Türk mutfağı ve turizme katkısı

Ahmet COŞKUNAYDIN
Ahmet COŞKUNAYDIN ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Ülkemiz geçmiş medeniyetlere beşiklik ederek, bu alanda Dünya'da adeta sayısız ülkeler arasında yer alıyor. Arkeologlara göre topraklarımız 13 medeniyetin izlerini üzerinde taşıyor. Geçmişe tanıklık etmek isteyen, onu incelemek, yerinde görmek isteyen milyonlarca insanın gözü, buralara gelmek ve o dönemleri yaşamak, kalıntılarına tanıklık etmek, onları gözleriyle görerek, hafızlarına yazmak.

Buna ek olarak, henüz keşfedilmemiş doğa turizmi ile artık bilinen güneş ve kumu da turisti cezbeden etkenler arasında saymaya bile gerek yok.

Fakat bir alan var ki, bir avuç insan, kendini buna adamış, canla başla tanıtımı için gece gündüz demeden üzerinde çalışılan Türkiye lezzetleri.

Turist bir ülkeye yönelirken, ağız tadı, o güne kadar tatmadığı ya da daha önce tattıysa, tekrar yemek isteyeceği, deyim yerindeyse, tadının damağında kaldığı yemeklere tekrar kavuşmak ister. Bu alanda dikkat çeken bir kuruluş var. Adı Lezzet Dernekleri Federasyonu.

Lezzet Dernekleri Federasyonu, Vasfi Pakman önderliğinde, ülkemiz lezzetlerini orijinal hali ile korumak, onu sadece turistlerin değil, bizlerin de sofrasına getirmek için ciddi çaba gösteriyorlar. Bu şekilde yüzyılların süzgecinden süzülüp gelen yemek geleneğimiz hem korunmuş oluyor hem de onların, gelecek nesillere aktarımı yolu açılmış oluyor.

Kim ne derse desin, İtalyanlar, biliyorlar ki, İtalya denince, bin bir çeşit makarna, değişik şekilde pişirilmiş İtalyan usulü deniz ürünleri ile pizzalar akla geliyor ve turistler, buraya yöneldiklerinde bu tatlara da kavuşacaklarını düşünüyorlar.

İşte, bizim Lezzet Dernekleri Federasyonu ve onun kaptanı Vasfi Pakman'ın da amacı, İtalyanların bulundukları yerin daha da ötesine Türk lezzetlerini taşımak, onun doğru şekilde, doğru malzemeyle ve yine doğru bir ustalıkla, kalitesinden ödün vermeden hazırlanıp, sunulmasını sağlamak.

Çünkü, turist göz zevki yanında da midesi ile damak tadını da ön plana alır, kimi binlerce turist daha önce görmüş oldukları yerlere bu kez damak tadı için yeniden giderler.

Damak tadı bu nedenle, turizmin sacayağını oluşturan üç ayaktan biridir. Bu nedenle, lezzet konusu ihmal edilmemeli bu çabalara, her kurum destek olmalıdır. Bu konuda ki girişimciler ile onların çabaları hem cesaretlendirilmeli hem de, ödüllendirilmelidir.

Onlar sadece günümüze değil, yarınlara da hizmet etmektedirler...

Lezzet ve damak tadı deyip, geçmeyelim..

Türkiye'miz bu alanda da sonsuz kaynak ve deneyime sahip...

Tek eksiği bugünlere kadar yeterince ele alınamamış olması...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar