Türk şirketleri, yurtdışında ev alanlara danışmanlık yapacak

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Güney Afrika merkezli New World Wealth’in yayınladığı “Milyoner Göçü 2018” raporuna göre 2017’de 95 bin milyoner yaşadığı ülkeleri terk etti. Bu rakam içerisinde Türklerin payı 6 bin olarak dikkat çekti. 2016’da ise 82 bin göçün 6 binini yine Türkler oluşturdu. Yani iki yılda toplam 12 bin Türk dolar milyoneri, çocuklarının eğitimi, sağlık, daha kaliteli yaşam koşulları nedeniyle Türkiye’den ayrıldı ve Avrupa Birliği ülkeleri ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi Körfez Bölgesi’ne deyim yerindeyse akın etti. 12 bin Türk’ün gitmesi, Türkiye’ye, nüfusa göre en fazla göç veren ülke unvanını da kazandırmış oldu.

Yurtdışına milyoner göçü hızla devam ediyor. Bu göç, danışmanlık ve emlak firmalarını da harekete geçirmeye başladı. Onlardan birisi de Premar Gayrimenkul Danışmanlığı. 2017’de kurulan Premar’ın şu anda Türkiye’de Edine’den Ardahan’a 38 farklı şehirde ofisi var. Bu ağa yurtdışını da eklediklerini dile getiriyor Premar’ın kurucusu Özgür Erdem İncesu. Çin’den Portekiz’e geniş bir coğrafyaya yayılan Premar’ın 8 farklı ülkede ofisi olduğunu dile getiren İncesu, “Macaristan, Çin, Arnavutluk, Ukrayna, Danimarka, KKTC’nin yanı sıra Portekiz, Yunanistan, Bulgaristan gibi son dönemde ilgi çeken ülkeler de var” diye anlatıyor.

Portekiz, Yunanistan ve İspanya dikkat çekiyor

Bilindiği üzere Portekiz’in uyguladığı Altın Vize programında Türkiye ilk 5 ülkeden biri. Yani en fazla yatırım karşılığı vatandaşlık alanlar arasında Türkler dikkat çekiyor. Keza Yunanistan’da da Türkiye ilk 3 ülke arasında öne çıkıyor. Bulgaristan’da da çifte vatandaşlık başvurularıyla bu rakam son dönemde dikkat çekici boyuta ulaşmış durumda.

Yurtdışında faaliyet gösteren ilk Türk gayrimenkul zinciri olduklarını anlatan İncesu, “Türk emlak sektörü artık globalleştiği için yabancı vatandaşların ülkemizden emlak alımı kadar Türk vatandaşları da farklı ülkelerde emlak yatırımı yapabilmektedir. Bu ülkelerden başlıcaları Portekiz, İspanya, ABD, Almanya, İngiltere ve Yunanistan” diyor.

Yurtdışını tercih edenlerin sadece tüzel kişiler olmadığını, bireysel yatırımcıların da dikkat çekici boyutta olduğunu aktaran İncesu, “Bu alımlar gerek fon alımı gerekse direkt emlak alımı şeklinde oluyor. Büyük ölçekte toplu alımlar nadiren de olsa görünüyor” diye devam ediyor.
Türkiye’de de gayrimenkul piyasasının lideri doğal olarak İstanbul. İncesu, “Yatırımcılar için en önemli nokta kısa vadede sağlayacağı kazanç oranı. Bu nedenle ilk tercih noktası İstanbul ve İzmir. İstanbul’da Üçüncü Havalimanı ve civarı, Kanal İstanbul güzergahı her zaman ilk sırada yer alıyor. İzmir, hızla hayata geçirilen yeni projelerle özellikle Çiğli ve civarı yatırımların ikinci odak noktasını oluşturmakta. Son dönemde en dikkat çeken alımlar ise eski yapılarda oluyor. Bakım gerektiren gayrimenkuller kısa bir tadilat işleminden sonra yüksek getirisi sağlayabileceği için ilgi görüyor. Bu anlamda da Beşiktaş, Şişli, Üsküdar, Karaköy dikkat çeken yerler” diye ekliyor.

SOCAR, LNG’de Reysaş’ı ortak aldı

Türkiye’den çıkma kararı alan Alman enerji devi EWE’nin varlıkları vitrine çıktı. 2 yıllık süreçte Türkiye’deki 5 yatırımını satmaya hazırlanan EWE’nin varlıklarıyla ilgilenenler arasında Kolin Grubu ve Azerbaycan kamu şirketi SOCAR var. SOCAR bir yandan Türkiye’deki yatırımlarını artırıken bir yandan da bazı iştiraklerini satıyor. Son olarak SOCAR, lojistik alanında Reysaş ile kurduğu şirkette hisse satma kararı aldı.

Azerbaycanlı dev, SOCAR Turkey LNG Satış A.Ş adlı şirketteki çoğunluk hisseyi Reysaş Yatırım Holding’e devretme kararı aldı.

2013 yılında kurulan SOCAR Turkey LNG Satış şirketi sıvılaştırılmış doğalgaz yani LNG ve sıkılaştırılmış doğalgaz yani CNG üzerinde toptan satış gerçekleştiriyor.

Sermayesi 25 milyon TL

İstanbul-Sarıyer merkezli firmanın sermayesi ise 25 milyon TL. Şirkette Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini Zaur Gahramanov yapıyor. Satış süreci, devredilen hisse oranı ve fiyatı, satış sonrası yapılacak yeni yatırımlar konusunda bilgi almak amacıyla SOCAR’ın Türkiye merkezinden bilgi talep ettim. Gelen metinde ise LNG’nin değil CNG’de bir satış süreci olduğu ifade ediliyor. Yapılan açıklama özetle şöyle: “SOCAR Türkiye olarak CNG faaliyetimizin çoğunluk hissesini Reysaş Yatırım Holding’e devretme kararı almış durumdayız. Hali hazırda var olan hisselerimizinle yönetimde de yer alamaya devam edeceğiz.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar