Turizmde iyiye gidiş

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Turizm sektöründe işler düzelmeye başladı.

Turizm sektörünün  üç müşteri grubu var.

- Sektörü ayakta tutan ve döviz getirenler yabancı ziyaretçi grubu.
- İkinci önemli grup yurt dışında yaşayan Türkler. Onlar da döviz getiriyor.
- Üçüncü grubu yerliler oluşturuyor. Yerlilerin harcamaları döviz değil ama  genelde  yabancıların kişi başı döviz harcamalarının Türk lirası karşılığının üzerinde.

Türkiye İstatistik Kurumu, bu yılın üçüncü üç aylık dönem turizm istatistiklerini yayınladı.

Üçüncü üç aylık dönemler turizm sektörünün en hareketli dönemidir. Temmuz, ağustos, eylül, yabancı ziyaretçilerin de yerlilerin de tatil yapmak istedikleri aylardır.

Bu yılın üçüncü 3 aylık döneminde  turizm gelirinde, geçen yılın aynı dönemine göre % 37 oranında artış var.

Turizm gelirinin %77’si yabancı ziyaretçilerden, %23’ü ise yurtdışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edildi.

Yılın ilk 9 ayında ülkeye  yurt dışından gelen toplam ziyaretçi sayısı 30.3 milyon oldu. Bir yıl önceye göre 9 ayda ülkeye gelen yabancı ziyaretçi  sayısının  % 25’e yakın artış göstermesi sektörde düzelmenin işaretidir.

Yurtdışından gelen ziyaretçilerden elde edilen turizm gelirinde de artış var. Turizm geliri 2016 yılının ilk 9 ayında 17 milyar dolara gerilemişti. Bu yıl 20 milyar dolar oldu.

Turizm sektöründeki toparlama önemlidir. Ancak unutmayalım, bizim turizm sektörümüz devamlı büyüme bekleyişinde devamlı kapasite artırıyor.

Turist sayısı ve gelirinde 2014, 2015 rakamlarının gerisindeyiz. İyileşme 2016 yılındaki ciddi  gerilemeden sonra toparlanmanın iyiliğidir.

Sadece yabancı ziyaretçi sayısını  artırmak  sorunu çözmüyor. Daha fazla harcama yapacak, ülkeye daha fazla döviz katkısı olacak yabancı ziyaretçileri ülkeye çekmek zorundayız.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018