Türk şirketi Sintek, Romanya’da maden arayacak

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Afrika’da altın, Latin Amerika’da kömür, Orta Asya’da krom yatırımlarıyla dikkat çeken Türk şirketleri, maden yatırımlarında şimdi de Avrupa’da hızla büyüyor.

Eski Yugoslav ülkelerinde madencilik yatırımlarıyla öne çıkan Türk şirketleri, şimdi de Romanya pazarına yönelerek Avrupa’da büyümeyi sürdürüyor. Türk mühendislik ve enerji şirketi Sintek, bu konuda önemli bir anlaşmayı imzalamak üzere. Bükreş yönetimine ait Cupru Min ve Moldomin ile masaya oturan Türk şirketi Sintek, anlaşma sağlanırsa ülkedeki önemli miktarda bakır madeninin ekonomiye kazandırılması için çalışma başlatacak.

Romanya devletine ait her iki şirket, ülkedeki bakır rezervinin yüzde 90’ını yönetiyor. Tek başına Cupru Min’in sahip olduğu rezervler yüzde 60 dolayında.

AVRUPA’NIN İKİNCİ BÜYÜK REZERVİ

Bilindiği üzere Romen Hükümeti, 2017’nin sonunda aldığı bir kararla ülkedeki ham cevheri katma değerli ürünlerin hayata geçirilmesi için çalışma başlatmıştı.

Bu konuda neredeyse tekel olan Cupru Min şirketine metalürji tesisi kurma yetkisi vermişti. Romanya Ekonomi Bakanlığı Türk şirketi Sintek ile görüşmeleri doğrular nitelikte açıklamalarda bulunurken, anlaşmanın ise henüz hayata geçmediğini savunuyor. Eğer iki taraf anlaşırsa, 1989 yılından bu yana Cupru Min’in ilk yatırımını da Türk şirketi ile yapılan anlaşma sayesinde hayata geçecek. Şu anda faaliyeti sınırlı olan Moldomin ise 2010 yılında resmi olarak çalışmalarını durdurma kararı almıştı.

Cupru Min, Romanya'daki en büyük, Avrupa'daki ikinci zengin bakır rezervini temsil eden Roşia Poieni bakır madeninin sahibi olarak biliniyor. Rumen dev, aylık 400 ton bakır cevheri üretiyor.

CENGİZ, SIRP DEVİYLE İLGİLENİYOR

Geçtiğimiz yıl hatırlanacağı üzere Cengiz Holding, Sırbistan’da madencilik yatırımları için görüşme başlatmıştı.

Mehmet Cengiz’in şirketi Cengiz Holding, asıl adı 'Rudarsko- Topionicarski Basen Bor' olan asırlık RTB Bor için masaya oturmuştu. Varlıkları 800 milyon euroya varan Sırp devinin yıllık üretimi 43 bin ton bakır, 5 bin ton gümüş, 700 kilogram altın. Şirketin çalışan sayısı ise yaklaşık 4 bin 900.

Açıkhava reklamcılığı seçimlerle büyüyor

Her dönemde ekonominin göstergesi olan baskı ve açıkhava reklamcılığı sektörü bu kez markalarla değil seçimlerle büyüyor. Yerel seçimler sektörde araç giydirme, pankart basma, açıkhava reklamı gibi çalışmalarla sadece seçim dönemlerinde bile yüzde 10’dan fazla büyüme yaratıyor. Avrasya Bölgesi’nin en büyük baskı ve endüstriyel reklam fuarı FESPA Eurasia’nın Fuar Müdürü Betül Binici, 7.5 milyar dolar büyüklüğündeki sektörde son dönemin en önemli trendinin açıkhava reklamcılığı olduğunu söylüyor. Her yıl fuara yaklaşık 150 katılımcı firma, 500 marka ve 10 bin ziyaretçi geldiğini anlatan Binici, “7.5 milyar dolarlık sektörde tek fuar ile her yıl sektöre 1.5 milyar dolarlık hareket katıyoruz. Türkiye’deki üreticilerin yurtdışına açılmasına yardımcı olan FESPA Eurasia 2019 kapsamında bu yıl Bulgaristan, Tunus, Irak, Cezayir, Rusya, İran, Yunanistan, Fas, Ukrayna ve Hollanda’dan gelen ziyaretçilerin sayısı artacak” diyor.

Bu yıl 5-8 Aralık 2019’da İstanbul Fuar Merkezi’nde (İFM) düzenlenecek FESPA Eurasia’ya ek olarak tecrübeli bir ekiple ‘İhracatı Geliştirme Komitesi’ de kurdu. Söz konusu komite ile sektörde ihracatı artırmaya yönelik çalışmalar başladı. Ayrıca bu yıl talep nedeniyle FESPA Eurasia’da fuar alanı yüzde 30 artırıldı. FESPA Eurasia, 2013 yılından bu yana toplam 6 fuar gerçekleştirerek yaklaşık 50 bin ziyaretçi ve 1.000 katılımcı ile sektörün büyümesine destek olmuştu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar