Yetkilendirilmiş gümrük müşavirleri kazandı mı, kaybetti mi?

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Anlaşılamaz bazı konular vardır. On yıl iyi niyetle ama eksikli olarak önce oluşturulan bir meslekle ilgili mevzuat bu kadar çok dava konusu olabilir mi? Ne yazıkki öyle oldu. Örnek alınan Yeminli Mali Müşavirler (YMM) sistemi bir türlü bu meslekte netleşemedi. İdare habire düzenleme yapıyor. Habire dava ile karşılaşıyor. Bunun sonunun geleceği de gözükmüyor. Aslında, 10 yıldır kökleşen ve dallanan bu mesleğin net bir mevzuata kavuşturulması mesleki huzur için şarttır.

Danıştay yeni bir karar verdi. Hem bazı hususları iptal etti hem bazı hususlarda idareyi haklı gördü. Yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerinin (YGM ) avukatı Olgun Tuncay Ayvacı kararı şöyle açılıyor; “İlk olarak yaş eğitim ve dava konusu edilen diğer hususlardaki yönetmelik değişikliğinin yürürlük maddesinin iptali ile birlikte hali hazırda ygm yetki belgesi olanlar hakkında bu şartların yani yaş ve eğitim şartlarının uygulanması olanağı kalmamıştır. Halihazırda YGM yetki belgesi olanlar bakımından bu yargı kararı gereğince idarece kazanılmış hakları koruyacak yeni bir düzenleme yapılması gerekmektedir. Şu an itibari ile yürürlük maddesinin iptali ile idarenin bu şartları taşımayanlar bakımından herhangi bir işlem yapma imkanı yoktur. Tebliğ hükmü ile yaş ve eğitim şartlarının 31.12.2019 tarihine kadar uzatılmıştır. Ancak tebliğ hükmü ile yürürlüğün 2019 yılına kadar uzatılmasına ilişkin düzenlemenin de dayanağı kalmadığından artık 2019 tarihinin de hiç bir önemi kalmamıştır. Yani idare aksine bir düzenleme yapmazsa 31.12.2019'dan sonra da bugünkü tüm YGM yetki belgeleri geçerliliğini devam ettirecektir.

Ayrıca %20 ortaklık, stajyer çalıştırma, bölge kısıtlaması vs. konusundaki tebliğ değişiklikleri ayrı bir davaya konu edilmiştir. Her ne kadar yasal tebligat yapılmamış olsa da bu düzenlemeler de iptal edilmiştir. İdare tarafından yeni bir düzenleme yapılmaması halinde yargı kararları ile ortaya çıkan duruma göre hali hazırda YGM yetki belgesi olanlar bakımından eski hukuki düzenin aynen devam etmesi gerekir. Bu hususlardaki tebliğ değişikliğinin iptali konusundaki karar, bundan böyle YGM yetki belgesi alacak kişiler içinde aynen geçerli olacaktır. Bölge sınırlamsı ortaklık sınırlaması vs. olmaksızın faaliyet devam edebilecektir.

Bundan sonraki süreç, Danıştay 15. Dairesi'nce yaş ve eğitim şartının getirilmesi idarenin takdir hakkında görülerek bu yönü ile dava reddedilmekle birlikte, halihazırda YGM yetki belgesine sahip olanlar bakımından kazanılmış hakların korunması gerektiğinden yürürlük maddesi iptal edilmiş, yani dava kısmen red kısmen kabul ile sonuçlanmıştır. Bu durumda, idare aleyhine olan kısımlarla ilgili idare tarafından, davacı YGM'ler aleyhine olan kısımlar bakımından tarafımızca Danıştay İdari Dava Daireleri'ne temyiz yoluna başvurulacaktır. İDDK'nun buradaki yapacağı inceleme yürütmeyi durdurma incelemesinde olduğu gibi sınırlı bir inceleme olmayacak esastan bir inceleme yapacaktır..”

Yani şimdi ne olacak sorusu yine gündeme gelmiş oluyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar