Türkiye’yi seven şirketlere ‘Uzan’dı

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Firari işadamları Cem ve Hakan Uzan’ın Türkiye’ye uzun bir süre daha gelmeyeceği aşikar. Ancak Uzanlar’ın Türkiye’ye sevdası devam ediyor.

Nasıl mı? Yatırımla…

Bilindiği üzere kardeş Hakan Uzan, mart ayında dünya basınında geniş yer bulan bir satın almaya imza atmıştı. Hakan Uzan, ultra lüksün simge markalarından Vertu’yu 50 milyon sterline satın aldı. Uzan, bu operasyonu ise Güney Kıbrıs üzerinden gerçekleştirdi. Hakan Uzan’ın Vertu operasyonunu Baferton Ltd. adlı şirket aracılığıyla yaptığı açıklandı. Şirketi merak ettim ve internet sitesine göz attım… İlginç bilgiler var…

Hariri Ailesi’nin şirketlerini seviyor

Güney Kıbrıs’ta kurulu Baferton’un Fransa, Dubai ve Hong Kong’da ofisleri bulunuyor. Bunlar çevre ülkelerdeki yatırımları yönetiyor. Bu coğrafyada yapılan yatırımların tutarı ise 2012- 2016 arasında 350 milyon euro. Baferton’un internet sitesinde yer alan bilgilere göre yatırım yapılan şirketler ise Türkiye’de faaliyeti bulunan, Türkiye ile yakından ilgili firmalar.

Bodrum ve İstanbul’da Jumeirah adıyla 2 oteli bulunan ve sigorta sektöründe de hizmet veren Dubai Holding ilk sırada yer alıyor. Türkiye’de iki farklı alanda yatırımı bulunan Hariri Ailesi’ne ait şirketler Baferton’un listesinde dikkat çekiyor. Bunlardan ilki MNG Bank’ı satın alarak adını T-Bank’a çeviren Arab Bank. Diğeri ise telekomünikasyon devi Saudi Oger… Uzan’ın Baferton’unun yatırım listesinde Bodrum’da oteli bulunan Aman Resorts da var. Diğerleri Bahreyn, Ürdün ve Çin’de bulunan firmalar… Anlaşılan Uzan Ailesi, gurbet hasretini Türkiye’de yatırımları bulunan şirketlerle gideriyor.

Güral, fuar fuar gezip farklı ülkelerden müşteri arıyor

Son 2 yıldır ekonomideki en büyük kaybı yaşayan sektör olarak karşımıza çıkıyor turizm. Birçok uluslararası marka özellikle İstanbul’da otellerini ya kapatıyor ya da yerlerini başkalarına devrediyor. 15 Temmuz süreci, Rusya ile yaşanan uçak krizi, büyük kentlerde etkili olan terör olayları bu düşüşün ana sebepleri olarak gösteriliyor. Bir de sektörün ana pazarı olan Avrupa Birliği ülkeleriyle yaşanan gerilimin eklenmesiyle turizm hala olumsuz verilerle ilerliyor. Birçok şirket fiyat kırarken çoğu da yerli turist için çalışmalarını yürütüyor. Bunlar arasında yaratıcı fikirler arayışında olanlar da var… Güral Premier Hotels gibi…

Antalya-Belek ve Tekirova’da iki oteliyle hizmet veren Güral’ın kaptan köşkünde oturan Harika Güral ile konuştuk. Kentteki turist kaybının geçen yıl yüzde 15-20 arasında değiştiğini söyleyerek başlıyor söze. “Ancak biz bu kaybı yaşamadık. Bunun en önemli nedeni müşteri portföyümüzün çeşitliliği” diye devam ediyor.

Antalya’da müşterilerin çoğunun ya Rusya’nın öncülük ettiği Bağımsız Devletler Topluluğu ya da Almanya’nın başını çektiği Avrupa Birliği ülkelerinden geldiğini söylüyor Güral ve ekliyor: “Biz bu iki grubu daha da renklendirdik. Afrika’dan Asya’ya bir çok ülkeden gelen misafirlerimiz var. Bunun için de uluslararası ve bölgesel fuarları yakın takibe aldık. 1 yılda 4 farklı fuara katılıp bu çalışmanın içinde oldum…”

‘Çocuklarıyla gelenler torunlarını da getiriyor’

Harika Güral, müşterilerinin portföyünden bahsederken marka sadakatinin de önemine vurgu yapıyor. Güral, “Otellerimizin temeli 1997 yılına dayanıyor. 120 dönüm arazi üzerine kurulu 570 odalı Güral Premier Hotel Belek'te iki yıl süren baştan aşağı yenilenme ve değişim projesi tamamlandı. Sadece bu iş 150 milyon liraya mal oldu. Geçmişte yalnız gelen müşterilerimiz eşleriyle, çiftler çocuklarıyla, çocuklu gelenler torunlarıyla gelmeye devam ediyor. Çalışanlarımıza hediye alarak gelenler bile var. Bir ay gibi uzun süreler otelimizde konaklayan müşterilerimizin sayısı da artıyor” diye anlatıyor.

‘Çalışanlarımıza 4 yıldızlı otel konforu sunuyoruz’

Antalya gibi tatil beldelerinin en önemli sorunu vasıflı ve sürekli eleman temini... Mevsimlik olarak çalışan turizm sektöründe personel de dönemlik oluyor. Harika Güral, yaptıkları kompleksi ise “1.500’den fazla kişiye doğrudan istihdam sağlıyoruz. Misafirlerimizin olduğu kadar çalışanlarımızın da memnuniyeti önemli. Son olarak Güral Premier Belek’te çalışan arkadaşlarımız için 4 yıldızlı otel standardına sahip 35 metrekarelik alanlarda iki kişinin konaklayacağı odaları hizmete aldık.

Bu komplekste yüzme havuzundan fitness'a oyun salonlarından kişisel çamaşırhanelere kadar her türlü imkan var. Çalışanlarımızın motivasyonu bizim için çok önemli” diye özetliyor

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar