Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası almada kolaylıklar getirildi

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Sayın okurlar Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği geçtiğimiz yıl ekim ayında değişmişti. Değişikliklerin bir bölümü bu yılbaşında devreye girdi. Özellikle şirketleri zorlayan 108 soruluk form daha anlaşılır ve sade hale getirilmiş oldu. Sertifikaya müracaat şartları ve işlemleri daha anlaşılır ve kolay hale getirilmiş bulunuyor.

Daha da ileri gidilerek 08 Ocak 2018 tarihinde Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü yeni bir uygulama getirmiş bulunuyor.

Buna göre;

Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası başvurularında ve sahip olunan sertifikaya ilişkin güncellemelerde ibraz edilecek soru formunun bakanlık internet sitesinde yer alan elektronik formatta düzenlenerek ilgili Bölge Müdürlüğü'ne ibraz edilmesi gerekiyor. İbraz edilen soru formu bahse konu adreste yer alan son versiyona göre hazırlanmış olmalıdır.

Soru formunun, yetkilendirilmiş yükümlü statüsü talebinde bulunan gerçek kişi ise kendisi, tüzel kişi ise tüzel kişiliği doğrudan temsil eden imza yetkisini haiz gerçek kişi/kişiler tarafından imzalanması gerekiyor.

Soru formunun, 15/1/2004 tarihli ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu uyarınca elektronik imzalı ibraz edilmesi gerekiyor.

13 Ocak 2018-13 Nisan 2018 tarihleri arasında yapılacak başvurularda, soru formunun isteğe bağlı olarak ıslak imzalı olarak da ibraz edilebileceği belirtiliyor.

Bu durumda belirlenen elektronik ortamda (PDF) düzenlenmiş nüshanın çıktısı ıslak imza ile imzalanarak elektronik örneği (CD veya taşınabilir bellek içerisinde) ile birlikte ilgili Bölge Müdürlüğü'ne ibraz edilmesi icap ediyor. Ancak bu dönemde, soru formunun elektronik örneğinin e-imzalı olarak ibraz edilmesi halinde kağıt nüshanın aranmayacağı belirtiliyor.

13 Nisan 2018 tarihinden sonra yapılacak başvurularda soru formunun, sadece belirlenen elektronik formatta (PDF) ve elektronik imzalı olması koşuluyla kabul edileceği ifade ediliyor. Bu durumda söz konusu formun elektronik örneği (CD veya taşınabilir bellek içerisinde) ilgili Bölge Müdürlüğü'ne ibrazı gerekiyor. Ayrıca kağıt nüsha da aranmayacak.

2017 yılının sonuna doğru şirketlerin YYS avantajlarından yararlanmak amacıyla yoğun bir müracaat süreci içinde bulundukları anlaşılıyor. Umarım bakanlık hedeflerine 2018 yılı içinde ulaşmış olur.

Ancak; burada bir konuyu belirtmekte yarar görüyorum. YYS alan şirketlerin denetimi konusu henüz açıklığa kavuşturulmamış bulunmaktadır. Verilen ilk sertifikaların üzerinden yıllar geçti. Esasen, yılda bir yapılabilecek bu denetimin altyapısı oluşturulup kimler tarafından yapılacağının net bir şekilde belirtilmesi gerekiyor. Kim yapacak; İdare mi? Müfettiş mi? Belli niteliklere sahip YGM ler mi? Denetimin formatı nasıl olacak? Denetim sonucundaki süreç nasıl işleyecek? Bu sorulara yanıtların 2018 yılında verileceğini umuyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar