Yurtdışından cep telefonu getirme kurallarına dikkat!

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Gümrükler Genel Müdürlüğü şubat ayında taşra teşkilatına bir yazı gönderdi. Buna göre; ticari miktar ve mahiyette olmayan ancak yolcu beraberinde getirilen birden fazla sayıdaki cep telefonunun gümrük vergilerinin iki katı olarak tahsil edilip, yolcuya teslim edilmesi şeklindeki uygulamanın geçerli olabilmesi için, sadece yolcu beraberi kişisel eşya statüsünde getirilen telefon olması gerektiği belirtiliyor.

Ancak; bu durumun yolcu beraberi hediyelik eşya statüsünde veya vergileri ödenerek cep telefonu getirilmesinin mümkün bulunmadığı hükmü ile çeliştiği şeklindeki görüşe de açıklık geriliyor, Şöyle ki; Gümrük Kanunu’nda belirtilen “Yolcuların, gümrük mevzuatına göre kişisel ve hediyelik eşya kapsamı dışında olup beyanlarına aykırı olarak üzerlerinde, eşyası arasında veya taşıma araçlarında çıkan ya da başkasına ait olduğu halde kendi eşyasıymış gibi gösterdikleri eşyanın gümrük vergileri iki kat olarak alınır ve eşya sahibine teslim edilir. Gümrük vergileri ödenmediği takdirde, eşya gümrüğe terk edilmiş sayılır” hükmü hatırlatılarak, 2011/39 sayılı Genelge ile getirilen sınırlamalara dikkat çekiliyor.

Sınırlama şöyle; “Ayrıca, yolcu beraberi hediyelik eşya statüsünde veya posta/hızlı kargo taşımacılığı yoluyla muafen veya vergileri ödenerek cep telefonu getirilmesi mümkün bulunmamaktadır.” Cep telefonunun sadece yolcu beraberi kişisel eşya statüsünde olması gerektiği, bunun da iki takvim yılında bir adet ile sınırlı tutulduğu, bunun haricindeki hususların muafiyet olarak telakki edilmemesi gerektiği, anlaşılıyor.

Dolayısıyla, yolcuların iki takvim yılında bir adet olmak üzere cep telefonunu yolcu beraberi kişisel eşya statüsünde gümrük vergilerinden muaf olarak serbest dolaşıma sokabilecekleri belirtiliyor.

Bununla birlikte, yolcuların söz konusu muafiyet limiti dışında beyanlarına aykırı olarak üzerlerinde, eşyası arasında veya taşıma araçlarında çıkan ya da başkasına ait olduğu halde kendi eşyasıymış gibi getirdikleri cep telefonunun gümrük vergilerinin iki kat olarak alınması gerekiyor. Bu şartla telefon sahibine teslim edilebiliyor.

Hal böyle olunca, iki takvim yılı içerisinde bir kişi adına ulusal ağda tek bir IMEI kaydının olması gerektiğinden bahisle, 1 adet muafiyet sınırını aşan ve vergileri alınarak teslim edilen telefonların getiren kişi veya üçüncü kişiler adına ulusal ağa tanıtılmaması için gerekli tedbirlerin alınması amacıyla, bölge müdürlüklerince Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na 1 adet muafiyet sınırını aşan telefonların kişi ve IMEI numaralarının bildirilmesi gerektiği talimatı idarelere verilmiş bulunuyor. Eğer ikinci cep telefonu için gümrük vergileri ödenmemişse, eşya gümrüğe terk edilmiş sayılıyor. Yurtdışından telefon getirecek yolcuların bu kuralları bilmesi kendi yararlarına olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar