Yazının kadim coğrafyasında…

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

“Yazının kadim coğrafyasına” bir kez daha yolculuk yaptım. Yazı, Milat’tan önce 4 binlerde Sümerler tarafından bulunmuş, ilk olarak bu coğrafyada kullanılmıştı. Cilalı Taş Devri'nden günümüze yaşamın aralıksız sürdüğü bir yerdi burası… Farklı inançların, dillerin ve kültürlerin beşiği Diyarbakır’dan söz ediyorum…

6. Kitap Fuarı için bu kadim kentteyim… Pazar akşamına kadar sürecek olan fuar kapsamında 142 yayınevi kitaplarını sergiliyor, 65 kültür etkinliği gerçekleştiriliyor. Aralarında Mıgırdiç Margosyan, Canan Tan, Altan Öymen, Ahmet Telli, Ayşe Kulin, Oya Baydar, Şükrü Erbaş, Aytül Akal, Fikret Başkaya, Nurcan Baysal, Dilara Keskin, Işık Ergüden, Nil Sakman, Kemal Hamamcıoğlu, Hasan Ali Toptaş, Mine Soysal, İsmail Saymaz, Levent Gültekin, Zeynep Sevde, Murat Özyaşar, Kadir Yıldırım, Kerimcan Akduman, İlkay Marangoz, İsmail Beşikçi, Şeyhmus Diken ve Bahadır Yenişehirlioğlu’nun da bulunduğu pek çok yazar, okurlarıyla bir araya geliyor, kitaplarını imzalıyor.

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ. tarafından, Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ve Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Karacadağ Kalkınma Ajansı ve Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün desteği ile düzenlenen Fuar, geçtiğimiz Salı günü açıldı. Türkiye Yayıncılar Birliği İkinci Başkanı Fahri Aral, açılışta yaptığı konuşmada yayıncılık sektörünün sıkıntılarına işaret etti:

“Son zamanlarda yaşadığımız dövizdeki artış ve dalgalanmalar sektörümüzü zor durumda bırakmıştır. Yıl başında dünya piyasalarındaki talep artışı nedeniyle 700 euro olan kitap kâğıdının ton fiyatı 850-900 euroya çıkmıştır. Ağustos ayındaki döviz kurunda yılbaşına göre yüzde 80’e varan artışlar kitabın üretim maliyetlerinin de önemli şekilde yükselmesine neden olmuştur. Kültür yayınlarımızın yüzde 30’a yakın çeşidinin yurtdışından yayın hakkı satın alınan çeviri eserlerin telif maliyetleri de döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak artmıştır. Tüm bu gelişmeler, yayıncılık sektörünün üretim maliyetlerinde yüksek artışlara sebebiyet vermiştir. Yaşanan kâğıt sıkıntısı ile birlikte kitap basımları azalmaktadır. 2017 yılı Ağustos sonu itibariyle ülkemizde 270 milyon 295 bin 600 kitap üretilmişken, bu yıl ağustos sonu itibariyle yüzde 2.63 düşüşle 263 milyon 197 bin 500 adet üretilmiştir. Sektördeki bu düşüşün artarak devam etmesi beklenmektedir.

Türkiye yayıncılık sektörü, 2017 yılında eğitim yayıncılığında yaşanan sınav değişikliklerinin sektörde yarattığı zarar nedeniyle, 2,126 milyar dolarla dünya yayıncılık sektörleri içindeki 11. büyüklüğünü koruyamayarak 1,591 milyar dolara ve 16. sıraya gerilemiştir. Korkarız ki bu gerileme, döviz kurlarındaki değişimin getirdiği maliyet artışlarıyla beraber devam edecektir.
Yayıncılık sektörü bir çeşit kamu hizmetidir, kültür yaşamının zenginleştirilmesi amacıyla desteklenmelidir. Kâğıtta yerli üretim için seferberlik yapılmalı, yerli üreticiler ve yeni yatırımlar desteklenmeli, sektör ithalata bağımlı olmaktan kurtarılmalıdır.”

Diyarbakırlıların kitap sevgisine tanık olduğum fuarın onur konuğu, yazar Mıgırdiç Margosyan. Düzenlenen panel ve söyleşilerde Margosyan’ın edebiyatı, eserleri ve yaşamı ele alınıyor. Margosyan adına TÜYAP tarafından bir de armağan kitap hazırlanmış… Margosyan’ın kitaplarından alıntılar ve fotoğraf albümünden oluşan “Gittin ki, Tez Gelesin” sergisi de fuar süresince okurlarla buluşuyor.

Girişin ücretsiz olduğu Kitap Fuarı bugün ve yarın 10.00-19.30, kapanış günü olan 30 Eylül Pazar ise 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

Kitap fuarının açılış günü ertesi, zorunlu toplantılarım nedeniyle İstanbul’a döndüm… Şehri yeterince dolaşamadım, On Gözlü Köprü’ye bu kez gidemedim, ama Diyarbakır’da olmak, kitap fuarının açılışında bulunmak bir kez daha güzel anılar bıraktı bende…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar