Yemen '1001'i aştı

Ahmet COŞKUNAYDIN
Ahmet COŞKUNAYDIN ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Son dönemlerde öyle yoğun günlerden geçiyoruz ki, gündeme yetişmeye imkan yok. Eskiden tüm dünyayı meşgul eden ve kimi zaman aylarca tartışılan konular, nerdeyse günlük hatta saatlik gündem maddesi haline dönüştüler.

Dünyada hızla değişen gündeme karşılık, milyonlarca insanın kan ve gözyaşı döktüğü kimi olaylar ise gündem dışına düşseler bile acımasızca etkilerini ve eylemlerini sürdürüyorlar.
Irak, Afganistan, Suriye, Libya ve bir de hepimizin geçmişinde derin yaralar ve acılar bırakan Yemen. Yemen dışında kalanlar yine de arada sırada dünya tarafından hatırlanıyor, ortaya bir çözüm getirilmese bile, en azından çözüm aranıyormuş gibi yapılıyor.
Bunların dışında kalan ve gözden de ırak olan Yemen’de ise, iç savaş ve dış saldırılar saniye bile ara vermeden devam ediyor.

Afrika ve Asya arasında çok stratejik bir öneme sahip, bu yaklaşık 28 milyon nüfuslu ülke, önceleri, iki devlet olmanın ve birbiriyle kıyasıya savaşmanın ardından, Arap baharı ile birlikte şimdi bir yandan kendi içinde, bir yandan da Suudi Arabistan'ın saldırıları ile mücadele etmekle yüz yüze.

Savaşın 1000 günü aştığı bu 536 bin 869 kilometrekarelik ülke, özellikle buğday ve pirinçte tam anlamıyla dışa bağımlı. Savaş nedeniyle gıda maddelerinin güvenlikli naklinin zorlaşması nedeniyle halkın üçte biri açlıkla boğuşuyor.

Ardı arkası gelmeyen modern silahlarla yapılan saldırılarda, camiler, okullar ve hastaneler yerle bir ediliyor. İlaç yokluğu yetmezmiş gibi ekonomi de allak bullak ve çalışanların büyük bir bölümü maaşlarını alamıyor. Halk mülteci durumuna düşmemek için ciddi bir çaba gösteriyor. El Cezire muhabirlerine göre, onlar Suriyelilerin düştüğü duruma düşmek istemiyorlar. İran ile S.Arabistan'ın üzerinde bilek güreşi yaptığı Yemen, 1918 yılında Osmanlı’dan ayrıldığından bu yana belki de en zor günlerini yaşıyor. Arap yarım adasının en önemli yerlerinden birinde olan Yemenliler, işte günümüzde 1001 gece masalını değil de adeta kâbusunu yaşıyorlar.
Tarihi ve kendine özgü mimarisi ile dünya turistlerinin en baştaki hedefleri arasında yer alan Yemen ve Yemenliler, işte içinde bulunduğumuz bu günlerde, enflasyon, açlık, yoksulluk ve en önemlisi de can korkusu içinde yaşıyorlar.

2018 yılının bu ilk günlerinde, neredeyse, her tarafı kaynayan bir köşe, gözlerden uzak Yemen...

Not: Çok değerli okuyucularımın, yakınlarının, ulusumuzun ve tüm dünyanın, 2018 yılında, kaygısız, mutlu ve huzurlu günler geçirmesini dilerim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar