politikalarının netleşmesi de bu görünüme destek olabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar