Tosyalı, Etiyopya’da çelik fabrikası kurmayı planlıyor

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Ağır sanayide yurtdışındaki en önemli Türk yatırımcı Tosyalı Holding. Avrupa’da Eski Yugoslavya’nın en önemli çelik tesisi Zeljezara Niksic’i satın alarak tekrar hayata döndüren Tosyalı Holding, Afrika’da ise en büyük üretici olmak üzere. Bilindiği üzere Cezayir’de 6 milyar dolarlık yatırım projesi olan Tosyalı Holding, şimdi de Sahra Altı’na yöneldi. Tosyalı’nın 2020 hedefinde dünyanın en büyük 20 demir-çelik firması arasına girmek var. Geçmiş yıllarda Afrika’da farklı ülkelerle de ilgilendiklerini anlatan Tosyalı Holding’in Yönetim Kurulu Başkan Fuat Tosyalı, geçtiğimiz hafta Etiyopya’daydı.

Fuat Tosyalı, resmi görüşmelere başladı
 
Fuat Tosyalı, başkent Addis Ababa’da Etiyopya Dış Yatırımlar Bakanı Aklilu Hailemicheal ile görüştü. Tosyalı’nın hedefi net: Etiyopya’da yatırım yapmak. Tosyalı Algerie yatırımının henüz sadece Cezayir’in iç pazarını karşılayacak bir kapasiteye sahip olduğunu söyleyen Fuat Tosyalı, ancak bu yıl başlayacakları 4’üncü etap yatırımlarıyla birlikte Afrika’nın diğer bölgeleri için de ciddi bir ihracatçı konumuna geçeceklerini vurguluyor. Fuat Tosyalı, Etiyopya yatırımıyla birlikte Tosyalı’nın Afrika’daki en güçlü demir-çelik ihracatçılarından biri olacağını şu sözlerle vurguluyor: “Etiyopya’da planladığımız bu yatırımla, ülkedeki çelik üretiminin ithalatını ikame etmeyi, yatırım ilerledikçe üretimin bir kısmının da Afrika bölgesine ihraç edileceğini söyleyebilirim. Burada önceliğimiz çelik ve inşaat demiri olacak. Etiyopya’da daha öncesinde demir üretimi için ithal ettiği hammadde konusunda da planlarımız var. Buna yönelik de yatırım yapacağız. İlerleyen zamanda, Cezayir’de olduğu gibi, burada da madenden ve cevherden demir-çelik üretimine ağırlık verebiliriz.”
 
Toplam 6 milyar doları bulacak
 
Cezayir’deki yeni fazlarla birlikte otomotiv, beyaz eşya ve boru endüstrisinin ihtiyaç duyduğu katma değerli üretimi de gerçekleştirmeyi planlayan Tosyalı, Cezayir’in en büyük sanayicilerinden biri. Öyle ki Cezayir'in petrokimyadan bu yana en büyük sanayi yatırımı unvanına sahip Tosyalı Algerie için şu ana kadar 2 milyar 250 milyon doları aşan bir yatırım yapıldı. Yatırımın 3’üncü fazı 2018’de devreye girecek. 4’üncü faz için de çalışmalara başlandı. Bu faz, 2’şer milyar dolarlık iki ayrı modülden oluşacak. Böylece holdingin sadece Cezayir’e yatırımlarının toplamı 6 milyar doları aşacak.
 
Mareşal Tito’nun efsanesiydi
 
Gelelim Tosyalı’nın Avrupa’daki projesine… 1950’lerde Mareşal Tito’nun kurduğu Zeljezara Niksic, 1980'lerde 22 bin çalışana ev sahipliği yaptı. Hem Yugoslavya’nın hem de bölgenin en büyük çelik fabrikası olan tesis, ülkenin dağılma süreciyle küçülmeye başladı. 2012’de çalışan sayısı 320’ye kadar düşen şirketin birçok üretim bandı durdu. O yıl Türk şirket Tosyalı Holding, Zeljezara Niksic adlı tesisi 15 milyon euroya satın aldı ve adını Tosçelik Niksiç olarak değiştirdi. 35 milyon euroluk yatırım yapan Tosyalı, 120 bin tonluk üretimi de 400 bin tona çıkardı. Tosyalı şimdilerde haddelenmiş profil üretimi için de yeni bir ünite kurmayı planlıyor.

***

Türk şirketi dev bayrak yaptı Arnavutluk’ta isyan çıktı!

Arnavutluk’un en büyük yabancı yatırımcıları arasında Türkler dikkat çekiyor. Özellikle madencilik ve enerjiye yönelik projelerde Türk şirketlerin varlığı öne çıkıyor. Hal böyle olunca iki ülke arasındaki ekonomik ilişkinin seviyesi oldukça yüksek. Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, hükümetin bu ülkeye yaptığı ziyaretler daha geniş kapsamlı oluyor ve ikili görüşmeler daha çok gündemde kalıyor. 2016’nın son günlerinde Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nişani’nin Ankara’daki toplantısını hatırlayalım. Arnavut bir gazetecinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a soru sormadan önce dedesinin Çanakkale savaşında şehit olduğunu söylemesi ve Erdoğan’ın onu alkışlaması... Geçen yıl da iade-i ziyarette Erdoğan’a gösterilen sevgi…

150 milyon euroluk santral yapıyor

Ancak nedendir bilinmez son günlerde Türkiye’ye karşı Arnavutluk’ta farklı gelişmeler de yaşanıyor.

Örneğin Türk şirketi Aydıner’in yaptığı hidroelektrik santrali... Ankara merkezli Aydıner İnşaat’ın ülkede 5 baraj projesi bulunuyor. Yaklaşık 150 milyon euroluk bu projeler Mirdita şehrinde yer alıyor.

İşte bu barajlardan birinin üzerinde yapılan devasa Türk bayrağı geçtiğimiz günlerde yerinden söküldü. Arnavutluk’taki göstericiler bayrağı hem yerinden söktü hem de Türkiye karşıtı söylemlerde bulundu.

‘Mirdita, History and Actually’ adlı grubun yaptığı protesto gösterilerini siyasiler de destekliyor aslında. Örneğin Arnavut Milletvekili Pjerin Ndreu, barajdaki Türk bayrağının yerli halkı provoke ettiğini belirtiyor.

Şu sıralar son günlerde dış politikada en fazla tartışılan konu Osmanlı İmparatorluğu… Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı’nın Fahreddin Paşa ile ilgili sözleri hala akıllarda. 500 yıl Osmanlı egemenliğinde yer alan Arnavutluk’ta da şimdilerde Osmanlı gündeme geliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar