'Vatandaş dalgalı piyasada altınla sörf yapmayı seviyor'

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

75 milyar liralık ciro ile Anadolu’nun en önemli şirketlerinden biri Ahlatcı Holding. Türkiye’nin Milli Piyango ihalesiyle gündemine oturan bu şirketin merkezi Çorum. Anadolu’da bir çok şirketin aksine doğup büyüdüğü kentten de çıkma niyetinde değil. Gaziantep’te Sanko, İzmir’de Arkas, Eskişehir’de Saran ne ise Çorum’un da Ahlatcı Holding’i aynı. Kentin 900 milyon dolara varan ihracatının yarıdan fazlasını üstlenen Ahlatcı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatcı ile konuştuk. Otomotivden sağlığa bir çok alanda yatırımları bunulan Ahlatcı Holding’in en önemli iş kolu ise altın. Cironun yüzde 75’i de kuyumdan geliyor. “İstanbul’da 2 lira kazanmaktansa Çorum’da 1 lira kazanmaya razıyım” diyen Ahmet Ahlatcı, doğduğu kenti doyduğu kent olarak görenlerden. “Bir kaç yatırım dışında neredeyse işlerimizin tamamı Çorum’da. Burada spora da, sosyal hayata da destek vermeye uğraşıyoruz. Hatta gündemde olan Volkswagen yatırımına talip olduk. Cumhurbaşkanımız Erdoğan ve iş ortağımız Doğuş Grubu’nun kanalıyla VW Grubu’na çağrıda bulunuyoruz. Burada 1.1 milyon metrekare bir arazi tahsis edilebilir. Gerekirse bu araziyi ben satın alıp Alman VW Grubu’na verebilirim. Yeter ki onlar Çorum’a fabrika yapmayı kabul etsinler” diyor.

Gelelim Ahlatcı’nın yaptığı işlere.

Ağırlıklı işi altın rafinerisi, mücevherat ve döviz olan Ahlatcı Holding, Anadolu’nun bilezikçisi olarak tanınıyor. Türkiye’de 2 bin 500 civarında kuyumcu ile çalışıyor. Bunun yanında geçen yıl ki ihracatı da 540 milyon dolar olmuş.

23 MİLYON EURO'YA RAFİNERİ KURDU

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, Ahlatcı Holding iştiraklerinden Ahlatcı Kuyumculuk 143,7 milyon dolarlık ihracatıyla 107'nci sırada yer alırken, Ahlatcı Metal Rafineri 26,8 milyon dolarlık ihracatıyla 801'inci sırada yer aldı. Ahmet Ahlatcı, “İş hacminin yüzde 35’i 2016 yılında 23 milyon Euro yatırımla devreye aldığımız altın rafinerisi şirketimiz Ahlatcı Metal Rafineri’den gelirken, yüzde 40’ı kuyum ve döviz işlerimizden geliyor. İş hacminin diğer alanlarını ise enerji, sağlık, gayrimenkul-AVM işletmeciliği ve otomotiv distribütörlüğünden sağlıyor. Enerji’de 35 MW güneş enerjisi üretimi kapasitemiz var. Yine bölgede elektrik ve doğalgaz dağıtım işlerimiz bulunuyor. Çorum’da AVM’miz var. Konya ve Elazığ’da AVM yapmak için iki arazi aldık, ancak bu yatırımları rafa kaldırmış durumdayız. Buralarda otel veya konut yapabiliriz” diyor.

Türkiye’de yatırımcının dövizden sonra altın yatırımını da sevdiğini anlatan Ahlatcı’ya göre yatırımcının elinde 3 bin 850 ton altın var. Bu da 173 milyar dolara denk geliyor. Bunun yanında bilinmeyen ama tahmin edilenle birlikte 4 bin-4 bin 500 ton civarında altından söz ediliyor. Ahlatcı, “Türkiye’de altın yatırımcısının piyasaları çok iyi takip ettiğini düşünüyorum. Bundan 20 yıl önceki altın yatırımcısı yok. Çok daha bilinçliler. Ons fiyatının 31,99 ile çarpıldığını biliyor. Bırakın Türkiye’yi ABD’den hangi verinin geleceğini, bunun piyasalara olası etkisini biliyor. Yılda 5-6 defa altın fiyatlarında ons fiyatı ve dolar/ TL fiyatı kaynaklı dalgalanma oluyor. Altın yatırımcısı yüzde 10 civarında bir kâr marjı gördüğünde altın alıp, beklediği seviyeye geldiğinde satıyor. Yani Türk yatırımcısı altında sörf yapmayı öğrendi” diye konuşuyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar