Tüketicinin ekonomiye güveni düşük; ama istikrarlı!

Alaattin AKTAŞ
Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ ala.aktas@gmail.com

Türkiye İstatistik Kurumu ile Merkez Bankası'nın birlikte oluşturdukları tüketici güven endeksi ağustos ayında 71.1 değerini aldı ve temmuz ayına göre yüzde 0.3 azaldı. Endeks, geçen yılın aynı ayındaki değerin ise yüzde 4.4 altında kaldı.

Sık sık hatırlatıyoruz; tüm güven endeksleri gibi tüketici güven endeksi de sıfır ile 200 arasında bir değer alıyor ve endeks 100'ün altında kalmışsa bu durum ekonomiye duyulan güvensizliğe, 100'ün üstündeki değerler ekonomiye güven duyulduğuna işaret ediyor.

Tüketici güven endeksi hiçbir zaman 100'ü aşamadı. Ama öyle çok keskin dalgalanmalar da görmüyoruz. Gerçi pek yok ya, aydan aya iniş çıkışlar görülmesi elbette doğal. Biz bu durumu da bertaraf etmek amacıyla sekiz aylık ortalama değerleri hesapladık.

2012'nin ilk sekiz ayındaki ortalama endeks 77.5 düzeyinde oluşmuş. 2013'teki değer 76.5, 2014'teki değer ise 73.7 olmuş.

2015 yılıyla birlikte 70 sınırının altına inildiği dikkati çekiyor. 2015'in ilk sekiz ayında ortalama endeks 65.4 olarak gerçeklemiş. Sonraki iki yıl yine artış var. Tüketici güven endeksi ilk sekiz aylık dönemin ortalaması itibariyle 2016'da 69.2, 2017'de ise 69.6 düzeyinde oluşmuş.

Endeks değerlerinin ortaya koyduğu gerçek şu: Türk halkı ekonomiye pek güven duymuyor; ne var ki "güvensizlik" çizgisindeki istikrarını da pek bozmuyor. Ekonomiye güven görüldüğü gibi 70'ler dolayında salınıyor.

Muhalefet için hazine!

Tüketici güven endeksi 100'ün üstüne hiç çıkmamış, yani Türk halkı yıllardır ekonomiye güven duyamamış. Vatandaş her ay üstüne basa basa "Ekonomiye güven duymuyorum" demeye devam etmiş.

Vatandaşın ekonomiye güven duymasını sağlayamamış görünen AKP iktidarı, buna rağmen girdiği tüm seçimlerde muhalefet partilerine fark atıyor. Bu durumdan ders çıkarması gerekenler herhalde muhalefet partileridir.

Belli ki vatandaş şöyle düşünmektedir: "Bu iktidarın uyguladığı ekonomi politikalarından pek de hoşnut değilim, ama muhalefet partilerinin bu politikalardan daha iyisini uygulayabileceklerine de inanmıyorum..."

Şükrü Hoca'yı uğurlarken...

Şükrü Kızılot Hocamızı kaybettik. Hepimizin başı sağ olsun...

Şükrü Hocamla tanışıklığımız 2000'lerin başına uzanıyor. O dönem TRT'de ekonomi programı hazırlayıp sunuyordum. Rahmetli Hocam, ne zaman davet etsem çok önemli bir mazereti olmadığı sürece programa katılır ve o nazik ve esprili üslubuyla soğuk yüzlü ekonomi programına renk katardı. Programın nasıl geçtiğini, sürenin nasıl bittiğini anlamazdık bile...

Hocamla daha sonra radyo programlarında da beraber olmaya devam ettik. Kimi zaman da Çankaya'daki bürosunda ziyaretine giderdim ve sohbet ederdik. Hocam, her ziyaretimde elime yeni tamamladığı kitaplarından birini tutuştururdu.

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) 2016 yılı altın kalem ödüllerinde Özden Alpdağ özel ödülünü Şükrü Kızılot Hocamıza layık gördü ve çok da iyi yaptı.

Bizim kültürümüzde, örf ve adetlerimizde ölenin arkasından iyi konuşulur. Ama Şükrü Hocam arkasından kesinlikle iyi konuşulacak bir insandı.

Tüm sevenlerinin başı sağ olsun. Şükrü Hocama Allah rahmet eylesin.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar