Ünal Aysal, İran’da sona yaklaştı 7 santralden 2’si imzaya yakın

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Borç yapılandırmak için bankalarla masaya oturan şirketlerden biri de eski Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal’ın yönettiği Unit Investment’ın ortak olduğu Yeni Elektrik. İtalyan ortağı ile Garanti, Yapı Kredi, Vakıfbank ve İş Bankası’ndan 700 milyon dolar kredi almıştı şirket.

Kredilerle ilgili görüşmeler devam ederken Unit’e İran’dan sevindirici bir haber geldi.

Bilindiği üzere Unit, 2016’da İran Hükümeti ile yaklaşık 4,2 milyar dolarlık 7 ayrı doğalgaz kombine çevrim santrali kurma konusunda ön anlaşma imzalamıştı. İran'ın 7 ayrı bölgesinde kurulacak 7 doğalgaz çevrim santralinin toplam kurulu gücü 6 bin 20 megavat olacaktı. İran Enerji Bakan Yardımcısı Ali Rıza Daemi, Ocak 2017’de Unit International ile elektrik santrali yapımı için görüşmelerin devam ettiğini belirterek, nihai anlaşmanın Mart 2017’de tamamlanacağını açıklamıştı. Ancak nedense süre uzadı. Hem de verilen tarihten 18 ay kadar. Geçtiğimiz günlerde Tahran yönetimi, anlaşmada sona gelindiğini resmen duyurdu.

1.2 milyar dolarlık kısmı görüşülüyor

Kamuya ait Thermal Power Plants Holding Company (Termik Santraller Holding Şirketi-TPPHC) Genel Müdürü Mohsen Tarztalab, Türk enerji şirketi Unit International ile İran’da iki doğalgaz kombine çevrim santrali inşa etmek için yapılan müzakerelerde sona gelindiğini dile getirdi. Tarztalab’ın verdiği bilgilere göre şimdilik 1.2 milyar dolarlık anlaşma yapılacak. Geri kalan 5 santral ve 3 milyar dolarlık proje ise hala masada. Mohsen Tarztalab İran Resmi haber Ajansı MEHR’e yaptığı açıklamada “İki santralin inşasına başlanması ile ilgili olarak, bir yıl boyunca müzakere ettik ve şu anda son aşamaya geldik” diyor.

Türbinler Alman devi Siemens'ten

Santrallerden biri Saveh kentinde olacak. Bu kentteki santralin kurulu gücü 1.200 MW. Diğeri ise Pakistan sınırındaki Zahedan’da. Burada da hedef 800 MW’lik bir santral. İranlı yetkili santrallere yapılan yatırımın zorlaştığını söylüyor ve ekliyor: “İki santralde kullanılacak olan H-Serisi türbinler, yeni ABD yaptırımları nedeniyle Avrupa’dan alınacak.” Türbinleri imal edecek olan şirket ise Alman devi Siemens. Ufak bir bilgi daha. Yapılacak proje için finansman arayışı var ve hedef bölge yine Avrupa. Unit, 2 yıldır 7 santral için görüşüyor. 2 yılda sadece 2 tanesi imzaya yaklaştı.

***

Rusya doğalgaz zammını gündemine aldı

DÜNYA Gazetesi’nin 4 Temmuz tarihli sayısında artan petrol fiyatlarıyla birlikte Rusya’nın Türkiye’ye satacağı doğalgaz fiyatında artış olacağını duyurmuştuk. Şu anda 205 dolara Türkiye’ye sunulan bin metreküplük doğalgazın fiyatındaki artışın ise 55 dolar olarak konuşulduğu, yüzde 30’a yakın zamla yeni tarifenin 260 dolara ulaşacağını paylaşmıştık. Türk ekonomi çevrelerinde çok tartışılan bu haberin ardından 11 Temmuz’da Rusya’dan ilginç bir açıklama geldi. Rusya Ekonomi Bakanlığı, doğalgaz ihracatında bin metreküp için ortalama ihracat fiyatının geçen yıla kıyasla yüzde 24.2 olacağını duyurdu.

Avrupa Hub'ından fazla mı olacak?

Bakanlık tarafından yayımlanan verilere göre, Rusya’nın bu yıl toplam 216,2 milyar metreküp doğalgaz ihraç etmesi bekleniyor. Doğalgaz ihracatında bin metreküp için ortalama fiyatın, 2018’de geçen yıla göre yüzde 24,2’lik artışla 242.6 dolar seviyesine, gelecek yıl ise 268.7 dolara yükselmesi öngörülüyor. Ancak Rusya’nın açıkladığı rakam “küresel” piyasalara yönelik. Herhangi bir hedef ülke veya pazar belirtilmemiş.

Peki Türkiye’ye yönelik artış ne kadar olacak?

Rusya’nın en saygın yayınlarından Kommersant Gazetesi, Türkiye’nin Rus doğalgazı için en uygun fiyatlı müşterilerden biri olduğunu iddia ediyor. Türkiye’ye sunulacak fiyatın Avrupa 'hub'ından daha yüksek olacağını ifade eden Kommersant’ın iddia ettiği yeni zam yüzde 24.2’den daha yüksek olacak. Doğalgaz üretimini 2020'ye kadar yüzde 3 ile 17 seviyesinde arttırmayı planlayan Rusya, artan petrol fiyatlarıyla ekonomisindeki kaybı dengelemek istiyor. Bilindiği üzere Türkiye, 29 milyar metreküplük doğalgaz ithalatıyla Almanya’nın ardından Rusya’nın en büyük ikinci müşterisi. Rusya, en azından Avrupa ile fiyatları dengeleyecekse yüzde 30’a yakın zammın uygulanması daha ağırlık kazanıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar