Yenilenebilir enerji satın al, cinsiyet eşitliğine katkı sağla

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

ECOHZ, iş dünyasına yenilenebilir enerji çözümleri sunan bir şirket. İsviçre ve Norveç’te merkezleri var. WOCAN toplumsal cinsiyet eşitliği alanında çalışan uluslararası bir üyelik ağı. 15 yıllık geçmişi olan ağın 113 ülkeden kadın ve erkek olmak üzere bin 250 üyesi var.

ACWA Power ise, Suudi Arabistan merkezli uluslararası bir enerji şirketi. Şirket, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Güney Afrika ve Güney Doğu Asya’da faaliyetlerini sürdürüyor.

Bu üç şirket, önemli bir iş birliği için bir araya geliyor. Bu iş birliği bir yandan kadınların ekonomik güçlendirilmesini sağlarken, diğer yandan küresel ısınma ile mücadele edecek.İlk uygulama ise ACWA Power’ın Fas ve Güney Afrika’daki projelerine odaklanacak. ACWA Power’ın Fas’taki Noor enerji santrali, dünyanın en büyük konsantre güneş enerjisi santrali konumunda. Şirketin Güney Afrika’da bulunan Bokpoort güneş santrali ise, dünyanın en etkili güneş enerjisi santrallerinden biri.

Bu iki proje, şebekeye önemli miktarda yenilenebilir enerji tedarik ediyor ve I-REC (Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikası)’na sahip.

ACWA’nın hayata geçirmeye hazırlandığı sosyal sorumluluk projesi; bu iki enerji projesi ile dolaylı olarak ilgisi olan toplumun ve kadınların güçlendirilmesine dayanıyor. Yenilenebilir enerji tedariğini bu iki enerji santralinden sağlayan ve kadınları desteklemek isteyen şirkeler I-REC sertifikası satın alabilecek.

Peki bu sertifika ne işe yarıyor? Yenilenebilir Enerji Sertifikaları, Avrupa ve ABD’de yenilenebilir enerji yatırımlarını ve tüketimini yaygınlaştırmak amacı ile yoğun bir şekilde kullanılıyor.
Sistem, üretilen her birim elektriğin, kaynağından başlayarak takip edilmesini ve nihai tüketiciye kadar izlenebilmesini sağlıyor. Yenilenebilir enerji tesislerinden üretilen her 1 MWh elektrik için, bir sertifika oluşturuluyor. Bu kapsamda iki farklı yenilenebilir enerji sertifika sistemi öne çıkıyor. Bunların biri I-REC ve diğer ise EKOenergy.

EKOenergy ağı; sürdürülebilir elektrik kullanımını destekleyen, Avrupalı çevreci sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu bir iletişim ağı. Şu anda 23 Avrupa ülkesinden toplam 31 üyesi bulunuyor. I-REC ise Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifika Sistemleri (RECS) tarafından geliştirilen uluslararası bir yenilebilir enerji sertifikası. Amacı, tüketicilerin bilinçli ve güvenilir bir seçim yapmasına katkıda bulunmak. Belirli işlemleri yerine getiren tesisler, I-REC tarafından oluşturulan veri- tabanına kaydoluyor ve üretimlerine karşılık yenilenebilir enerji sertifikalarını elde ediyorlar.

İstihdamı artırıyor, yaşam şartlarını iyileştiriyor

ACWA Power Başkanı ve CEO’su Paddy Padmanathan, “Enerji santrallerimizin kurulu olduğu ülkelerde uzun vadeli hedefimiz şebekeye elektrik sağlamanın çok ötesine geçiyor” derken, enerji santralleri kurdukları bölgelerde yerel halka yakın olduklarını; onların yaşam şartlarını iyileştirmeye odaklandıklarını; istihdam ve ekonomik faaliyetlerin artması için çalıştıklarını söylüyor. WOCAN ile hayata geçirilen projenin ise, özellikle kadınların ekonomik güçlendirilmesini hedef aldığını belirtiyor.

WOCAN tarafından geliştirilen “W+TM Standartı” kadınların “güçlenme” seviyesini ölçmeyi amaçlayan bir proje sunuyor ve uygulama koşullarını belirliyor.

Standart, BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefl eri kapsamındaki “cinsiyet eşitliğine ulaşılması; kadınlar ve kız çocuklarına karşı ayrımcılığın her yerde ortadan kaldırmasını amaçlayan” hedefe giden yolda katedilen ilerlemeyi en iyi ölçen araç olarak değerlendiriliyor.

Bu kapsamda; Noor Enerji Santrali ile bağlantılı olarak hayata geçirilecek olan sosyal sorumluluk projesi öncelikli olarak yerel kadın nüfusun güçlenmesine ve yaşam şartlarının iyileştirilmesine odaklanacak.

Bokpoort Enerji Santrali’nin odaklandığı sosyal sorumluluk projesi ise, bir yandan bölgedeki kadınlara staj ve işgünü fırsatı sağlarken, diğer yandan gıda güvenliği, gençlerin eğitimi, su kaynaklarının temizlenmesi ve aydınlanmanın güneş enerjisinden sağlanması gibi farklı alanları kapsayacak. Böylece bir taşla iki kuş vurulacak. Hem kadınlar güçlenecek, hem de yenilenebilir enerji tüketimi desteklenecek...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar