Turizmde işler ağır aksak gidiyorsa

Mahmut SABAH
Mahmut SABAH KAYSERİ'den kayseri@dunya.com

Turizm, Kayseri için gelecek vadeden bir sektör... İl zengin bir turizm potansiyeline sahip. Getirisi dikkate alındığında turizm ve hizmet sektörü hep öne çıkıyor. Ne var ki kentte bu potansiyeli gereği gibi değerlendirememiş olmanın sıkıntısı yaşanıyor. Oysa, ortak akla dayalı sağlıklı bir planlama, ve tabii isabetli yatırımlarla sektörü ayağa kaldırmak hiç de zor olmasa gerek.

Erciyes Kış Sporları Turizm Merkezi sayesinde, turist transferinde belirgin bir hareketlenme var. Büyükşehir Belediyesi'nin gerek Erciyes, gerekse kent merkezinde hayata geçirdiği sosyal, kültürel ve sportif temalı tesislerin turizme ivme kazandırdığı artık bilinen bir gerçek. Ancak yeterli olduğu söylenemez. Zira, kırsaldaki doğal değerlerin, örneğin Aladağlar Milli Parkı'nın 'tracking'e, Zamantı Irmağı'nın 'rafting'e, Sultan Sazı Kuş Cenneti'nin, 'safari' turizmine açılması gerek.

Kayseri, Anadolu bozkırının ortasında bir vaha... İl, milli parkları (2), tabiat parkı (1), yaban hayatı geliştirme alanı (1), ulusal sulak alan (1) ve ramsar alanı (1) gibi güzelliklere kucak açmış, iç açıcı bir coğrafya... Her biri doğa harikası o değerlerden söz edildiğinde, titizlikle korundukları söylenir hep. Oysa gerçek hiç de söylendiği gibi degildir. Zira, örnekleri ortada... İşte size, her akla esişte, araziye salınan can suları ile çölleşme tehlikesinden uzak tutulmaya çalışılan Sultansazlığı... İşte kurumanın eşiğinde gidip gelen Karasaz, işte Hürmetçi Kuş Cenneti...

Kayseri'nin sahip olduğu iki milli parkından biri Sultan Sazlığı Kuş Cenneti, diğeri ise içinde ünlü Kapuzbaşı Takım Şelaleleri ile Yedigöller'in de yer aldığı Aladağlar Milli Parkı'dır. Aladağlar'daki atıl doğal değerler, gerek Kayseri gerekse bölge için önemli birer katma değer kaynağıdır. Konu, 2016 yazında Erciyes'te yapılan 'Tabiat Turizmi Eylem Planı Çalıştayı'nda ele alınır. Öncelik Aladağlar Milli Parkı'nındır. Uygulama oradan başlayacak, yapılacak yatırımlarla her iki milli park 'doğa turizmi'ne hazırlanacaktır.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, parkı 'Tabiat Turizmi Uygulama Eylem Planı' kapsamına alır. Parkın, gerek takım şelaleleri, gerekse yedigöller kesimlerinde uygulanacak 'Master Plan' projesinin hazırlanmasını, Kayseri Büyükşehir Belediyesi üstlenir. Yapılacak yatırımların ise, söz konusu plan doğrultusunda hayata geçirilmesi öngörülür. O kararın üzerinden iki yılı aşkın bir zaman geçmiştir. İlginçtir, ne ortada hazır olduğu söylenen master plandan bir haber, ne de yatırımlardan söz eden vardır.

Evet amaç, ildeki turizm potansiyelinin değerlendirilmesi ve tabiat turizmi potansiyelinin ortaya çıkarılarak geliştirilmesini sağlamaktır. Söylendiğine göre Aladağlar Milli Parkı'nda, ziyaretçilerin tabiatla buluşmalarını sağlamak için bakanlık tarafından ziyaretçi tanıtım merkezi, seyir terası, kamp ve piknik alanları oluşturulur. Keza, Sultansazlığı Milli Parkı'nda kuş müzesi, ziyaretçi tanıtım merkezi, piknik alanları ve çevre düzenleme çalışmaları yapılır. Dahası; iki milli parkın Tabiat Turizmi Master Planı ile Tabiat Turizmi Uygulama Eylem Planları da hazırdır. Ancak ne hikmettir bilinmez, bugüne kadar yatırım adına dişe dokunur bir görüntüye rastlanmaz uygulama alanlarında...

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik'in tanımıyla, Kayseri 'zenginlikler şehri'dir. Herkes bu konuda hemfikir sayın Çelikle... Evet doğru... Doğal değerleri, Asur, Hitit, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarının koyun koyuna harman olduğu 6 bin yıllık köklü geçmişi ve de zengin kültürüyle övgüye değer, kendine özgü bir 'zenginliktir' Kayseri...

Çelik, öz eleştiri yapıyor, Kayseri'nin 'güzelliklerine' rağmen turizmde hakettiği yerde olmadığını söylüyor ve de, “Hakettiği noktaya gelmesi için büyük bir gayret gösterdiğimizi belirtmek isterim” diye ekliyor. Bilindiği kadarıyla 'master plan' hazır, madem çaba da harcanıyor; şu halde, hazır olduğu söylenen o projenin bekletilmesi niye?

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Patateste sorun bitmiyor 23 Nisan 2018