Yıldız Entegre’de 'gelecek' genç ellere emanet

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Yıldız Entegre, Türkiye’nin en büyük 50 sanayi şirketinden birisi. Dünya orman ürünleri sektöründe ise en büyük ilk 10 şirket arasında. Şirketin amiral gemisi olan Kartepe Tesisi, dünyanın tek çatı altında kurulmuş en büyük entegre MDF üretim tesisi olma özelliğine sahip. "Bugün ürettiklerimiz, yarınlarımızı tüketmesin” anlayışıyla üretim yapan şirket, çevreye ve topluma fayda yaratan çalışmalar yaparken, geleceğin şirketleri arasında yer almak için önemli bir dönüşüm sürecinden geçiyor.

Bu dönüşümü şirketin 3. kuşak temsilcilerinden Melike Alkan’dan dinledim. Melike Alkan, daha sadece 25 yaşında ve Yıldız Entegre’de İletişim Birim Yöneticisi olarak çalışıyor.

Saint Joseph Fransız Lisesi’nden mezun olduktan sonra, Koç Üniversitesi İşletme Bölümü’nde kısmi devlet bursu ile okuyan Alkan, okurken hep çalışmış. Finansbank, Deloitte, Roche çalıştığı şirketler arasında. Sonrasında ise “Eğer çok emek harcayacaksam, bu emeği kendi şirketimde harcamalıyım” demiş ve Yıldız Entegre’de çalışmaya başlamış.

Genç yaşına rağmen, son derece kararlı ve azimli. Hedefi, Yıldız Entegre’yi herkesin tanıdığı global bir markaya dönüşürmek.

“Önümüzdeki yıllarda, Yıldız Entegre’yi kurumsal gelişim ve dönüşümünü tamamlamış; Türkiye ve dünyada değer gören marka şirketler arasında görüyorum” diyen Melike Alkan’a kulak verelim:

Çalışma arkadaşlarımla birlikte güçlüyüm

“Ailem aldığım hiçbir karara karışmadı. ‘Bu senin hayatın sen karar vereceksin. Aklın başında, kasların yeteri kadar kuvvetli. Ne istediğini sen seçeceksin’ dediler. Ben de Yıldız Entegre’de çalışmak istediğimi söyledim.‘En alttan başlayacaksın ve sonrasında ilerlemeni kendin göstereceksin’ dediler. Yıldız Entegre’deki en sıkıntılı bölümlerden bir tanesi pazarlamaydı. Pazarlama yeni kurulmuştu, işleyişte aksaklıklar vardı. Ben işe başladıktan dört ay sonra, pagenç ellere emanet Yıldız Entegre’de 'gelecek' Melike Alkan, Yıldız Entegre’de “üçüncü kuşak” olarak pazarlama ve iletişim bölümünde çalışıyor. Genç yaşına rağmen, son derece kararlı ve azimli. Hedefi, Yıldız Entegre’yi herkesin tadığını global bir markaya dönüşürmek. zarlama olumlu gelişmeler olduğu konuşulmaya başladı. Altı ay sonrasında ise pazarlamayı ikiye ayırdık ve ben işin iletişim tarafına geçtim. Bugün, pazarlama ve iletişim kol kola çalışan iki birim. Ben hızlı aksiyon alıyorum, hızlı karar alıyorum ve bu sayede iş süreçleri de hızlanmış oluyor. İlk başlarda çalışma arkadaşlarım bana temkinli yaklaştılar. Aileden olduğum için ‘patron’ demeye başladılar; fakat ben patron değilim. Hiçbir şeyin altına imza atma yetkim yok. Ben orada sadece bir çalışanım ve çalışma arkadaşlarımla birlikte güçlü olmak çok önemli.”

Dijital dönüşüm yaşıyoruz

“Ağaç, demir-çelik gibi değil, daha sıcak bir alan ve hızlı gelişiyor. Yapacak çok fazla iş var. Pazarlama konusunda dayım Hasan Yıldız, ‘Bu ortaçağ pazarlaması mantığından kurtarın burayı’ demişti. Bugün, dijital bir dönüşüm yaşıyoruz. Tüm ürünlerin dijital kontrol edilmesi, kategorilendirilmesi, online ortamda 3D olarak görüntülenmesi gibi çözümler geliştiriyoruz.
Bunun yanı sıra, sektörün gelişimine katkı sağlamak amacıyla, öğrencilere ve bayilerimize yönelik eğitimler, çalıştaylar düzenliyoruz. Örneğin Mimar Sinan Üniversitesi Endüstri Tasarım Bölümü öğrencilerine, orman ürünleri hakkında vereceğimiz eğitim bunlardan biri. Mimarlık fakültesinde okuyup, sunta ile MDF farkını bilmeyen gençlerle tanıştım. Bu nedenle, öğrencilere, bu ürünün hikayesine anlatmaya karar verdik. Hangi ağaçlar kesilir? Bu ağaçlar nasıl işlenir? Nasıl bir süreçten geçerler? gibi konularda bilgiler vereceğiz. Bugünün öğrencileri bizim aslında gelecekteki yol arkadaşlarımız. Onların vizyon ve tasarımlarını biz hayata geçireceğiz. Bizim yaşadığımız gelişimin daha iyi algılanması açısından, sektörün gelişimi de çok önemli.”

Sadece endüstriel bir ürün değil, marka olmamız gerekiyor

“Ürettiğimizi ürün, sadece endüstriyel bir ürün değil. Fark yaratmamız, sektörde istenen ve aranan bir marka olmamız gerekiyor. Sadece bir ürün sunmayıp, yaşam alanları tasarlamamız gerekiyor. Bugün benim ürünlerim yerde, kapıda, parkede, tüm mobilyalarda kullanılıyor. Dolayısıyla, özellikle talep edilen, değer gören bir malzeme olması lazım; çünkü biz çok değer vererek üretiyoruz, çok kaliteli ürünler sunuyoruz.”

Yeni logo ile gelecek vizyonumuzu anlatıyoruz

“Önemli bir markalaşma süreci içindeyiz. Logo değişimine gittik. Bu aslında iki buçuk yıllık bir hikaye. Eski logomuz daha geleneksel bir yapıya sahipti. Bir bakıma eski logonun üzerindeki tozu aldık diyebilirim. Logo değişimi ile hem global bir vizyon hedefl edik hem de gelecek vizyonumuzu tanımladık. ‘Gelecek Şimdi Başlıyor’ diyen logomuz, doğadan ilham alıyor. Amacımız, sahip olduğumuz değerlerin yaşamakta olduğumuz çağı yakaladığını anlatmak. Olumlu yönde değişim için savaşınca, ortaya anlamlı işler çıkıyor.”

Aile şirketi olmak karar alma sürecini hızlandırıyor

“Aile şirketi olmak kararların çok daha dinamik ve hızlı bir şekilde alınmasını sağlıyor. Hiyerarşik engeller, süreci yavaşlatan noktalar olmuyor. Daha hızlı ve daha aktif bir şekilde etkiye tepki verebiliyoruz. Bu sayede piyasayı daha iyi koklayıp, daha doğru kararlar alabiliyoruz. Öte yandan, çok demokratik bir yönetim yapısına sahip olduğumuzu da söylemem gerekir. Herkesin kendi fikrinin dile getirebildiği bir çalışma ortamımız var.”

Esnek ve dinamik olan kazanıyor

“İçinde bulunduğumuz pazar, çok büyük bir gelişim potansiyeline sahip. Rekabet büyük ve rekabeti müşteri talepleri belirliyor. Dolayısıyla, esnek olanlar, müşteri ihtiyaçlarına doğru ve hızlı cevap verenler kazanıyor. Endüstriyel hantal yapılarda kalmak, sürdürülebilir değil. Sektör de bunun farkında ve daha dinamik olmaya çalışıyor. Teknolojik gelişmeler de bu değişimi tetikleyen temel unsulardan birisi. Pazarın en büyük oyuncularından biri olarak, Yıldız Entegre’nin de bir atak sürecinde olduğunu söyleyebilirim. Yaptığımız tüm yenilikler, zor ekonomik şartlara rağmen hiç durmadan devam ettiğimizin bir kanıtı.”

Ağacın izinde...

“Ağacın İzinde adını taşıyan bir blog alanı oluşturduk. Burada, ağaca dair her türlü bilgiye yer veriyoruz. Biz gücümüzü ağaçtan alıyorsak, ağacı ilgilendiren tüm alanları da anlatmalıyız. Ağacı kullanan mimarların aldığı ödüllerden tutun, endüstriyel ormanlara kadar ağacı ve ağacın sürdürülebilirliğini ilgilendiren herşeyi anlatmaya çalışıyoruz.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar