Yunanistan'ı kurtarmak

Ömer Faruk ÇOLAK
Ömer Faruk ÇOLAK EKONOMİ ATLASI dunyaweb@dunya.com

Bu yazı kalemi alınırken henüz Yunanistan ile IMF ve Avrupa Birliği arasında borç sorunu çözülmemişti. Ancak tahminim Yunanistan bazı tavizler verse de işi kendi lehine çözecek. Çünkü Yunanistan bu borç batağına tek başına düşmedi.  Kamuoyu da bu fikri paylaşıyor. Euronews haber sitesinde bu konuda yapılan ankete verilen yanıtlara göre borç krizinin sorumlusu %45 oranında Yunanistan, %15 oranında AB, %8 oranında IMF ve %32 oranında bunların tümü birlikte sorumlu. Bizim Yeşilçam filmlerindeki meşhur anektotu kullanırsak, Yunanistan kötü yola sadece kendi iradesi ile düşmedi.

AB ve IMF Yunanistan’ı kurtarma havasına girdi ise de, bu yanıltıcı bir tavır. Gerçek pekte öyle değil. Küresel sermayenin önündeki engeller kalkınca diğer ülkeler gibi (buna Türkiye’de dahil) kamu borçlanması hızla arttı. Yunan tahvilleri uluslararası sermayenin bankaları tarafından kapış kapış alındı. Çünkü getiri oranı yüksekti. Bankalar bunu yaparken hiç Ponzi etkisini düşünmediler.

Yunan tahvillerine en çok AB üyesi Almanya, Fransa ve İtalyan’ın bankaları rağbet gösterdi. Yunan tahvillerinin alacaklıya göre dağılımına bakıldığında sorunun neden AB soruna dönüştüğü de kolaylıkla anlaşılıyor.

Yunanistan’dan alacaklıların başında 193.8 milyar euro ile euro Bölgesi ve 32.3 milyar ile IMF geliyor. euro Bölgesi içinde dört büyük alacaklı ülke 56.4 milyar euro ile Almanya, 42.4 milyar euro ile Fransa, 37.2 milyar euro ile İtalya ve 24.7 milyar euro ile İspanya. 

Yunanistan borçlarını ödeyemez ise onun kadar bu ülkelerdeki bankalar ve bankalar aracılığı ile Yunan tahvili alanlar etkilenecek. Yani Yunanistan iflas ederse arkasından alacaklı ülkelerin bankalarının da iflas etmesi olasılıklar içinde. Dolayısıyla AB ve IMF,  Yunanistan’ı kurtarırken, aslında Alman, Fransız, İtalyan ve diğer alacaklı ülkelerin bankalarını kurtarıyorlar.   

Yunanistan’da gücünü buradan alıyor. Çünkü alacaklı ülkelerin hükümetleri yükü üstlenecek olan halka bunu zor anlatacaklarını biliyor. Eğer Yunanistan’ın istediği kurtarma planı kabul edilmez ise bir Hollandalı 708 euro, bir Alman  700 euro, bir Finlandiyalı 687 euro, bir Fransız 642 euro’luk bir yükün altına girecek (listeye alacaklı ülkelere göre böyle uzuyor).

Yunanistan’ın borç sorunun gerçek tablosu bu. Yani kurtarılan aslında Yunanistan değil, aç gözlü bankalar.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Çin böyle gider mi? 04 Ekim 2019
Yeni parasal ralli 27 Eylül 2019
Trump etkisi 13 Eylül 2019
Kapıyı çalan kimdir? 06 Eylül 2019
Talep mi borç sorunu mu? 30 Ağustos 2019