"Yaşananlar sağlıklı bir şey değil, kriz kolay çözülmez"

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Doları sıçratan son ABD ile vize krizinin kaynağının ne olabileceğini dış politika uzmanı iki dostumla konuştum. Aklımdaki soru, "Bu gelişmeler Suriye’de Amerika ile politik ayrı düşmemizden mi kaynaklanıyor, yoksa FETÖ darbesinde ABD parmağının olduğuna dair ortaya yeni ipuçları mı çıktı" şeklindeydi. Bu soruyu sorarak başladım. Söylenenlerden vardığm sonuç, “Yaşananın sağlıklı bir şey olmadığı ve bir birikim sonunda ortaya çıktığı, kolay çözülemez bir kriz” olduğu sonucu oldu.

Görüşme yaptığım uzmanlar, bir süredir ilişkilerimizi bozan olaylar ortaya çıktıkça, o olaylara nihai çözüm bulunamadan pansuman yapılarak sorunların kenara itildiğini, sorunların birikiminin metastaz yaptığı, kötü bir döngüye girildiği görüşünde birleştiler.

Bu birikim içersinde iki tarafı da karşılıklı birbirlerine güvensizliğe iten olayların neler olduğunu da konuşup sıraladık:

-15 Temmuz’daki FETÖ darbesinde ABD etkisi olduğu şüphesi,

-Reza Zarrap davası ve ona bağlı gelişmeler,

-Türkiye’nin Fetullah Gülen’in iadesi girişimlerinin sonuçsuz kalması,

-ABD’nin Suriye’de PKK uzantısı YPG/PYD’ye silah vermesi,

-Cumhurbaşkanı korumalarına Amerika’da dava açılması,

-Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füzesi alma girişimi,

-Türkiye Rusya İran yakınlaşması,

-Türkiye’nin Batı ittifakı bağlarının sorgulanması,

-Konsolosluk görevlisinin tutuklanması ile ABD’nin vizeleri durdurduğunu açıklayan sert mesajı,

-Türkiye’nin ton yükseltmeden buna aynı tonda karşılık vermesi.

Bunların yeni dönemde etkilerinin neler olabileceğini de ele aldık.

Konunun siyasi-stratejik etkisinin Rusya İran iş birliğinin sahada nasıl gelişeceğine bağlı olduğu, Batı ile ittifakımızın bize önemli avantajı sağladığını bilerek hareket etmemiz ve ekonomik sonuçlarının olacağını bilmemiz gerektiği üzerinde durduk. Kolay çözülecek bir kriz yaşamadığımız sonucunda birleştik. Çözüm için geri adım atmada ABD’de kamuoyu baskısı bizdeki kadar güçlü olmadığı için, onların avantajlı olduğu sonucuna vardık. Amerikan yönetiminin Türkiye’yi rahatlatıcı adımı atabileceği konusunda birleşirken, bunu tavizsiz yapmayacağını düşündük. Sonuç olarak, kolay çözülecek bir kriz olmadığı sonucuna vardık...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar