Urfa- MÜSİAD- 22 Yabancı Diplomat

Ahmet COŞKUNAYDIN
Ahmet COŞKUNAYDIN ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Ülkemiz bir yandan terör denilen bela ile boğuşurken, öte yandan ekonomideki yarışını da sürdürüyor. 2007 yılından bu yana tam olarak etkisini yitirmeyen küresel krize karşın ihracat yaptığımız ülkeleri artırmak ve ülkemize de değişik konularda yatırım çekme yarışında, MÜSİAD ciddi atılımlar sergiliyor. Yaklaşık 12 bin üyesi bulunan ve 60 bin işletmeyi temsil eden, bir sivil toplum kuruluşu (STK) yapısındaki MÜSİAD, dünya nüfusunun nerdeyse yarısını barındıran Asya Pasifik Bölgesinde önemli bir çıkış gerçekleştirdi.

Asya Pasifik bölgesinde yer alan ülkelerin nerdeyse tamamının Ankara ve İstanbul temsilcilerinden oluşan 22 yabancı diplomat Urfa ve yöresinin, kültürel zenginliklerini, konumunu, yatırım ile ticaret olanaklarını yerinde incelemek, yerel iş dünyası ile haşır neşir olmak ve karşılıklı işbirliğini değerlendirebilmek amacıyla kentte buluştu.

İçlerinde, Brunei, Hindistan, İran, Afganistan, Tacikistan, Bengaldeş, Özbekistan, Vietnam, Endonezya, Pakistan, Japonya, Tayland, Malezya, Güney Kore, Moğolistan, gibi ülkelerin de yeraldığı, başkonsolos, konsolos ve  ticaret müşavirlerinin bulunduğu yabancı diplomatlar, bir yandan Urfa'nın dünyaca meşhur çiğ köftesini, patlıcanlı kebabını ardından da şıllık tatlısını yerken, öte yandan, yerli iş adamları ile işbirliği olanaklarını tartıştılar.

Yaklaşık 1 milyon 600 bin kişilik istihdam yaratan ve 17 milyar dolarlık ihracat potansiyeline sahip bir STK olan MÜSİAD yetkilerinden Uluslararası Ticaret ve İşbirlikleri Komisyonu Başkanı Mehmet Zeki Güverçin ile Özlem Bacak, buluşmanın amacına ulaşması için büyük çaba gösterdiler. Urfa Sanayi ve Ticaret Odası yetkilileri, kentin güvenlikli olduğunu, bu değerlendirmenin kendilerince değil, yabancılar tarafından yapıldığına dikkat çekerek, kentte çok sayıda 5 yıldızlı otel bulunduğunu, tarım ve ticaretin yöre için bir cazibe unsuru olduğunu vurguladılar.

Urfa'ya, en son ne zaman gittiniz bilemiyorum, ama günümüzde benim diye Avrupa kentleri ile yarışacak düzeyde, tertemiz, düzenli, tarihi dokusunu bozmayan ve gizli kalan tarihi eserleri de gün ışığına çıkarmaya kendini adamış bir kent.

Urfa bugün, ülkemizin birinci, dünyanın 5. en büyük arkeoloji müzesine ev sahipliği yapıyor. Lezzetleri, konukseverliği, günübirliğine İstanbul, Ankara ya da İzmir'den dönüş olanağı sağlamasıyla sadece, bu müze için hepimizin kuyruğa girmesi gerekir.

Ulaşımda ortaya çıkan bu kolaylık sadece bizler için değil, buraya yatırım yapacak, ticaret yapacak yabancı iş adamları içinde inanılmaz bir fırsat yaratıyor...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar