Vestel beyin gücü ile geleceği hazırlıyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Vestel, üretimde Endüstri 4.0 dönüşümünü yüzde 60 tamamladı. Vestel City’de insanlar ve robotlar omuz omuza çalışıyorlar. Şirketin Endüstri 4.0 yaklaşımı, üretim süreci ve ürün teknolojisi ile sınırlı kalmayıp, Blockchain gibi teknolojilerin devreye girmesi ile tedarik sürecini de kapsayacak.

Dördüncü nesil sanayi devrimi olarak tanımlanan Endüstri 4.0, bilişim teknolojileri ile endüstriyi bir araya getirerek, küresel rekabetin yeni kurallarını belirliyor.

Robotlarla insanların birlikte çalıştığı bu yeni nesil sanayi; ürün kalitesinde artış, üretimde esneklik ve şeffaflık, insan kaynaklı hataların ortadan kaldırılması, yüksek verimlilik ve üretim maliyetlerinde düşüş anlamına geliyor.

Endüstri 4.0’ın akıllı fabrikalarında, insan gücü minimalize ediliyor, ve insanlar tarafından programlanan robotların gücü devreye giriyor. Yani işgücünün yerini, beyin gücü alıyor; ve geleceğin dünyasını da bu beyin gücü hazırlıyor.

Zorlu Holding’in amiral gemisi Vestel, robotlar ile üretim alanında 2008’den bu yana önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Öyle ki, Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, Vestel Şirketler Grubu CEO’su Turan Erdoğan ve Vestel Genel Müdürü Murat Serper’den, Avrupa’nın tek lokasyonda kurulu en büyük fabrikalarından biri olan Manisa’daki Vestel City’nin, Endüstri 4.0 dönüşümü yüzde 60 oranında tamamladığını ve fabrikada robotlarla insanların omuz omuza çalıştığını öğreniyoruz.

Yeni nesil ekonomiye göre şekillenmiş akıllı teknolojiler ve iş modellerini hayata geçirdiklerini ifade eden Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, Vestel’in, kendi Endüstri 4.0 teknolojisini kendisi üreten bir şirket olduğunu; karanlık üretim, robot-insan işbirliği, robot- robot işbirliği gibi birçok uygulamayı hayata geçirdiğini ifade ediyor.

“Siparişten sevkiyata tüm aşamaları tam otomasyonla yürüyen akıllı fabrikalarımızla ve süreçlerin uçtan uca birbirleriyle daha bağlantılı hale gelmesiyle hem verimliliği hem de kaliteyi en üst seviyeye çıkarmayı hedefliyoruz” diyen Yüngül, bu kapsamda önemli bir örnek de veriyor. Vestel, Endüstri 4.0 dönüşümü sayesinde, fazladan hiçbir yatırım yapmaya ihtiyaç duymadan buzdolabı üretiminde son üç yılda yüzde 35 oranında bir artış gerçekleştirmiş. Yüngül, bu boyutta bir üretim artışının, normalde 150 milyon dolarlık bir fabrika yatırımı gerektirdiğini; Endüstri 4.0 sayesinde ise bu verimlilik artışının hiçbir yatırım olmaksızın hayata geçirildiğini söylüyor. Elektronik ve beyaz eşya sektörlerinde 155 ülkeye ihracat yapan Vestel, son 21 yıldır tüketici elektroniği sektöründe Türkiye’nin ihracat şampiyonu konumunda. Şirket, Türkiye TV ihracatının yaklaşık yüzde 90’ı, beyaz eşya ihracatının ise yaklaşık yüzde 30’unu gerçekleştiriyor.

Vestel Şirketler Grubu CEO’su Turan Erdoğan, Vestel’in üretim tarafında Endüstri 4.0 dönüşümünün yüzde 60 oranında tamamlamış olduğunu ifade ediyor. Erdoğan’ın verdiği bilgilere göre; akıllı, öğrenen ve kendini geliştirebilen yapay zeka teknolojileri sayesinde, malzeme sipariş girişinden ürünün son kullanıcıya ulaşmasına kadar uçtan uca akıllı ve izlenebilir bir değer zinciri oluşturulabiliyor. Böylece süreçler iyileştiriliyor, üretimde sürdürülebilir kalite sağlanıyor. Bu da rekabet üstünlüğü getiriyor. Turan Erdoğan, “En büyük pazarımız olan Avrupa’da Endüstri 4.0 yatırımlarımız sayesinde Uzak Doğu’lu rakiplerimize göre daha avantajlıyız. Küresel ekonomideki sorunlara rağmen siparişlerimiz artmaya devam ediyor” diyor.

Gelecek "Karanlık Fabrika”da aydınlanacak Vestel’de, bugünlerde konuşulan bir diğer konu ise yarının teknolojisi olarak değerlendirilen Karanlık Fabrika. Üretim, depolama, taşıma gibi tüm proseslerin robotlar tarafından yapıldığı ve bu yüzden aydınlatma ve ısıtma gerektirmeyen geleceğin fabrikalarına, “Karanlık Fabrika” adı veriliyor.

Vestel Elektronik ve AR-GE Genel Müdürü Murat Sarpel, Vestel’in 2016 yılında plastik enjeksiyon fabrikasının bir bölümünde bu konsepte geçtiğini söylüyor. Bugün Vestel City’deki bazı üretimler, sadece robotların çalıştığı karanlık odalarda yapılıyor.

Sarpel’in dediği gibi, karanlık fabrikalar, işgücünün bittiği değil, aksine işgücünün beyin gücüne geçiş hikâyesi olarak gösteriliyor. Karanlık fabrika ile kendi kendini yöneten robotlar ve makineler karanlık bir ortamda çalışırken, insan kaynağı da bu makinelerin kontrolcüsü yazılımcısı ve asıl yöneteni haline geliyor. Bu sayede çalışanların fazla mesai oranının yüzde 14 azaldığını ve hayat kalitelerini yükseldiğini ifade eden Sarpel, kas gücü yerine beyin gücünü koyan bu dönüşümün kadın istihdamının artmasına da katkı sağladığı bilgisini veriyor.

Blockchain ile tedarik süreci de dijitalleşiyor Vestel’in hazırlanmakta olduğu bir diğer dönüşüm de blockchain. Şirket, Türkiye’de bir ilk olarak tüm hareketlerin blockchain platformunda oluşturulup kayıt altına alındığı ilk uluslararası yüklemenin Çin’den Temmuz ayında yapılmasını planlanıyor. Hedef, önümüzdeki 10 yıl içinde dünya tedarik ağını yeni baştan yaratacak olan blockchain konusunda Türkiye'ye öncülük etmek. Bu sayede, Endüstri 4.0 yaklaşımı üretim süreci ve ürün teknolojisi ile sınırlı kalmayıp, tedarik sürecini de kapsamış olacak.

ENDÜSTRİ 4.0 KONUSUNDA KNOW-HOW İHRAÇ EDEBİLECEK DURUMDAYIZ

Vestel Şirketler Grubu CEO’su Turan Erdoğan’ın özellikle vurguladığı konu Vestel’in Endüstri 4.0’ı hayata geçirirken kullandığı teknolojiyi kendi üretiyor olması. “Dünyaya Endüstri 4.0 konusunda know-how ihraç edebilecek durumdayız. Mekanik tasarımları, süreç analizleri, parça imalatları, PLC ve robot yazılımları ile simülasyon analizleri Endüstri 4.0 odaklı Vestel mühendisleri tarafından yüzde 100 yerli olarak yapılıyor” diyor Erdoğan.

Şirket, endüstriyel robotların kurulacağı sistemleri kendisi tasarlıyor, programlıyor ve devreye alıyor. Erdoğan bu gelişimi Vestel’in Ar-Ge’ye verdiği önemle açıklıyor. Vestel, küresel çapta 8 Ar-Ge Merkezi, bin 600 kişilik Ar-Ge kadrosu ile dünyada en çok Ar-Ge harcaması yapan ilk 1000 firma arasında yer alan 3 Türk şirketinden biri. Her yıl gelirlerinin neredeyse yüzde 3’ünü Ar-Ge’ye ayırıyor. Vestel Avrupa Patent Ofisi’ne (EPO) 2017’de en çok başvuru yapan şirket sıralamasında ilk 50 arasında girmiş ve 408 patent başvurusu ile EPO’ya en çok başvuru yapan ilk 100 şirket sıralamasındaki tek Türk şirketi konumunda.

NİTELİKLİ İNSAN KAYNAĞI YETİŞTİRİYOR

Yaşanan tüm bu dijital dönüşümün merkezinde insan var. İş ve üretim modellerinde yaşanan değişimi, büyük veriyi işe yarar hale getirmek ve artan üretimi karşılamak için yeni yeteneklere ve becerilere sahip insan kaynağı ihtiyacı da önemli ölçüde artacak. Vestel, Özyeğin Üniversitesi ile birlikte hayata geçirdiği Teknoloji Akademisi bünyesinde sekiz yıldır mühendislere geleceğin mesleklerini öğretiyor. Vestel City içinde gerçekleştirilen eğitimlerden şu anda 280 kişi faydalanıyor.

TÜRKİYE İHRACAT İLE BÜYÜYECEK

Zorlu Holding tüm faaliyetlerini bir süre önce hayata geçirdiği sürdürülebilirlik odaklı Akıllı Hayat 2030 vizyonu doğrultusunda şekillendiriyor. Ömer Yüngül’ün ifade ettiği gibi, şirket, bu vizyon doğrultusunda teknolojinin yaşamı ileri taşıma gücünü topluma sunuyor, sürdürülebilir ve akıllı bir yaşam hayaline hayat verecek yenilikçi işlere odaklanılıyor.” İnovasyon ve yenilikçiliği temel alan Vestel’in toplam cirosunun yüzde 75’inin ihracat kaynaklı olduğu bilgisini veren Yüngül’ün altını çizdiği bir diğer konu da, neredeyse her sektörde iç pazarın daraldığı bir süreçte, ihracatçıya, Eximbank dışında, finansman sağlanması gerektiği. “Zamanında Güney Kore de bunu yaptı. Büyük şirketlerin desteklenmesi, küçük şirketleri doğurdu. Türkiye ihracatla büyüyecek” diyor Yüngül.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar