Uzan ailesi Vertu’yu Vietnam’a açıyor

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Mayıs ayında Hanoi merkezli Vertu Vietnam adıyla kurulan şirket, ülkede büyümeye önümüzdeki aylarda devam edecek.

Vertu, ekim ayında açılacak Ho Chi Minh City’nin ardından, Vietnam Savaşı ile özdeşleşen Hanoi’de mağaza açacak. Şirket, 2006 yılında ilk kez yerel bir şirket olan FPT Telecom Products Distribution adlı firma ile bu ülkede satış yapmıştı. O dönem Vietnam’da 3 farklı şehirde 3 mağazası bulunuyordu. Ancak yaşadığı kriz ile birlikte mağazalar kapanmış ve Vertu, Vietnam’dan çıkmıştı.

Bir diğer anlamda Vertu, Uzan ailesi ile Vietnam’a ikinci kez gelmiş olacak. Vertu’nun Vietnam’da fiyatı da belli. Vertu’nun satış fiyatı 4 bin 500 dolar ile 43 bin dolar arasında değişecek. Cep telefonunda lüks denilince akla gelen ilk marka Vertu. Pırlanta ve değerli metallerle kaplı cep telefonlarını üreten Vertu, 1998'de Fin telefonu üreticisi Nokia tarafından kuruldu. 2000’li yılların sonunda Vertu, Nokia tarafından 175 milyon sterline EQT adlı yatırım fonuna satılmıştı.

2015’te İsveçli EQT’nin Hong Kong merkezli Godin Holding’e devrettiği Vertu, 2017’de son kez el değiştirmiş ve Uzan ailesinin Güney Kıbrıs’taki şirketi Baferon Ltd adlı firma tarafından 50 milyon sterline devralınmıştı. Mali darboğaz içerisindeyken Fransa’da yaşayan Uzan ailesinin satın aldığı Vertu, tekrar canlanmak adına ilk adımı Çin’de atmış, geçen yılın 17 Ekim gününde Şangay’da düzenlenen özel bir davetle son modeli Aster P 2018 tanıtılmıştı. Uzan’ın ilk tanıtımı Komünist Parti ile yönetilen Çin’de yapmasının altında ise ülkede artan zengin sayısı oldu. Ancak nedendir bilinmez Vertu, ikinci önemli adımını yine Asya’da olan ve bir başka Komünist Parti ile yönetilen ülkesi Vietnam’da yaptı.

KASIM AYINDA HANOİ’DE

Vertu, ilk mağazasını Vietnam’ın başkenti Ho Chi Minh City’de açıyor. Mayıs ayında Hanoi merkezli Vertu Vietnam adıyla kurulan şirket, ülkede büyümeye önümüzdeki aylarda devam edecek. Vertu, ekim ayında açılacak Ho Chi Minh City’nin ardından, Vietnam Savaşı ile özdeşleşen Hanoi’de mağaza açacak. Vertu, Vietnam’a yabancı bir marka değil aslında. 2006 yılında ilk kez yerel bir şirket olan FPT Telecom Products Distribution adlı firma ile bu ülkede satış yapmıştı. O dönem Vietnam’da 3 farklı şehirde 3 mağazası bulunuyordu. Ancak yaşadığı kriz ile birlikte mağazalar kapanmış ve Vertu, Vietnam’dan çıkmıştı. Bir diğer anlamda Vertu, Uzan ailesi ile Vietnam’a ikinci kez gelmiş olacak. Vertu’nun Vietnam’da fiyatı da belli. Vertu’nun satış fiyatı 4 bin 500 dolar ile 43 bin dolar arasında değişecek. Çin’deki fiyatı ise 5 bin 167 dolardan başlıyordu. Yani Vertu, Vietnam’da Çin’den daha ucuza satılacak.

Astana’yla ticaret yüzde 75 arttı, Kazak işadamları Ankara’ya geliyor

Türkiye’nin en hızlı büyüyen ticaret partnerleri arasında Orta Asya ülkeleri öne çıkıyor. Yıldırım Holding’den Eczacıbaşı’na birçok devin yatırım yaptığı Kazakistan bu coğrafyada en öne çıkan ülkelerden biri. 2017 Aralık ayında Kazakistan’ın Yatırım Ajansı yani Kazakh Invest’in Başkanlık koltuğuna da Türkçe bilen, Türkiye’yi yakından tanıyan bir ismin atanması, iki ülke arasında bu ticaretin artmasına da neden oldu. 1979 yılında Güney Kazakistan’da doğan, 2001 yılında üniversite eğitimine Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) devam eden Kazakh Invest Başkanı Saparbek Tuyakbayev, çok iyi Türkçe konuşuyor. Tuyakbayev’in göreve gelmesinin ardından iki ülkedeki ticaret hacminde hızlı bir ivme yakalanmış durumda.

Geçtiğimiz günlerde Kazakistan’ın başkenti eski ismi Astana, yeni adıyla da Nur Sultan’da düzenlenen bir toplantı bu rakamların boyutunu gösterir nitelikte. Kazakistan Başbakanı Askar Mamin, Türk işadamlarıyla özel bir görüşme yaptı. Kazak-Türk İşadamları derneği başkanı Fırat Develioğlu ve beraberindeki heyeti kabul eden Başbakan Mamin, Kazakistan ile Türkiye arasındaki karşılıklı ticaret hacminin, 2019'daki ilk yedi ayında, 2018'deki aynı döneme göre yüzde 73.5 arttığını söyledi.

2 MİLYAR DOLARA YAKLAŞTI

Kazakistan'ın en büyük ticaret ortakları arasında Türkiye’nin ilk 10 ülke arasında yer aldığını anlatan Mamin, bu rakamın 2 milyar dolara yaklaştığını ifade etti. Mamin, Türk işadamlarını, tarım, sanayi ve inşaat malzemeleri konusunda ihracata yönelik tesis kurmalarını ve ortaklık yapmalarını istedi. Bu yılın kasım ayında Ankara’da bir iş forumunun düzenleneceğini anlatan Mamin, “Kazakistan’da 2 bin 200 Türk işletmesi var. Hala yapımı devam eden 2.2 milyar dolarlık projeyi yürütüyorlar. Şu ana kadar yapılan 1.6 milyar dolarlık büyüklüğe sahip 34 önemli ölçekli projeyi de hayata geçirdiler” dedi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar