Türk ‘Kaplan’ına Brunei ve Filipinler talip

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Türk ihracatının son yıllardaki en büyük silahı, savunma sanayisi. 2011’de 883 milyon dolarlık yurtdışı satış gerçekleştiren Türk savunma sanayisi 2017’de bu rakamı 1 milyar 739 milyon dolara çıkardı. Son 5 yılda 8.1 milyar dolarlık toplam ihracatta en önemli kalemi ise kara taşıtları ve deniz araçları oluşturdu. Hızlı yükseliş öyle ki Türk şirketlerini dünyanın en büyük 100 savunma devi arasına soktu. Örneğin Aselsan yurtiçi ve dışı satışlarını 1.2 milyar dolara çıkararak dünyanın en büyük 67’inci şirketi haline geldi. Keza TAI, 1.1 milyar dolarla Aselsan’ı yakından takip ediyor.

Özel sektörde ise en önemli oyuncuların başında FNSS geliyor. Nurol Holding’in iştiraki olan FNSS’nin gözde aracı Kaplan MT’nin bunda payı büyük. Endonezya kamu şirketi PT Pindad ile ortak geliştirilen Orta Ağırlık Sınıfı Tank olan Kaplan MT, geçen yıl testlere başlamış, bu yıl da zorlu kalifikasyonu başarıyla da sona erdirmişti.

YEREL ADI HARIMAU

Seri üretime hazırlanan Kaplan MT, Endonezya Ordusu için üretilecek. Yerel adı Harimau-Java Kaplanı olan araç şimdilerde bölgede dikkatle takip ediliyor. Filipinler Ordusu’da Türk tankını yakından takip ediyor. Edindiğim bilgilere göre yerel isyancılarla başı sık sık dertte olan Filipinler Ordusu 50’ye yakın Harimau tankı sipariş edecek. Bir diğer ilgili ülke ise dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Brunei. Başkomutanlığını Brunei Sultanı’nın yaptığı Brunei Ordusu’nun 40 civarında Harimau almayı planlandığı konuşuluyor.

Eksi 18 ile artı 55 derece hava koşullarına dayanıklı halde üretilen Harimau, yani Kaplan NT, 6 tekerlekli, anti-şok süspansiyon sistemine sahip. Aracın ateş gücünü ise yüksek basınçlı 105 milimetre Cockerill topu entegre edilmiş ve gelişmiş bir otomatik doldurucuya sahip CMI Cockerill 3105 kulesi sağlıyor.

***

Demircan’dan yerel yönetimlere rehberlik edecek kitap

31 Mart 2019’da yapılması planlanan yerel seçimler öncesinde siyasi partiler adaylarını birer birer açıklamaya başladı. Bu süreçte hem adaylara hem de seçmenlere rehber olacak bir kitap yayınlandı.

Uzunca bir süre yerel yönetimlerde görev yapan Mustafa Demircan, çağımızın modern belediyecilik anlayışına yeni bir soluk getirdiği “Kentim, Geleceğim: Sürdürülebilir Yerel Yönetim Modeli” adlı kitabında, yerel yönetimlerde devamlılık esasına dayanan bir model perspektifi sunuyor. Mahalle sakinlerini merkeze aldığı yerel yönetim modelinde, katılımcı demokrasi unsurları ve mahalle kültürünü yaşatan değerler ile yeşil mahalle odaklı yaklaşım ve projeler de önemli bir yer tutuyor.

Teorisi kadar pratiğin de içinde olan Mustafa Demircan, 1989–994 arasında Kadıköy Belediyesi Meclis üyesi, 1999–2014 yılları arasında Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcısı ve Vekili olarak Kadıköy halkına hizmet etti. 20 yıl belediye meclis üyeliği ve 15 yıl belediye başkan yardımcılığı ve vekilliği görevlerini yürüten Demircan, Kadıköy halkı tarafından, yerel yönetimler alanında tecrübeli bir isim olarak tanınıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar