Yetkilendirilmiş yükümlülere denetim getirildi

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

25/06/2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle, Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği'nde çok kapsamlı değişiklikler yapıldı. Zaman zaman bu değişiklikleri özü itibariyle yazılarımda belirteceğim. Bugün, değişikliklerin en önemli bölümlerinden biri olan denetim sistemi ile ilgili konulara dikkat çekiyorum.

Buna göre; Gümrük işlemlerinin mevzuata uygunluğu ile eşyanın gümrük idaresine doğru beyan edilmesini teyit ve tevsik edecek kurum içi bir sistematiğe sahip olmak ve bunun sağlanması için gümrük ve dış ticaret mevzuatı eğitimi ve mevzuat değişikliklerinin takibini, gümrük işlemlerinin cari kontrolünü ve gümrük işlemlerinin kayıt ve belge üzerinden geriye dönük olarak kontrolünü yapmak veya yaptırmak zorunlu kılınıyor.

Eğitim, cari ve/veya geriye dönük kontrol işlemleri;

- Firma bünyesinde yapılıyorsa, bu işlemleri yapan kişi veya bu kişilerin çalıştırıldığı birimin gümrük işlemlerini doğrudan temsil yoluyla yapan kişi veya bu kişilerin çalıştırıldığı birimden farklı olması gerekiyor.

- Hizmet alımı yoluyla yapılıyorsa, dolaylı temsil hizmetinin de bu firmadan alınıp alınmadığına bakılmaksızın, hizmet alımı yapılan firmada bu işlemleri yapan kişi veya bu kişilerin çalıştırıldığı birimin, gümrük işlemlerini dolaylı temsil yoluyla yapan kişi veya bu kişilerin çalıştırıldığı birimden farklı olması gerekiyor.

- Keza; Sertifikanın düzenlendiği tarihten sonraki her on iki aylık dönem sonunda sertifika kapsamında gerçekleştirilen gümrük işlemlerinin usulüne uygun olarak yapılıp yapılmadığı sertifika sahibince bu dönemlerin sonuna tekabül eden tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar incelenmesi gerekiyor.

Sertifika sahibi söz konusu incelemeyi hizmet alımı yoluyla da yaptırabiliyor. Bu inceleme neticesinde belirlenmiş bulunan formatlarda yıllık faaliyet raporlarının düzenlenmesi şart koşuluyor. Şirket faaliyetlerine ilişkin olarak incelenecek beyan/beyannamelerin doğruluğunun tevsiki için firma bünyesinde saklanan muhasebe kayıtları, stok kayıtları, depo giriş çıkış kayıtları gibi her türlü bilgi ve belgeden faydalanılması esası getirilmiş bulunuyor.

Dolayısıyla, şirketlerin yeni durumu kavrayıp uzman kişilerden destek almaları kendi menfaatleri bakımından çok çok önem taşıyor. Ayrıca, uzman kişilerin de sorumluluklarının ağır olduğunu unutmamak gerekiyor. Şirketlerin bu konuda seçici davranmaları dönemi başlamıştır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar