Yurt dışı piyasalarda öne çıkan başlıklar

Yeşim SARIŞEN
Yeşim SARIŞEN YAPI KREDİ YATIRIM

Yurt dışındaki jeopolitik riskler, ABD’de vergi ve altyapı harcamalarına yönelik beklentiler ile şahinleşen küresel merkez bankaları yurt dışı piyasaların ana konuları olmaya devam ediyor.

Önümüzdeki dönemde hızlanan büyüme ve artan enflasyonun küresel piyasalardaki ana yatırım teması haline gelebileceğini düşünüyoruz. ABD’de vergi ve altyapı harcamalarına yönelik haber akışı olumlu beklenti yaratırsa bu görünüme destek olabilir. Bu doğrultuda da piyasalarda küresel merkez bankalarının parasal genişlemeden çıkmaya yönelik atacakları adımlar önemini koruyabilir.

Nitekim İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) son toplantısındaki sürpriz şahince açıklamaları ardından geçen hafta da Amerika Merkez Bankası’nın (FED) açıklamaları ile birlikte bir süredir faizlerde gözlemlediğimiz trend dönüşüne dair öncü sinyallerin arttığını düşünüyoruz. Aşırı genişlemeci duruşu ile öne çıkan Japonya Merkez Bankası’na karşı Avrupa ve ABD merkez bankaları varlık programlarını azaltmaya hazırlanıyor. FED, 2017 yılında bir faiz artışına daha sinyal verirken, varlık alım programını Ekim ayında azaltmaya başlayacağını duyurdu.

Bu gelişmelerin ardından bu hafta merkez bankalarından gelecek açıklamalarla birlikte Euro Bölgesi ve Japonya'da açıklanacak enflasyon verileri ve ABD'de çekirdek Pce verisi önemli olabilir.

FED Başkanı Yellen, 26 Eylül’de enflasyon ve para politikası konulu bir konuşma yapacak. Yellen’ın şahince yorumlanan FED toplantısının ardından bu görünümü destekler nitelikteki mesajları, tahvil faizlerindeki yukarı yönlü baskıya ve tepki denemelerinin etkili olduğu dolar endeksine destek olabilir. Özellikle de faize duyarlı gelişmekte olan ülke döviz kurları üzerinde olumsuz etki yaratabilir.

Yurt içi piyasalarda ise hisse senetleri, TL ve tahvillerin baskı altında kaldığını takip ediyoruz. Gelişmekte olan ülke hisse senetlerinden negatif ayrışan BIST-100 endeksinde kısa vadeli aşağı hareketin devam edebileceğini düşünüyoruz. 105.000 desteğini kıran piyasada 102.500 ve 101.000 seviyelerine doğru geri çekilmeler gündeme gelebilir. Endeksin kısa vadeli aşağı baskıdan kurtularak yeniden yukarı ataklarında güç kazanabilmesi için 106.000 direncinin yukarısına geçmesi gerekiyor. 5 yıllık Türkiye cds spreadi son bir haftada 25 baz puan civarı yükselirken, gösterge tahvil faizinin ise uzun vadeli kritik yüzde 11.80 seviyesini test ettiğini not edelim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar