Turizm Rusya ile nefes aldı, sezon umutları son dakika rezervasyonlarında

Alaattin AKTAŞ
Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ ala.aktas@gmail.com

Türkiye'ye gelen turist sayısında geçen yılın tüm aylarında bir önceki yıla göre gerileme oldu. Yılın tümündeki gerilemenin oranı yüzde 30'u buldu.

Türkiye'yi 2014 yılında 36.8 milyon turist ziyaret etmişti. Ziyaretçi sayısı 2015 yılında hemen hemen aynı düzeyde gerçekleşti ve 36.2 milyon oldu.

Ama 2016'da, 2015'in kasımındaki uçak krizinin etkisiyle Rus turisti adeta unuttuk, Avrupa'dan da daha az gelen oldu ve o yüzde 30'luk gerilemeyle yüz yüze kaldık. 2016'daki turist sayısı 25 milyona indi.

Bu yıla da iyi başlayamadık. İlk çeyrekte geçen yıldan daha az turist geldi. Öyle ki, ay bazında bakıldığında 2015'in aralık ayında başlayan gerileme, 2016'nın tümünde ve bu yılın ilk çeyreğinde de sürdü. Yani Türkiye'ye gelen turist sayısı son 16 aydır bir önceki yılın aynı ayına göre gerileme gösteriyordu.

Kötü gidiş durdu mu?

Nisanda doğrusu kimsenin beklemediği bir gelişme oldu ve turist sayısındaki gerileme durduğu gibi yüzde 18 düzeyinde hiç de azımsanmayacak boyutta bir artış yaşandı. Geçen yılın nisan ayında 1.8 milyona yakın gerçekleşen yabancı turist sayısı bu yıl 2.1 milyona dayandı.

Nisandaki yüzde 18'lik bu hızlı artışın etkisiyle yılın ilk dört ayındaki turist sayısı da geçen yılın çok az da olsa üstüne çıktı. Dört ayda, geçen yıldan yaklaşık yüzde 1 daha fazla turist gelmiş oldu.

Bir tek ay önemli değil; ne azalışta, ne artışta. Önemli olan bu hareketin bir eğilime dönüşüp dönüşmeyeceği. Dolayısıyla nisan ayındaki yüzde 18'lik artış elbette önemli, ama bundan daha önemli olan bu artışın devamının gelip gelmeyeceği...

Turist sayısı nasıl arttı?

2015'in kasım ayındaki uçak krizinden sonra Rusya ile ilişkileri düzeltmek kolay olmadı. Gerçi bu ülkeyle aramızdaki tüm sorunları tam anlamıyla çözdüğümüzü söyleyemesek de en azından turizm yönüyle hemen hemen pek bir pürüz kalmadı. Rusya Türk vatandaşlarına uygulamaya başladığı vizeyi kaldırmadı ama bu engel zaten Türkiye açısından turizm yönüyle gider azaltıcı bir durum.

İşte iki ülke arasındaki sorunların büyük ölçüde aşılması turizme yaradı. Turist sayısının nisanda yüzde 18 artmış olmasında en büyük etkiyi Rusya'dan gelenlerin sayısında kaydedilen hızlı artış yaptı. Rusya'dan geçen yıl nisanda yalnızca 31 bin kişi gelmişti, sayı bu yıl 182 bine çıktı. Yani tam 151 bin kişilik bir artış var.

Dört aylık dönemde gelen turist sayısındaki toplam artışın 317 bin olduğu dikkate alınırsa, Rusya'dan gelenlerdeki 151 bin kişilik artışın önemi daha iyi anlaşılır.

Nisan ayındaki yüzde 18'lik artışta umut veren bir yön de Alman turistlerin durumu. Alman turistler nisanda yine ilk sıraya yükseldiler. Her ne kadar geçen yıla göre Alman turist sayısında çok fazla bir artış yoksa da bu ülke vatandaşlarının yeniden Türkiye'ye ilgi göstermeye başlamış olmaları önemli.

Ama yanıtı merak edilen bir soru var. Alman turistler neden yeniden Türkiye'ye yöneldiler ve bu sorunun yanıtıyla bağlantılı olarak nisandan sonraki dönemde de bu giriş devam eder mi?

İspanya doldu taşıyor!

Avrupa'da, özellikle Almanya'da tatilini ülke dışında geçirmek isteyen milyonlar var. Bu insanlar "deniz- kum-güneş" için en yakın yere, Akdeniz'e gitmek durumunda.

Akdeniz çanağında yer alan ve en çok turist çeken ülke konumundaki İspanya, turiste doydu. Artık bu ülkede "Turist istemiyoruz" diye gösteriler yapılıyor.

Türkiye'ye dönük rezervasyonlarda bu yaz için de pek umutlu olunamıyor. Erken rezervasyonlarda pek bir gelişme yoktu zaten.

Şimdi geriye kala kala son dakika rezervasyonları kalıyor. Ve bu çerçevede İspanya'nın turiste doymuş olmasının bize olumlu yansıyacağı umuluyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar