Türkiye, rüzgarda Avrupa 4’üncüsü

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Yarın Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynakları (YEKA) için ihale yapılacak. 8 üreticinin katılacağı ihale, Türkiye'nin 5 ayrı bölgesinde toplamda 1000 megavatlık rüzgar enerjisi kapasitesi kurulması için düzenlenecek. Daha önce teklif veren konsorsiyumların içinde dört Alman, iki Çinli, bir Amerikalı ve bir Danimarkalı şirket yer almıştı. Kilovatsaat başı tavan fiyatın 7 dolar/centten başlayacağı ihaleyi kazanan konsorsiyum, yüzde 65 yerlilik oranını tutturmak kaydıyla 100 milyon doların üzerinde yatırım maliyeti olan bir rüzgar türbin fabrikası kuracak. Rüzgar YEKA ihalesinin kazananı, 1 milyar doların üzerinde rüzgar tesisi yatırımı yapacak, yaklaşık 1.1 milyon evin yıllık elektrik ihtiyacı rüzgardan karşılanacak.

Kapasite 6.1 GW arttı

3 Ağustos’ta gerçekleştirilecek ihaleye sayılı günler kala Avrupa’nın enerji kulübü WindEurope bir rapor yayınladı. 2017’nin ilk yarısında yapılan rüzgar yatırımlarının toplam 6.1 GW olduğu belirtildi. Raporda yapılan yatırımın 8.3 milyar euroyu bulduğu, bunun geçen yıl ki seviye olan 14 milyar euronun altında olduğu gözlendi. Raporun ayrıntılarında ise ilginç detaylar var...

Almanya ilk sırada

Rüzgara en fazla yatırım yapan ülkeler listesinde Almanya 2.2 GW ile ilk sırada yer alıyor. Almanya’yı 1.2 GW ile Birleşik Krallık, 492 MW ile Fransa takip ediyor. Türkiye ise bir çok Avrupa Birliği ülkesini geride bırakarak rüzgara en fazla yatırım yapan 4’üncü ülke konumunda yer alıyor. Türkiye’nin bu yılın ilk yarısında kurduğu rüzgar santrallerinin kapasitesi 377.8 MW.

Çoğu ülke sıfır çekti

Brüksel merkezli WindEurope’nin resmi sitesinde yer alan bu raporda, İtalya 187, İrlanda 159, Hollanda 88, Danimarka 59.9, Finlandiya 50, Yunanistan ise 46 MW’lık kurulu gücü hayata geçirmiş. Çek Cumhuriyeti, Estonya, Macaristan, Romanya gibi ülkeler ise sıfır yatırım yapmış bu alanla ilgili. Türkiye bir anlamda İtalya, İsveç ve İrlanda’nın yaptığı toplam yatırımı tek başına gerçekleştirmiş oldu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar