Türkiye markasına eşsiz katkılar

Fatoş KARAHASAN
Fatoş KARAHASAN Markalar & İçgörüler fkarahasan@gmail.com

Geçtiğimiz hafta, Çin’in Shenzhen kentinde ülkemiz adına gurur verici bir tören yaşandı. Törende, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Erdal Arıkan’a, dünyanın en önemli teknoloji markalarından Huawei’in kurucusu ve CEO’su Ren Zhengler bir “Onur Ödülü” takdim etti. Ren Zhengler Profesör Arıkan’ı “Polar Kod’un Babası” (Kutupsal Kod) olarak adlandırdı ve onun üstün bilimsel başarılarından övgüyle söz etti.

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Erdal Arıkan, saygın akademik kariyerine eklediği bu ödülle, aynı zamanda Türkiye’nin teknolojik alandaki prestijine de büyük katkıda bulundu. Kendisini kutluyor ve ülkemiz adına teşekkür ediyoruz.

Performans artırıyor, tasarruf sağlıyor

1963’de Amerikalı Profesör Robert Gallager’in önerdiği LDCP Kodları geliştiren Profesör Dr. Erdal Arıkan, 2008’de yayınladığı Polar Kod (Kutupsal Kod) çalışmasıyla, 5G teknolojilerinin altyapısına büyük bir katkıda bulunmuştu. Prof Arıkan’ın bilgi transferinde kullanılan LDCP kodlardaki hataları azaltan çalışması Huawei’in de dikkatini çekmişti. Son on yıl içinde, Arıkan’ın teorisine milyarlarca dolarlık Ar-Ge yatırımı yapan Huawei, 5G teknolojilerinde iddiasını artırdı. Pek çok bilim adamı Profesör Arıkan’ın buluşu üzerinde çalışarak, kutupsal kodların daha da gelişmesini sağladı.

5G, mobil internet bağlantılarında, görüntünün kolay ve hızlı aktarımını sağlayacak, böylece tüm sektörlerde iş yapma biçimlerini etkilecek. Polar Kod, 5G teknolojisi için çok önemli. Sağladığı geniş bant, verilerin hatasız bir biçimde iletilmesine olanak sağlıyor. Polar Kod, bir yandan iletişim performansını artırıyor; öte yandan, kodlama karmaşıklığını azaltarak enerji tasarrufu sağlıyor. Böylece, mobil internetin hızını ve mobil video kalitesini yükseltiyor.

Dünya Mobil Kongresi’nde Erdal Arıkan imzası

Huawei’in Dönüşümlü Başkanı Eric Xu, Çin’in Şangay kentinde düzenlenen Dünya Mobil Kongresi’nde ”Mobil Geniş Bantı 5G ile Yeni bir Düzeye Taşımak” başlıklı konuşmasında 5G Teknolojilerinin 100 milyar cihazı birbirine bağlayacağını hatırlattı. 5G sisteminin altyapısında Kutupsal Kodlar olduğunu vurgulayan Eric Xu, Profesör Arıkan’ın çalışmasından şu sözlerle bahsetti: “5G Teknolojileri, LDPC ve Polar Kodlar dahil olmak üzere, birkaç nesil bilim adamının, onlarca yıllık çabalarının sonucudur. 45 yıl önce LDCP Kodu ilk kez Amerikaıi Profesör Robert Gallager tarafından ortaya konulmuştu. Polar Kod, 2008 yılında Bilkent Üniversitesi’ndeki bir Türk Profesör, Erdal Arıkan, tarafından önerilnişti. Bu 10 yıl önceydi. 5G standartları, yıllar süren küresel işbirliği olmadan münkün olmazdı.”

Matematikte dünyasında Türk Bayrağı

Bu ay, bir başka güzel haber de Boğaziçi Üniversitesinden geldi. Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Tanbay, European Mathematical Society (Avrupa Matematik Topluluğu) Başkan Yardımcılığı’na seçildi. İki yıldır European Mathematical Society Yürütme Komitesi üyesi olan ve 1 Ocak 2019 tarihinde görevine başlayacak olan Tanbay, topluluğun yeni başkanı olarak seçilen Prof. Volker Mehrmann (Almanya) ile birlikte çalışacak.

Prof. Dr. Tanbay, 1948 yılında ünlü matematikçi Cahit Arf tarafından kurulan Türk Matematik Derneği’nin ilk kadın başkanı olarak, 2010-2016 yılları arasındagörev yapmıştı. Profesör Tanbay halen derneğin Onur Kurulu’nda görev alıyor.

Profesör Dr. Betül Tanbay’a, başta kız öğrencilerimiz olmak üzere, gençlerimize ilham kaynağı olduğu ve giderek gerilediğimiz bir biim dalında bayrağımızı dalgalandırdığı için teşekkür ediyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar