Türkmen elektriğine Çalık Holding imzası

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Asya’nın en önemli enerji projesi olarak kabul edilen Türkmenistan, Afganistan, Pakistan ve Hindistan’ı (TAPI) birbirine bağlayacak doğalgaz projesinin paralelinde ilerleyecek olan elektrik hattı projesini Çalık Holding üstleniyor. TAPI ile paralel ilerleyecek olan hat, 500 kilovatlık enerji santralinin inşası konusunda işbirliğini öngörüyor. Çalık’ın imza attığı proje ile Türkmen elektriği bu ülkelerin dışında Güneydoğu Asya bölgesine de satılacak. Türkmenistan halen Afganistan ve İran’a elektrik ihraç ediyor. Türkiye’de bir dönem en önemli enerji projelerinin vazgeçilmez şirketi olan Çalık Grubu, şimdilerde Orta Asya’da büyüme gösteriyor. Ahmet Çalık’ın şirketi Çalık Holding, Asya’nın en önemli enerji projesi olarak kabul edilen Türkmenistan, Afganistan, Pakistan ve Hindistan’ı (TAPI) birbirine bağlayacak doğalgaz projesinin paralelinde ilerleyecek olan elektrik hattı çalışmasını üstlenecek.

Türkmenistan Devlet Başkanlığı’nın resmi sitesinden verilen bilgilere göre imzalar Türkmenistan Enerji Bakanı Çarımurat Purcekov ve Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık tarafından atıldı. TAPI ile paralel ilerleyecek olan hat, 500 kilovatlık hattın inşası konusunda işbirliğini öngörüyor.

Sahip olduğu doğalgaz kaynaklarını Asya’ya ulaştrırmak isteyen Türkmenistan, TAPI projesinin temelini 2015’te atmıştı. 1.800 kilometre uzunluğundaki bu hattan yılda 33 milyar metreküp Türkmen gazı Hindistan’a ulaşacak.

Dünyanın en büyük 2’nci doğalgaz sahası Galkınış sahasından çıkan projenin 2018 sonuna kadar bitirilmesi hedefleniyordu.

İşte bu hattın paralelinde gidecek olan bu elektrik iletimi projesi ile Türkmen enerjisini Güneydoğu Asya ülkelerine de satılmış olacak. Türkmenistan halen Afganistan ve İran’a elektrik ihraç ediyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar