Yeni serbest bölgeler İzmir ekonomisine doping olacak

Yaşar KUŞ
Yaşar KUŞ İZMİR'den yasar.kus@dunya.com

Serbest bölgelerin avantajları malum. Bu nedenle ithalat-ihracat firmaları daha çok bu bölgeleri tercih ediyorlar. Hükümet ise bu bölgelerdeki ekonomik faaliyetlerin ticaretle sınırlı kalmaması, imalatçı firmaların ağırlığını artırması için zaman zaman teşviklerde yeni düzenlemeler yapıyor.

İzmir’deki mevcut 2 serbest bölge de imalatçı firmaların ağırlıkta olduğu oluşumlar. Bunlardan İzmir Serbest Bölgesi, daha önce organize sanayi bölgesi statüsü taşıdığı için zaten bünyesinde çok sayıda fabrika bulunduruyordu.

İşlem hacmi açısından serbest bölgeler arasında son yıllarda liderliği kimseye bırakmayan Ege Serbest Bölgesi de imalatçı-ihracatçıların yoğun olduğu bir bölge. Bu iki bölge de neredeyse dolu olduğu için İzmir’de yeni serbest bölge alanları önemli bir ihtiyaçtı. Son dönemde atılan bazı adımlar kısa zaman içinde bu ihtiyacın giderileceğini gösteriyor.

Bunlardan en somut olanı Ege Serbest Bölgesi’nin 300 dönümlük genişleme alanı. Ekonomi Bakanlığı’nın teklifini değerlendiren Bakanlar Kurulu, Ege Serbest Bölgesi’nin sınırlarını genişletilmesi için gerekli oyu 2 ay kadar önce verdi. Genişleme alanının 200 milyon dolar yatırım ile Ege Serbest Bölgesi’nin ticaret hacmine 2 milyar dolarlık bir katkı sunacağı ve 3 bin 500 kişilik ilave istihdam sağlayacağı hesaplanıyor. İzmir’deki serbest bölgelerin doğrudan yabancı sermaye yatırımları çekme açısından başarılı olması, ülke ekonomisi için daha büyük önem taşıyor.

İzmir’de kurulması planlanan bir diğer serbest bölge de Yenilenebilir Enerji Serbest Bölgesi. Aliağa’da 1.3 milyon metrekare alanda kurulması hedeflenen bu bölge için Ekonomi Bakanlığı ile kurucu ve işletici şirket arasında protokol imzalandı ama gelişmeler şimdilik bununla sınırlı.
Daha üçüncü serbest bölge hayata geçmedi ama geçtiğimiz günlerde Ekonomi Bakanlığı Başdanışmanı Adnan Yıldırım, katıldığı İzmir Ticaret Borsası’nın meclis toplantısında dördüncü bir serbest bölge için arayışlara başladıklarını açıkladı. Yani birkaç sene içinde, Ege Serbest Bölgesi’nin genişleme alanını da sayarsak, İzmir, 3 yeni serbest bölgeye daha kavuşacak. Bunu acaba başarılı örnekleri göz önüne alan ekonomi yönetiminin İzmir’e bir ödülü olarak mı değerlendirmek lazım.

Herhalükarda İzmir’in yeni serbest bölgeleri hem kent, hem de ülke ekonomisine doping olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar