Yırcalı’dan ‘Bereket’li devir: Karhes’in % 24’ünü satıyor

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Bankalarla 4.6 milyar dolarlık kredileri nedeniyle masaya oturan, geçtiğimiz aylarda da anlaşma imzalayan Bereket Enerji Grubu, bir yandan da büyümesini satın alma ile devam ettiriyor. Bereket Enerji Grubu, sektörünün önemli firmalarından Karesi Enerji ile masaya oturdu. Bereket Enerji Yırcalı ailesine ait Karesi’nin iştiraklerinden Karhes Elektrik Üretim’in yüzde 24’ünü satın alıyor. Enerji Piyasası Denetleme Kurumu’ndan da gerekli onayları alan Bereket Enerji, yüzde 24’lük hisse için 41 milyon lira (7.2 milyon dolar) ödeyecek.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) uzun süre başkanlığını yapan, şu anda da yönetim kurulu üyeliği görevini yürüten Rona Yırcalı’nın aile şirketi Karesi Enerji’nin Giresun’da iki hidroelektrik santrali projesi bulunuyor. 49.1 MW’lık Çırakdamı HES ve 49.2 MW’lık Dereli HES projelerinin toplam kurulu gücü ise 98.3 MW.

4.6 MİLYAR DOLARI YAPILANDIRDI

Enerji sektöründeki faaliyetlerinin geçmişi 1960’lı yıllara kadar uzanan Yırcalı Grubu bünyesindeki Karesi Enerji, ENDA Enerji Holding ve EGENDA Ege Enerji ile birlikte Adana, Aydın, İzmir, Çanakkale ve Balıkesir’de 10 rüzgar, jeotermal ve hidroelektrik santrali projesini yürütüyor.

Denizli merkezli, 1995 yılından bu yana enerji üretimi yapan ve kömür ile yenilenebilir enerji de dahil olmak üzere toplam 2.100 megawatt kurulu güce ulaşan Bereket Enerji, geçen yıl temmuz ayında 4.6 milyar dolarlık yapılandırması için bankalarla görüşmelere başlamıştı.

Koç, 1 yılda 3 gemiyi daha filoya kattı

Koç Holding’in denizcilik şirketi Ditaş, filosunu genişletiyor. TÜPRAŞ’ın taşımacılık işlerini yürüten Ditaş Deniz İşletmeciliği şirketi, 50 bin DWT taşıma kapasitesine sahip High Sun adlı gemiyi satın aldı. Güney Kore’deki Hyundai tersanesinde 2014 yılında inşaa edilen High Sun’un adı da Fatma olarak değiştirildi.

Koç, İtalyan d’Amico International Shipping şirketi ve ortağı Malta merkezli Eco Tankers’e ise 29 milyon dolar yani yaklaşık 160 milyon lira ödedi.

1 YILDA FİLOYA 3 GEMİ KATILDI

Bilindiği üzere Ditaş Deniz Nakliyatı, TPAO, İPRAŞ ve Türk Donanma Vakfı tarafından 1974’te kuruldu. O dönem kurucu ortaklardan Türk Donanma Vakfı, TSKGV-Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'na, İPRAŞ ise TÜPRAŞ-Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.'ne dönüştü.

1993 tarihinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na bağlanan şirket, yüzde 50,98’lik hissesinin 2002 tarihinde TÜPRAŞ tarafından satın alınması sonucunda TÜPRAŞ'ın bağlı ortaklığı statüsüne kavuştu. 2006 yılında da özelleştirme ile Koç Holding’e dahil olan şirketin filosunda büyük çoğunluğu Koç Ailesi üyesi 13 tanker gemisi bulunuyor. Ditaş, son olarak Koç ailesine ait RMK Marine tarafından inşa edilen 15 bin DWT’lik T. Adalyn isimli tankeri geçen yılın sonunda, 16 bin DWT’lik T. Elinor isimli gemiyi ise bu yılın nisan ayında filoya katmıştı.

Antalyalı Noel Baba ve Coca-Cola

Dünyanın en değerli markasının bir teknoloji, otomotiv veya savunma şirketi olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak öyle değil ne yazık ki. Brand Finance'e göre dünyanın en değerli markası; 1.6 trilyon dolarla Noel Baba. Geçtiğimiz yıllarda verilen bu değeri yaratan ise Noel Baba'nın her alanda kullanılabiliyor olması. Ancak işin bir başka hikayesi daha var. Bilindiği üzere 4'üncü yüzyılda Aziz Nikola adıyla bilinen; Batı'nın Santa Klaus, dünyanın ise Noel Baba adıyla tanıdığı şişman, neşeli, ak sakallı dedesi Likya'nın Myra günümüzün ise Antalya'nın Demre kentinde yaşadı.

YEŞİL VE MAVİ'DEN KIRMIZI VE BEYAZ'A

Ancak bilinenin aksine Noel Baba karakteri ilk kez 1.5 asır önce resmedildi. 1863 yılında New York'taki Harper's dergisinden Thomas Nast'ın fırçasında yaratılan Noel Baba, bacadan girmeye çalışan şişko bir cüceydi. Mavi ve yeşil kıyafetlere sahip bu cüceyi ilk fark eden Coca-Cola oldu. 1930 Noel'inde ilk kez Noel Baba üniforma giydi. Yapılan kontratla yeniden şekillenen Noel Baba, Beyaz kürklü, kırmızı ceketli bir dedeye dönüştü. Böylece kırmızı ve beyaz renkteki ikon Noel Baba, Kırmızı-Beyaz renklerle donatılan Coca-Cola şişeleriyle bacadan girmeye başladı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar