Ulaştırma Bakanlığı'ndan 2 önemli yatırım

Fahriye KUTLAY ŞENYURT
Fahriye KUTLAY ŞENYURT MERSİN'den fahriye.senyurt@dunya.com

Ulaştırma Bakanlığı'nın ve özellikle de bakanlığa bağlı Devlet Demir Yolları’nın bölgemizdeki yatırımları hız kesmeden devam ediyor. Mersin Adana arasındaki hızlı tren projesinde sona yaklaşılırken, Yenice ilçesinde yapımı devam eden 5 milyon ton kapasiteli lojistik merkezinin açılışı da önümüzdeki yılın ilk yarısında gerçekleşecek.

Hızlı tren projesi Mersin ve Adana açısından önemli bir proje. İki kent arasındaki 67 kilometrelik mesafe mevcut hatlar ve trenlerle 50 dakika civarında tamamlamakta. Ancak bu günlerde hızlı tren projesinden kaynaklı gecikmelerden dolayı yolculuk süresi zaman zaman bir saat 30 dakikaya kadar çıkabilmekte ve bu gecikmeler ciddi zaman ve para kayıplarına yol açıyor. Yolculuk süresinin uzun olmasından kaynaklı geliş gidişten kaçınan binlerce insanın olduğu da sır değil. İşte Mersin Adana arasında hızlı tren seferlerinin başlaması ile birlikte bugünlerde 15 bin kişi civarında olan yolcu sayısının ilk etapta 50 bine ulaşması, ilerleyen zamanla birlikte de 150 binleri bulması hedeflenmekte. Bu hedef öyle gerçekleşmesi yıllar alacak kadar uzak bir hedef de değil…

Hızlı tren hattının altyapı çalışmalarının yüzde 90’ı tamamlanmış durumda. Yaklaşık 198 milyon TL'lik projenin altyapı çalışmaları bu yılın sonunda tamamen bitiyor. Sonra üst yapı çalışmaları başlayacak. Ocak ayında üst yapı çalışmalarının ihalesi gerçekleştirilecek. Üst yapı içerisinde garda yapılacak yeni terminal binası, elektrifikasyon işlemleri, rayların döşenmesi, sinyalizasyon işlemleri olacak. Bu arada tren hattının yaya ve araç trafiğine kapatacak alt ve üst geçitler de bitmiş olacak.

Hızlı trenin Mersin Adana arasında devreye girmesi çok önemli bir aşama ancak eksik. Çukurova Bölgesi sahip olduğu eşsiz potansiyeli ile sanayi üretimi konusunda Marmara Bölgesi'ne alternatif olabilecek ise bu bölgenin insanları ve ürünleri hızlı trenlerle Ankara ve İstanbul gibi metropollere kolayca ulaşabiliyor olmalı. Bölge insanı Ankara ve İstanbul’a bağlanan hızlı tren projelerin de gerçekleştirilmesini istiyor ve bekliyor.

Mersin, Türkiye'nin en büyük 2’nci konteyner limanına sahip. Serbest bölgemiz, OSB'lerimiz var. Bunlara yenilerini de ekliyoruz. Bütün bu üretimlerin pazarlara taşınması çok önemli bir lojistik faaliyeti gerektiriyor. Devlet Demir Yolları'nın Yenice'ye kurmakta olduğu lojistik merkezi bu anlamda önemli bir açığı kapatacak. Önümüzdeki yılın ilk yarısında tamamen bitirilecek Yenice Lojistik Merkezi Mersin’in coğrafi konumunu pekiştirecek ve diğer illere, bölgelere ve ülkelere mal ve hizmetlerin efektif bir şekilde aktarımını sağlayacak. Yenice Lojistik Merkezi’nden ilk yük geçtiğimiz günlerde Bakü-Tiflis-Kars hattına gönderilmişti. Proje tamamlandığında bu merkezden hem Ortadoğu'ya hem Uzakdoğu'ya hem de Türkiye’nin diğer illerine önemli bir lojistik hizmeti sağlayacak.

Ülkelerin veya bölge ve şehirlerin kalkınıp gelişmesi; insanların, malların ve hizmetlerin etkin bir şekilde bir yerden bir yere ulaşabilmesi, ulaştırılabilmesi ile mümkün. Uzakları yakın edecek; Çukurova Hava Limanı, metropollere bağlanacak hızlı trenler ve Yenice Lojistik Merkezi gibi projeler Mersin’i bir yandan ülkemizin diğer bölgeleri ile birbirine bağlarken bir yandan da ilimizi dünya kenti yapacak projeler olacaktır. Bu projelerin aksamadan planlandığı şekilde devam etmesi için tüm Mersinlilerin yatırımların takipçisi olması gerekmekte.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
MTSO'da seçim heyecanı 06 Nisan 2018
Engelli dostu kent Mersin 01 Kasım 2017