Turqualıty yoluyla aile şirketlerinin markalaşması

Salim ÇAM
Salim ÇAM Bütçe Uygulamaları dunya@dunyagazetesi.com.tr

Aile şirketleri, ailenin geçimini sağlamak veya mirasın dağılmasını önlemek amacıyla kurulan, ailenin geçimini sağlayan kişi veya kişiler tarafından yönetilen, yönetim kademelerinin büyük bir kısmı aile bireyleri tarafından doldurulan, kararların alınmasında aile üyelerinin etkin olduğu ve aileden en az iki kuşağın istihdam edildiği işletmelerdir.

4. nesle geçen firmalarımızın sayısı bir elin 5 parmağını geçmiyor. Bunlar Vefa Bozacısı, Hacı Bekir Şekerleme, Çöğenler Helvacılık ve Teksima Tekstil. Bu firmaların dışında 3. nesle geçen Kamil Koç, Eyüp Sabri Tuncer, Doluca Şarapları, Tatko Ahmet, Koç Holding, Kent Gıda, Nuh Çimanto, Sabancı Holding ve Yeni Karamürsel. 2. nesle geçen Ördekçioğlu Mutfak ve Uzel Makine. Bu aile şirketlerimize baktığımızda bunların birkaç tanesini sınır ötesi olduğunu görmekteyiz. Geri kalan hatta 1870 yıllarda kurulmuş aile şirketlerinin sınır ötesinde isimleri duyulmuş olabilir ama markalaşma konusunda değerini bulamaması düşündürücüdür.
Bu firmalarımızı ancak ve ancak Turquality yönetim programları ile sınır ötesi markalaştırabilir ve değerlerini artırabiliriz. Turquality’nin bu markalar üzerinde durması, varsa Turquality programına girişteki eksikliklerinin giderilmesi ve biran önce kapsama alınıp, takip edilmesi Türkiye’nin ve bizim borcumuzdur. Bu mütevazı aile şirketlerinin mavi okyanuslarda rekabet edebilmeleri ve yalnız kalmamaları için Türk devleti ve milleti olarak işlerini kolaylaştırmamız ve uluslararası sınır ötesine taşımamız gerekmektedir.

Peki nasıl sınır ötesine aile şirketlerimizi markalaştırarak taşıyabiliriz? Kendi küçük mavi denizlerinden büyük mavi okyanuslara açabilmemiz için insan cesaretlendirmemiz, devlet olarak destekler ve teşvikleri herhangi bir protokole bağlı kalmaksızın vermemiz, işlerinizi sistematikleştirmeleri için danışmanlık hizmetleri vermemiz gerekmektedir. Bu konudaki yardımcımız ve en büyük destekçimiz ise Turquality Yönetim Programı olacaktır. Turqulity, şirketi kimin yöneteceği ile ilgili değil nasıl yönetileceği ile ilgilenmekte ve bu konularda yol ve yön göstermektedir.

Turquality, dünyadaki rakiplerin nasıl buralara geldiği, nasıl yönetildiği ve nasıl gelecekle ilgili plan ve programlar yaptıklarından süzülen bu bilgileri Turquality kapsamına dahil olan firmalarla paylaşarak onları Amerika’yı yeniden keşfetmelerine gerek duymayacak bir noktaya taşımaktadır. Aile şirketlerimizin kendi imkanları ile bu kadar bilgi birikimini derleyip, toparlayıp, süzüp ve bu kadar özel uygulamalara dönüştürmeleri zor gözükmemektedir.

Turquality yönetim fonksiyonunun üzerinde durduğu en önemli konu olan insan kaynakları, firmaların belirledikleri stratejileri ve süreçleri doğrultusunda, operasyonlarını destekleyecek organizasyonun oluşturması, sahip olduğu insan kaynağını etkin bir şekilde yönetmesi, elde tutması, çalışanların performansını ve verimliliğini arttıracak aksiyonlar alması ve mevcut insan kaynağını yetiştirmesi sürdürülebilir büyüme açısından büyük önem taşımaktadır.

Tüm bu hedeflere ulaşılabilmesi; sadece teknolojiler ve makinelerle mümkün değildir, aynı zamanda güçlü, yetenekli, kalifiye ve sadık insan kaynakları ile mümkündür. Bir çok aile şirketleri de bu hususta en büyük potansiyele sahip firmalardır. Bu firmalarımız, Turquality sayesinde bu potansiyel enerjilerini kinetik enerjiye çevirerek çok büyük avantajlar elde edebilirler. Turquality yönetim programı sayesinde, aile şirketlerimiz markalarını sınır ötesine taşıyabilir ve bu konudaki tüm beklentilerini programdan karşılayabilirler.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar