Yatırım sözleri tutulsun yüksek işsizlik son bulsun

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cezayir ziyareti siyaset kadar ekonomik anlamda da verimli geçti. Cezayir'in milli enerji şirketi SONATRACH ile Türkiye’nin önde gelen firmalarından Rönesans Holding ve Bayegan Grubu, Adana'daki Yumurtalık Serbest Bölgesi’nde 1 milyar dolarlık petro-kimya yatırımı konusunda anlaşmaya vardı. Erdoğan tesisin yılda 450 bin ton polipropilen üreteceğini, dışa bağımlılığı da yüzde 25 oranında azaltmış olacağını açıkladı.

Adana, işsizlik oranında en yüksek şehir.

Adana yıllardır söz verilen milyar dolarlık yatırımlara hasret.

Bunları neden mi söyledim?

Geçmişi hatırlayalım…

Adana’yı ilk umutlandıran yatırım sözü yine enerjide oldu.

ÇALIK 20 BİN KİŞİ ÇALIŞTIRACAKTI

2006’da; yani bundan tam 12 yıl önce Socar-Turcas, OMV-POAŞ ile Çalık Grubu-Indian Oil Corporation’ın şehirde petro kimya tesisi kurmak istediği açıklandı.

Ancak izin ve teşvik Çalık Grubu ve Hintli ortağı Indian Oil Corporation’a verildi. Yıllık 15 milyon ton kapasiteli entegre rafineri ve petrokimya kompleksinin yatırım maliyeti 5 ila 7 milyar dolar arasında olacaktı. 20 bin kişiye istihdam sağlanacaktı. 14 milyar TL’yi aşan teşvik verildi. Ancak olmadı. Hintli şirket yatırımlarını kriz nedeniyle durdurma kararı aldı. Neredeyse davul-zurnayla açıklanan bu yatırım sözü sessiz sedasız unutuldu. Proje ne Çalık ve Hintli ortağına kaldı ne de Doğan Grubu’nun o dönemde sahibi olduğu POAŞ ve diğerlerinde… Yatırım unutulsa da Çalık Enerji’nin internet sitesinde hala Ceyhan rafineri Projesi fotoğraf ve kısa bilgi metniyle yer alıyor.

BAYEGAN’IN SUUDİ ORTAĞI VAZGEÇTİ

Ardından Bayegan ve Suudi ortağından geldi bir yatırım sözü…

Yıl 2012. Yani 6 yıl önce….

Yüzde 70’i Suudi Advanced Petrochemical'a ait bir rafineri yapılacaktı. 1 milyar dolarlık yatırımla Adana’nın Ceyhan ilçesinde 500 bin ton kapasitesine sahip polipropilen fabrikası kurulacaktı. Tesis 2015’te hayata geçecekti. 5 bin kişi inşaatta çalışacaktı. Proje bin 500 kişiye istihdam sağlayacaktı. Ancak ortaklık bozuldu, proje iptal edildi.

ADİTYA BİRLA DA VAZGEÇTİ

Bir de 2011’de Adana sevdasına Hintli Aditya Birla katıldı. 510 milyon dolarlık yatırım için imzalar bakanlık nezdinde atıldı. Ancak 2015’te bu proje de iptal edildi. 550 kişiye iş imkanı verecekti.

Adana 3 proje ile 8.5 milyar dolar yatırımı bekliyor hala…

Bugünkü kurlarla 32 milyar liranın üzerinde…

Bugünkü hesaplamalarla toplam 26 bin 550 kişi çalışacaktı.

500 milyon doların altındakileri yazmıyorum bile…

Yer yine Adana, konu yine sanayi yatırımı olunca, beklenti yine kentin yüksek işsizliğine merhem olmak oluyor…

Temennimiz her şey yolunda gitsin ve Adana’nın milyar dolarlık yatırım hasreti son bulsun.

Adana, siz yatırımcıları dört gözle bekliyor.

Rixos, Rus deviyle görüşüyor

Türk otelcilik sektörünün en önemli markalarından Rixos, küresel bir işbirliğine imza atıyor. Geçtiğimiz yıl Fransız devi Accor ile stratejik ortaklık kararı alan Rixos, Rusya’nın en büyük spor salonu zinciri World Class ile görüşüyor. Anlaşma sağlanırsa Rixos’un otellerinde Rus devi World Class, spor salonları açacak. Anlaşmanın Rixos’un Türkiye ile birikte Rixos’un Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Hırvatistan, İsviçre’yi 3 kıtadaki 8 ülkede yer alan 30’a yakın otelinde World Class fi tness ve spor merkezleri açılacak.

Dünya şampiyonu sporcularla çalışıyor

1990’da Moskova’daki Zhitniya Bölgesi’nde açılan ilk fi tness center ile dağılan SSCB’nin ilk zincir spor merkezlerinden olan World Class, hemen hemen Rusya’nın her coğrafyasında şubesi var. Rusya dışında Kazakistan, Gürcistan, Monako gibi ülkelerde de şubeleri bulunan Rus şirketin toplam ağı 83’e ulaşıyor. Rusya’nın en büyük spor şirketi olan World Class’ın antrönerleri arasında olimpiyat takımı oyuncuları Dünya ve Avrupa şampiyonu sporcular yer alıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar