Türkiye’nin reel faizi benzer ülkelere göre yüksek

İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST
İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST UZMAN GÖRÜŞÜ

Türkiye’nin reel faiz oranı benzer gelişmekte olan ülkeler ile karşılaştırıldığında ilk sıralarda yer alıyor. Piyasa oyuncuları bir ülkeye yatırım kararı verirken enflasyondan arındırılmış reel faiz oranına bakar. Reel faiz oranı, nominal faiz oranından beklenen enflasyonun düşülmesi ile hesaplanır. Türkiye’nin reel faizinin görece yüksek olması ise carry trade imkanı sağlamaktadır. Yabancı yatırımcı bu işlemi daha düşük faiz oranlarına sahip para biriminden borçlanıp, yüksek faiz veren paraya yatırım yaparak aradaki faiz farkından yararlanma ya da yüksek getirili varlıkların satın alınması şeklinde gerçekleştirir. Buna göre, yabancı yatırımcı dövizini TL’ye dönüştürürken, TL varlıklara yatırım yapar.

2016’da baskı altında kalan gelişmekte olan ülke piyasalarına yılın başından beri bakıldığında küresel büyüme beklentilerinin yükselmesi, Fed’e yönelik endişelerin azalması gibi faktörler nedeniyle yabancı sermaye girişi gerçekleşmektedir. Bu ülkelerin borsaları, uzun vadeli tahvilleri ve para birimleri artan risk alma iştahının etkisiyle değer kazanırken, benzer eğiliminin yurtiçi varlıklar üzerinde de etkili olduğunu görüyoruz. Böylece carry trade fırsatı gören yabancı yatırımcılar bu yılın başından beri tahvil-bono piyasalarımızda nette 5,6 milyar dolar, hisse senedi piyasalarımızda ise nette 2,8 milyar dolarlık alım yönünde pozisyon aldılar. Buna göre, bu yılın başından veri BIST 100 Endeksi yüzde 48 değer kazanırken, 10 yıllık tahvilin bileşik faizi 80 baz puan düşüş gösterdi. BIST yabancı takas oranı yüzde 65,92 ile son dört yılın zirvesine yükseldi. Dolar kuru ise yaşanan sermaye girişinin desteği geçen hafta yaklaşık olarak iki aydır deneyip de aşağı kıramadığı 3,50 desteğinin altına yöneldi.

Sonuç olarak; gelişmekte olan ülkelere yaşanan girişin devamı yurtiçi varlıklarda iyimserliğin sürmesine neden olacaktır. Küresel çapta risk iştahında belirgin bir azalma ve/veya gelişmekte olan ülke piyasalarında pozisyon azaltma eğilimi gerçekleşmediği sürece kısa vadede BIST 100 Endeksi’nde olası satışlar sınırlı gerçekleşebilir. Ancak son dönemde endeksin olumlu performansı göz önüne alındığında yükseliş potansiyeli limitli kalabilir. Endeks 110.300 olan tarihi zirve seviyesine doğru yeniden kâr satışları ile karşılaşabilir. Öte yandan USD/TL’de yurtiçi yerleşiklerin dolar talebinin artması ile 3,45 desteğine doğru aşağı yönlü hareketler güç kaybına uğrayabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gözler G-20 Zirvesinde 27 Haziran 2019