TZOB Başkanı Bayraktar’dan kırsal nüfus azalması değerlendirmesi

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, dünyada ve ülkemizde azalan kırsal nüfusu değerlendirirken, “Kırsal nüfusu kaybetmek önemli bir sorun. Sorunun çözümü için ülkemizde tarıma dayalı sanayiler ve kırsal turizmin geliştirilmesi gerekir” diyor.

Bayraktar, 2007 yılında 6 milyar 673 milyonluk dünya nüfusunun 3 milyar 328 milyonu kırda, 3 milyon 344 milyonu kentlerde yaşarken, son on yılda kent nüfusunun 766 milyon artarak 4 milyar 110 milyona yükseldiği, kırsal nüfusun ise sadece 45 milyon artışla 3 milyar 377 milyona ulaştığı, dünya nüfusunun 7 milyar 484 milyon olduğu bilgisini veriyor.

Son on yılda kırsal nüfusun 130 ülkede artarken, 13 ülkede değişmediğini, Türkiye’nin de aralarında yer aldığı 75 ülkede ise azaldığını açıklıyor. Türkiye’nin kırsal nüfusu azalan ülkeler arasında 1 milyon 507 bin azalma ile 9. sırada olduğunu açıklıyor. 135 milyonluk kırsal nüfus azalması ile Çin’in ilk sırada, 8.1 milyon ile Japonya’nın ikinci, 7.6 milyonla Tayland'ın üçüncü sırada olduğunu söylüyor.

FAO verilerine göre 2007 yılında kır kent nüfus dengesi 49.8 kırsal, yüzde yüzde 50.2 kent iken, 2017 yılında kırsal nüfus, yüzde 45.07 seviyesine gerilemiş, kent nüfusu yüzde yüzde 54. 93’e yükselmiş durumda.

Türkiye’nin 2007 yılında 21 milyon 562 bin olan kırsal nüfusu, yüzde 30.9 oranında iken, 2017 yılına kadar yüzde 17.2 azalma ile 20 milyon 55 bine inerek, yüzde 25.6 oranına gerilemiş.

Bayraktar, tarımdaki makineleşmeyle birlikte tarımdaki istihdamın yüzde 20’lerden yüzde 5’lere ineceğini, bunun önlenemez bir sonuç olduğunu belirtiyor. Tarımdan kopan nüfusun kırsalda kaderine terk edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Tüm nüfusun 3-5 büyük ilde toplanması son derece yanlıştır” yargısını dile getiriyor.

1923 yılında İstanbul’da Türkiye nüfusunun yüzde 5’i barınırken, bugün nüfusun yüzde 20’sinin İstanbul’da olduğunu açıklayan Bayraktar, “Bunun ortaya çıkardığı sorunları sadece İstanbul değil bütün ülke çekmektedir” diyor. Kırsal nüfusu orada tutacak projelerin yürürlüğe konması gerektiğini belirterek, “Kırsalda tarımsal girdi kullanan işletmelerin kurulması teşvik edilmeli, tarımsal sanayi ve kırsal turizmi geliştirilmelidir. Kırsala kentlerde olan hizmetler götürülerek, kır-kent ayrımı ortadan kaldırılmalıdır. İnsanların doğdukları yerde doymaları sağlandığında, şehirler de ağır göç yükü baskısından uzaklaşacaktır” önerisini içeren değerlendirmesini yapıyor.

Bayraktar’ın önerileri hem kentleri yaşanmaz kılan göçleri önleyici hem de kırsal nüfusu üretken kılarak kendine yeterli hale getirecek sonuçlar içermektedir. Ama köylü nüfusu, kente göç cazibesinden ne kadar uzak tutabileceği şüphe götürür. Kentlerde nüfus yığılması bizim olduğu kadar dünyanın birçok ülkesinin sorunudur...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar