Trump Yaptırımları İmzaladı!

Aydın EROĞLU
Aydın EROĞLU Analiz aydineroglu@borsaanalizci.com

ABD Başkanı Trump'ın yaptırımları imzalayacağı haberi BİST'de bankalar başta sert satışlara neden oldu. 95.000 - 94.349 destekleri kırılınca satışlar 93.382 seviyesine kadar hızlandı. Kapanışı ise 93.981 seviyesinden kısmi toparlanma ile gerçekleşti. 

Bugün ise, Trump'ın yaptırımlarının ilk andaki etkisinin en azından Dolar kurunda kısmen düştüğünü görüyoruz. Dün yaptırım kararı öncesinde 5.93 seviyesine çıkmış olan Dolar kuru, açıklanan yaptırımlar sonrasında 5.87 seviyesine doğru gevşedi. Kurda kısmi gevşeme gelmesi, açıklanan yaptırımlarda şimdilik çok ciddi bir karar görülmemesi olabilir. Üç bakanımızın mal varlıkları donduruldu. Zaten hayal olan 100 Milyar Dolar ticaret hedefi çalışmaları durduruldu. Demirçelik ürünlerine ek vergiler devreye girecek. Mayıs öncesi % 50 ek vergili döneme geçeceğiz.

Muhtemelen yaptırım olarak ilk anda açıklanan bu kararlar korkulduğu gibi olmadığı için kurlarda kısmi gevşeme görüldü. Ancak, o kadar da rahatlamayalım. Çünkü Savunma, Enerji, İç işleri Bakanlıkları yaptırım kapsamında. İlk açıklamaların devamında yaptırımların artçıları da gelebilir. İlişkileri gerecek boyutta yaptırım kararları, karşılık yaptırım kararlarını da bizim almamıza neden olabilir. O zaman işler iyice karışır. Kısacası şimdilik Trump'ın yaptırımları çok sert çıkmadı ama, daha kötüsünü az önce Volkswagen açıkladı! Türkiye'ye yatırım kararını ertelediğini açıkladı. İşte bu karar bizim için çok daha önemli sonuç yaratabilir. Umarım yatırımdan vazgeçtiklerini söylemezler.

Sözümü bağlarken, bugün korkulduğu gibi yaptırımlar gelmediği için güne kısmi alımlarla başlanmasını bekliyorum. Finansal yaptırımlar gelir korkusu ile dün çok sert düşmüş olan bankacılık sektörünün alımlarda ön planda olmasını bekliyorum. Hatta bankalar dahil bir çok hissede gapli alımlar yaşanabilir. Ama ek yaptırım kararları, Esad güçleri ile çatışma haberleri ya da harekatın tamamlandığı açıklamaları gibi gelişmeler BİST'i etkileyecektir. Olası gelişmelere göre endeksin teknik ihtimallerini Destek-Direnç Tablosunda güncel olarak görebilirsiniz.

Böyle anlarda bilançosuna güvendiğiniz hisselerde bulunmak çok önemlidir. Onlar da panikle düşerler. Ancak, paniğe neden olan sebepler kalkınca en hızlı telafi eden hisseler olurlar. Ben, sakin durun ortamın durulmasını bekleyin görüşündeyim. Bu ateş soğuyacaktır. Aksi, dünya güç dengelerini sarsacak gelişmelere neden olur. Bunu da ABD'nin isteyeceğini düşünmüyorum.

Hepinize bol kazançlar dilerim

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gelişmeler lehimize! 13 Eylül 2019
Ons Altın'da Neler Oluyor? 07 Ağustos 2019