Türk kahvesinin önü açık

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle, yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz. İşte bu haftanın konu başlıkları… Ayrıntılar mı? dunya.com/ehlikeyf adresinde…

- Bir fincanının 40 yıl hatırı var

İstanbul, kahve ile tam 501 yıl önce Kanuni döneminde Yemen Valisi Özdemir Paşa sayesinde tanışıyor… Kahvenin yetiştiği yöreleri Osmanlı topraklarına katan padişah, Yavuz Sultan Selim. İstanbul'da ilk kahvehaneler, 1554 yılında açılıyor. 2013 yılında Türk Kahve kültürü ve geleneği, UNESCO’nun “Somut Olmayan Kültürel Miras” listesine giriyor.

Bir fincanının kırk yıl hatırı olan Türk kahvesinin bütün bu köklü geleneğe rağmen günümüzde dünya pazar payı çok küçük; oysa önü alabildiğine açık! Yarım asrı aşkın bir süredir elektrikli ev aletleri üreten Arzum’un Yönetim Kurulu Başkanı T. Murat Kolbaşı, Türk kahvesi için yıllardır çalışan isimlerden. Okka ürünü ile Türk kahvesini kültürünü dünyaya yaymak üzere global bir misyonu da yerine getirdiklerini belirten Kolbaşı, “dünyada Türk kahvesine olan ilgi artıyor; festivallerde, uluslararası fuarlarda Türk kahvesi öne çıkıyor… Günümüzde hikâyesi olan ürünler daha çok ilgi görüyor. Türk kahvesinin de hikâyesi var. Biz de o hikâyeyi iyi yakaladık. Kendi değerlerimize daha çok sahip çıkarsak kahve piyasasında da daha fazla kabul göreceğiz. Biz, milli değerlerimize sahip çıkmazsak başkaları niye çıksın ki?!” diye soruyor.

Kolbaşı, “ben özünde şunu söylüyorum; Türkiye, 200 ülke arasında ilk 20’de. Türkiye bunu başarmış bir ülke. Şimdi hedef, ilk yüzde 5’e girmek. Bunun için ısrarla diyorum ki dün yaptığımız bir şeyi bugün farklı yapmamız lâzım. Yani katma değerli ürün satmamız gerekiyor. Çok klasik bir söz, ama katma değeri yaratmak için neyi farklı yapacağımıza karar vermeli, kişisel takışmaları milli davanın arkasında tutmalıyız” diyor.

Bir kahve müzesi oluşturmanın gerekliliğine de dikkat çeken Murat Kolbaşı, “böyle bir müze, çok önemli bir merkez olacaktır… Müzeyi ziyaret edenler kahve çeşitleri nelerdir, Türk kahvesinde hangi çekirdekler kullanıyor; süvari kahvesi nedir, tarz-ı hususi yani tarsusi ile farkı nerededir? gibi bilgileri edinebilecektir. Dile kolay kahve, Osmanlı’dan buraya 500 senelik hikâye” diyor. Bir taşımlık sohbetimizin tamamı için lütfen dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…

- Ekim’de İzmir’de gastronomi festivali var: GastroFest

Boyoz, kumru, kuzu etli şevketi bostan, şambali gibi kendine özgü lezzetlere sahip olan İzmir’de “gastronomi” festivali düzenleniyor. 21 Ekim tarihinde tarihi tren garında yapılacak olan “İzmir GastroFest” yerli ve yabancı şefleri İzmirlilerle buluştururken, farklı panellerde “Göç” teması işlenecek. dunya.com/ehlikeyf’te…

- Gurme lezzetleriyle 5 ülke

Gastronomi gezileri özellikle son yıllarda popülerliği hızla artan bir tatil çeşidi. Öyle ki birçok kişi, kendi ülkesinde de bulabileceği bir lezzeti, o yemeğin ana vatanında tatmak için binlerce kilometre yol gitmeyi göze alabiliyor. Seyahat platformu Tripoki’den et yemeklerinden tatlılara gurme lezzetleriyle 5 ülke dunya.com/ehlikeyf’te…

- Süreyya Operası’nda sezon, 28 Eylül’de açılıyor

Süreyya Operası 12’inci sanat yılında perdelerini yeniden açıyor. Yeni sezon, 28 Eylül Cuma akşamı İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin (İDOB) açılış konseri ile başlayacak. Süreyya Operası Oda Müziği Konser dizisinin ilk konseri ise, Deutsche Grammophon sanatçılarından piyanist Simon Ghraichy olacak. Program ayrıntıları için lütfen dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…

- Biliyor musunuz?

Contemporary Istanbul’un 13. yılı açılış resepsiyonunu; Gastronometro’nun Çikolata Atölyesi’ni; Yandex Navigasyon’un yeni “Nöbetçi Eczaneler” özelliğini; “TEGV’le Sualtından Geleceğe” sergisini; Kilimanjaro’nun sonbahar ve kış mönüsünü; Setur ve Turmepa’nın denizler için işbirliğini; Robot süpürgelere ilginin arttığını biliyor musunuz? Hepsi dunya.com/ehlikeyf’te…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar