Turizm Oscar'ı “Altın Elma” dördüncü kez Diyarbakır ile Türkiye'nin olsun

Mahir SOLMAZ
Mahir SOLMAZ DİYARBAKIR'dan mahir.solmaz@dunya.com

Diyarbakır hızla değişen ve gelişen yüzüyle dünya turizm arenasına çıkmaya hazırlanıyor. Aralarında Türkiye, Almanya, İsveç, Mısır, Fransa, İtalya, Rusya, Ukrayna’nın bulunduğu 29 ülkeden 38 yazar ve gazeteci, Diyarbakır’a geliyor. Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Borsası, Dicle Üniversitesi, Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü öncülüğünde Diyarbakır'da faaliyet gösteren başta TÜRSAB gibi sivil toplum kuruluşlarının katkıları ile 27-30 Nisan tarihleri arasında kente gelecek heyet, şehrin tanıtımına önemli katkı sağlayacaktır. Turizm sempozyumuna katılması planlanan heyet, Diyarbakır’ın merkezinde bulunan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri başta olmak üzere Eğil ilçesinde bulunan Peygamber Türbeleri, Asur Kalesi, Ergani ilçesinde bulunan tarihin ilk planlı yerleşim yeri olan Çayönü Höyüğü, Silvan ilçemizde yer alan Hasuni Mağaraları, Malabadi Köprüsü (UNESCO Dünya Kültür Mirası Aday Listesinde) ile son yıllardaki arkeolojik kazı çalışmalarıyla sırları açığı çıkarılan Zerzevan Kalesi’ni ziyaret edecekler.

Dünya Seyahat Gazetecileri ve Yazarları Federasyonu (FIJET-Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme) aralarında Türkiye, Almanya, İsveç, Mısır, Fransa, İtalya, Rusya, Ukrayna, Libya gibi ülkelerin olduğu 29 ülkeden derneklerin üst çatı örgütü. 1970 yılında kurulmuş olan federasyonun dönem başkanlığını Tunus Eski Kültür Bakanı Tijani Haddad yürütmekte. Türkiye’de Türkiye Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği de (ATURJET) FİJET üyesi. FIJET her yıl turizm alanında Turizmin Oscarı olarak görülen Altın Elma ödülünü turizimi geliştirmek için gösterdiği üstün çabaların sonucu olarak bir kuruluşa, ülkeye, şehre veya kişiye sunuyor. Türkiye şimdiye kadar biri 1984 yılında Antalya, diğeri 2012 yılında Hamamönü ve 2017 yılında Konya olmak üzere 3 ödül almış. Ve bu ödüller Kültür ve Turizm Bakanlığı düzeyinde kabul edilmiş.

Diyarbakır’ın tüm önemli kurum ve kuruluşlarının organize ettiği bu çalışma, Diyarbakır ile Türkiye'ye dördüncü “Altın Elma” ödülünü neden getirmesin. Hazırlıklarımız ve çalışmalarımız bu hedef doğrultusunda olmalı.

Bu organizasyondan sonra 9 Mayıs Çarşamba günü Diyarbakır'da yeni stadyumda oynanacak olan Ziraat Türkiye Kupası finali için şimdiden hazırlıklarımızın başlaması gerektiğinin altını çizmek isterim. Bu organizasyonda kent için çok önemli.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar