Yüzen demire 13 milyar dolar

Ahmet COŞKUNAYDIN
Ahmet COŞKUNAYDIN ahmetcoskunaydin@hotmail.com

İnsanlık tarihinin en önemli aşamalarından biri su üstünde durabilmek ya da yürüyebilmek. İnsanlar kendileri kişisel olarak yapabilme aşamasına tam olarak gelemeseler de, dolaylı yoldan bunu çoktan başarmış durumdalar. Öyle ki binlerce ton demir gemi haline dönüştürülerek, artık okyanuslar aşıyor.

Bu alanda en son rekor ise yine Amerikalılar tarafından kırıldı. Tam tamına yüz bin (100.000) ton demir artık uçak gemisine dönüşmüş olarak dünyanın yeni korkulu rüyası olacak. Amerika’nın 38. Başkanı Gerald R. Ford’un adını taşıyan en son model ve atom gücüyle çalışan gemi, şu sıralar deneme yüzüşlerine başladı ve 2020 yılında da okyanuslarda, Amerika’nın şaşaasının göstergesi olarak boy gösterecek.

Üstünde 75 jet taşıyabilen bu yüzen demir (uçak gemisi), şimdiye kadar en fazlası 70 bin ton olan diğer türdeşlerinin de rekorunu kırdı.

Günümüze kadar uygulanan inşaat teknolojilerinden farklı bir yöntemle inşa edilen ‘USS Gerald R. Ford’, dünya denizlerinde dostlarına güven, düşmanlarına da korku verme görevini üstlenmiş bulunuyor.

Ford, diğer uçak gemilerine göre, uçakların pistten havalanış mesafesini de, bugüne kadar kullanılan buharlı fırlatma (mancınık), yerine elektronik yönteme geçilmesi nedeniyle yarı yarıya kısaltmış bulunuyor.

Askeri anlamda yani silahlanma anlamında kimseyi rakip olarak görmeyen Amerika Birleşik Devletleri, 2. milli savaş gemisini yaparak, bu alanda adını duyurmaya çalışan Çin Halk Cumhuriyeti’ne de bir sessiz uyarı yapmış bulunuyor.

Halen 71 uçak gemisine sahip olan Amerika, 1961 yılı yapımı ilk uçak gemilerinden birini de hurdaya çıkartma kararı almış durumda.

Uzmanlar şu andaki maliyeti 13 milyar dolar olan ‘USS Gerald R. Ford’ un maliyetinin Almanya’da öğretim görevlisi olarak çalışan memurlardan 400 bininin bir yıllık maaşları toplamına eşit olduğuna dikkat çekiyorlar.

Nimitz serisi uçak gemisinin bir yeni modeli olarak piyasaya çıkan bu yüzen demir, Amerika’nın sahip olduğu 12. Nükleer güçle çalışan uçak gemisi.

‘USS Gerald Ford’un’ yanında bulunacak refakatçi diğer gemilerle, okyanuslarda dolaşan bir yüzer, gezer ya da seyyar ordu olması ve dünyada bir korku yaratması bekleniyor…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar