Ülker’in Dosu Maya satışına Rekabet Kurumu incelemesi

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Yıldız Holding'e bağlı Dosu Maya'nın satışı dün ikinci kez Rekabet Kurumu incelemesine takıldı. İlk kez www.dunya.com'da yer alan haberde Yıldız Holding'e bağlı Dosu Maya'nın Fransız Lesaffre et Compaigne firmasına satışına yönelik Rekabet Kurumu'nun inceleme başlattığını duyurmuştuk.

Rekabet Kurumu açıklamasında "İnceleme sonucunda, 15.12.2014 tarih ve 14-52/903-411 sayılı Rekabet Kurulu kararı ile taahhütler çerçevesinde koşullu izin verilmiştir. Takiben Ankara 8. İdare Mahkemesinin 19.01.2017 tarih ve 2015/2488 E. 2017/172 K. sayılı kararı ile bahse konu Kurul kararı iptal edilmiştir. İptal kararının gerekçesinde belirtilen rekabetçi endişelerin giderilmesine yönelik olarak, söz konusu devralma işlemi Rekabet Kurulu'nun 24.05.2017 tarih ve 17-17/252-M sayılı kararı ile yeniden nihai incelemeye alınmıştır" denildi.

İşlemin nihai incelemeye alınmasının izin verilemez nitelikte olduğu anlamına gelmediği de kurum açıklamasında yer aldı. Yani inceleme anlaşmanın iptalini içermeyebilir.

Bilindiği üzere Dosu Maya, Fransız Lesaffre et Compaigne firmasına 2014'te yaklaşık 220 milyon dolar karşılığında satılmıştı. Rekabet Kurumu bu satış işlemine yine o yıl sunulan taahhütler çerçevesinde izin vermişti. Ancak bu ikinci incelemenin neden yapıldığına yönelik bir açıklama yapılmadı.

Köprü ve otoyol projesi iptal edilmişti

Son yıllarda şirket alım-satımlarında Ülker Ailesi, öne çıkan birçok işleme imza attı. Ancak hiçbiri şu ana kadar ikinci bir incelemeye uğramadı. Ancak bazı projeleri iptal edildi veya izin verilmedi.

Bunlardan ilki 2013'teki köprü ve otoyol ihalesiydi. O dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Arkadaşlarla istişareleri yapıyorum. Örneğin otoyollar, köprüler meselesini tekrar masaya yatıracağız. Daha yüksek beklentimiz var. O beklentiyi karşılamıyor. Çünkü biz buradan zaten ciddi para kazanıyoruz" açıklamasının ardından 5.7 milyar dolarla Türkiye'nin en büyük ikinci özelleştirmesi olan köprü ve otoyol ihalesi iptal edildi. İhaleyi Koç, Ülker ve Malezyalı UEM Group'tan oluşan konsorsiyum kazanmıştı.

Turkcell'de de önüne engel çıkmıştı

Ardından 2014'te Turkcell'in hisse satışında önemli bir olay yaşanmıştı. Turkcell'deki yüzde 13.8'lik Rus Alfa hissesini almak için 1.6 milyar dolarlık finansman arayışına giren Çukurova Holding'in patronu Mehmet Emin Karamehmet'in Yıldız Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker ile olan anlaşması zora girmişti. Ardından para Ziraat Bankası tarafından ödenmişti.

Yıldız Holding: Şirketimiz taraf değildir

Yıldız Holding'den konuyla ilgili yapılan açıklamada soruşturma haberi doğrulanarak, "Rekabet Kurulu, Dosu Maya şirketinin sahibi Lesaffre et Compaigne hakkında mahkeme kararı neticesinde soruşturma açmıştır" denildi. Aralık 2014 tarihinde Fransız Lesaffre et Compaigne şirketine satış işlemlerinin olağan sürecinde tamamlandığına dikkat çekilen açıklamada şu görüşler dile getirildi: "Her satış işleminde olduğu gibi, tüm yasal prosedürler takip edilmiş ve yapılan başvuru neticesinde Rekabet Kurulu bahse konu işleme izin vermiştir.

İzin akabinde satış işlemi tamamlanmış ve söz konusu şirket ve tesisler alıcıya satılmış ve teslim edilmiştir. Rekabet Kurulu'nun her şirket ile ilgili her zaman inceleme ve soruşturma yetkisi olup bunun nasıl kullanılacağı Kurul'un takdirindedir. Kurul'un bahse konu inceleme kararı ise alıcının uymakla yükümlü olduğu şartların/kuralların yerine getirilip getirilmediği hakkındadır. Şirketimiz bu yönüyle taraf değildir ve yetki-sorumluluğumuz yoktur."

***
Emaar'ın kurucusu sanal alışverişe geldi

Katar ile Körfez ülkeleri arasındaki gerilimde sürecin uzayacağı ve yaptırımların genişleyeceği düşünülüyor. Türkiye'nin de Katar'ın yanında olduğunu açıklaması ve başta gıda olmak üzere birçok konuda destek vermeye başlamasına ilk tepki Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelmişti. İşte o ülkenin en büyük emirliği olan Dubai'nin en önemli işadamlarından biri Türkiye'de yatırım kararı aldı.

Türkiye'de de faaliyet gösteren Emaar Properties'in Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Mohamed Alabbar'ın ana hissedar olduğu Middle East Venture Partners (MEVP), sanal alışveriş sitesi ModaCruz'a yatırım yaptı. Yatırım tutarı yaklaşık 8 milyon lira. Geçen yıl 1 milyon kullanıcıya ulaşan ModaCruz, Melis Güçtaş tarafından kuruldu. 2014'te faaliyete başlayan ikinci el kadın moda ürünleri platformu ModaCruz'un ürün portföyü 6 milyon adedin üzerinde.

Burj Khalifa'yı geliştirdi

ModaCruz'a yatırım yapan Mohamed Alabbar ise Birleşik Arap Emirlikleri'nin en etkili 5 ismi arasında gösteriliyor. Yıllık geliri 4.2 milyar dolar olan Alabbar'ın yönettiği Emaar, son olarak dünyanın en büyük yapısı; Burj Khalifa'yı geliştirdi. Dubai Emiri ve Birleşik Arap Emirlikleri Başbakanı Şeyh Muhammed bin Rashid Al Maktoum'un en iyi danışmanı olarak tanınan Alabbar, sanal alışveriş sitelerine yaptığı yatırımlarla da öne çıkıyor.

Nisan ayında Yoox Net-a-Porter Group'un yüzde 4 hissesini satın alan Dubaili işadamı, Ortadoğu'nun en büyük taşımacılık şirketlerinden Aramex'in de kurucusu.

Amazon.com'un Dubai merkezli e-ticaret şirketi Souq.com'a 800 milyon dolar teklif eden Alabbar, geçen yılın sonlarında Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu (Public Investment Fund of Saudi Arabia) ile birlikte Noon'a 1 milyar dolarlık yatırım kararı almıştı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar