Yeni yılda yazı stratejimiz ne olacak?

Rüştü BOZKURT
Rüştü BOZKURT BUZDAĞININ DİBİ rustu.bozkurt@dunya.com

Düşüncelerini yazıyla paylaşanlar da kendilerine ayna tutup yazdıklarının verimli olup olmadığını sorgulamalı. Başkalarının çabalarında verimsizlikleri eleştirme hakkını kendinde gören herkes, yaptığı işin verimliliğini eleştirmeyle işe başlamalıdır.

Gelişmenin, ilerlemenin itici gücü olan “kendimizi sorgulama ilkesi”, insanları eksikleri ve yanlışlarıyla yüzleştir. Yüzleşme özgüveni, dünyayı anlama ve açıklamamıza, kendi sınırlarımızı bilmemize ve gelecekle ilgili doğru planlar yapmamıza katkı yapar.

İşlerimizi tutarlı bir felsefeye, zihinlerde iyice netleşmiş strateji kavramına dayalı düşünce ve davranışlara beslersek, enerjilerimizi israf etmez, verimli sonuçlar yaratabiliriz. Genellikle, her yılın son yazısında, bir sonraki yıl yazacaklarımın stratejisini açıklamaya çalışırım. Bu yılın son yazısında da, gelecek yıl yazılarımda okuyucunun hangi ihtiyacını karşılayacak konulara yer vermek istediğimi paylaşmak istiyorum.

Büyük veri ve  analitik

1. Kararlılıkla üzerine gitmem gerektiğine inandığım ilk konu, “analitik” alanındaki ilerlemenin rekabet gücü yaratmadaki yerinin anlatılmasıdır. Kürlesel rekabette doğru konumlama yapabilmek için “analitik düzeyin” bileşen ve bağlamlarını izleyerek, anlayarak ve açıklamalar yaparak okuyucun işini kolaylaştırmak istiyorum.

2. Dünya genelinde etkisi hızla artan “büyük veri” gerçekliğiyle yüzleşiyoruz. Büyük veriyi üreten kaynaklar, üretimin hızını artıran teknolojik oluşumlar, büyük veriyi ayıklayarak işimize yarayacak verilerin seçimi çok önemli. Kodlama ve yazılım üretme ve uygun işletim sistemleri, yeni dünya düzeninin temelini oluşturuyor. Büyük verinin ehlileştirilerek, işe yarar bilgileri ürünlere sindirip rekabet edebilir ürün geliştirmede ilerlememiz gerekiyor. Büyük veriyle ilgili ilerlemelerin yakından izlenmesi de hayati önem taşıyor. Büyük veriyle ilgili gelişmeleri de “fikr-i takip ilkesi” çerçevesinde izleyerek paylaşacağım.

3. Akıllı, bağlantılı ürünler yaşamımızı büyük bir hızla giriyor. Bütün ürünlerin yakın gelecekte mutlaka bir yapay zeka içereceği, sensör ve transdüserlerle donanacağı, bir yazılıma sahip olacağı, ilgili çevrelerle gerçek zamanlı bağlantılar kuracağı ve ağlar oluşturacağı anlaşılıyor. Bu yeni  süreç, değer yaratma zincirinin neresinde konumlanacağımızın önemini artırıyor. Yazılarımızda, akıllı ve bağlantılı ürünlerle ilgili gelişmeleri izleyerek analiz edeceğiz; ulaştığımız genellemleri okuyucuya aktaracağız.

4. Üç boyutlu baskı ve eklemeli üretim tekniklerindeki hızlı ilerlemenin, fabrika-odaklı üretimin yerleşik yapısını değiştireceği anlaşılıyor. Yeni teknik herkese özel ürün kapılarını açıyor, küçük ölçekli esnek işletme yapılarını yaygınlaştırıyor. Daha da önemlisi üretim ve bölüşüm sistemlerinin ciddi dönüşümlerle yol açacağı anlaşılıyor. Yaşam biçimizi ve yaşam tarzımızı derinden etkileyecek olan bu değişmelerle ilgili araştırmalar yaparak okuyucuyla paylaşmanın yararlı olacağını düşünüyoruz.

5. Üretim sistemlerinde “iş süreçleri”  kadar “işgücü profilleri” de önemli... Bilim ve teknolojik altyapı değişecekse, işgücü profillerinin yeni yapılara uyum göstermesi gerekir. Bazılarının “insan kaynağı 2.0” olarak adlandırdığı bir ihtiyaç giderek artıyor. Hızlı değişmeyi izleyecek, kendini uyaran, kendine yatırım yapan, kendisiyle başa çıkmasını bilen ve sürekli kendini yeniden üreten insanı motive etmek gerekiyor. İnsan-odaklı gelişmenin gerekleri de ilgi menzilimizde olacak.

Kavramların bileşenleri

Çalışmalarımızı yoğunlaştırmak istediğimiz “çağımızın dilini” anlayabilmek ve “ortak dile” ve “ortak düşüncelere” erişebilmek için sık sık kavramların bileşen ve bağlamlarını netleştirme yazılarına yer vereceğim.

Yazı stratejimin paylaşılmasını, yazdıklarımın anlaşılmasını isterim. Çabamın verimli olması, yazdıklarımın anlaşılmasıyla ilgili. Yazı verimliliğini artırabilmem de “ortak ad, ortak kavram, ortak düşünce” yaratmamıza bağlı. Okuyucu, anlamadığı kavramla ilgili birkaç dakikasını ayırır; sorular sorarsa, karşılıklı açıklamalarla yaşadığımız dünyanın nereye gittiğiyle ilgili “ortak algılara” ulaşabiliriz.

Yeni yılın, herkese geçmişi aratmamasını, sağlıklı ve zengin bir yaşam sunmasını diliyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar