Tüm kıymetliler yatırımcılarını sevindirdi

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Altın geçtiğimiz haftanın ilk iki gününde 25 dolarlık kazançla seansa oldukça hızlı başladı. Kar satışlarının artan ivmesi ve ABD'den açıklanan pozitif ekonomik verilerin gölgesinde kalan altın sonraki günlerde bu kez gelişmeleri lehine kullanarak tekrar hızlandı. Cuma günü 1328 dolar/ons'a kadar ulaştı. Haftayı 1324.50 dolar/ons seviyesinden bitiren altın yüzde 2.5 oranında gelir elde ederken gümüş, yüzde 3.92 ve paladyum yüzde 2.30 kazandırdı. Platin yüzde 4.14 ile haftanın en çok kazandıran kıymetlisi oldu.

Altın haftaya 1291 dolar/ons seviyesinden giriş yaparak yukarı yönde işlem gördü. ABD'nin para politikasına dair şimdilik kayda değer bir işaret alınamaması altın için itici güç oldu. Salı günü erken saatlerde Kuzey Kore tarafından fırlatılan füze, Japonya’nın kuzeyinde bulunan Hokkaido adasını geçerek Pasifik Okyanusuna düşünce, altın son 9.5 ayın zirvesi olan 1326 dolar/ons’a kadar tırmandı. Diğer yandan ICE Dolar endeksi 2,5 yılın en kötü seviyesine kadar düşüş yaşarken, bu durum Euro/dolar paritesinde kendini 1.2013 seviyesi olarak gösterdi. Aynı gün ABD’den açıklanan güven endeksinde, ‘Trump yönetiminin uygulamadaki tökezlemelerine rağmen’ artış kaydedildi. Ortada ne vergi indirimi var ne de vaatte bulunulan diğer konularda bir gelişme söz konusu. Yüksek gelen güven endeksi altının ateşinin sönmesine neden olurken sarı maden 1310 dolar/ons seviyesine kadar gevşedi. Hafta ortasında bu kez sahneyi dolar aldı ve hem altın hem de birçok para birimi karşısında atağa geçti. Sarı madenin fiyat bandı 1305 – 1300 dolar/ons bandına geri çekilirken, Euro/dolar paritesinin de ateşi düşerek 1.1870 seviyesine geri çekildi. Sonraki günler altın yeniden şaha kalkarak kaybını telafi etti. Perşembe günü ABD'nin yıllık enflasyon rakamları açıklandı ve 2015'in son zamanlarından itibaren en yavaş hızında yükseldiği görüldü. Enflasyon hedefi, FED'in para politikasına dair hamlelerini belirleyen kritik parametrelerden biri olduğundan bu yetersiz rakamlar, yatırımcıların kafasında Aralık ayındaki faiz artırımına ilişkin soru işaretleri uyandırdı. Dolar değer kaybına uğrarken altın pozitif reaksiyon göstererek tekrar 1323 dolar/ons seviyesine tırmandı. Cuma günü bir diğer kritik parametre olan ve istihdam piyasasına dair ciddi bir resim çizen ABD'nin Tarım Dışı istihdam rakamları hayal kırıklığına uğrattı. Kötü gelen ekonomik veriler altının ekmeğine yağ sürdü ve kıymetli maden 9 Kasım'dan bu yana ki en yüksek seviyesi olan 1328.80 dolar/ons'u kaydetti. Kapanışta 1324.50 dolar/ons'ta dengelenen altın haftalık bazda yatırımcısına yüzde 2.53 getiri sağladı.

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore ile ülkenin nükleer füze programından kaynaklanan gerginlik için “konuşmak cevap olamaz” yorumunu yapmıştı. Altın, gerilim hattında kaldığından 1300 dolar/ons seviyesinin korudu ve ABD'nin hayal kırıklığı yaratan kritik verilerinden de beslenerek 1320 dolar/ons üzerine çıktı. Kıymetli madenin bu hafta teknik alımlarla güçlenerek 1350 dolar/ons'u aşması muhtemel. Euro/dolar paritesinin ve diğer kıymetlilerin güçlü duruşu da altını destekliyor. Kısa vadede işlem yapan yatırımcılar yükseliş trendinden faydalanarak alım yapabilirler.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018