Yüzeyin altı

Murat BERK
Murat BERK UZMAN GÖRÜŞÜ


Birçok deney, en eğitimliler de dahil olmak üzere insanların, algıda seçicilik yaptığını, rasyonel argümanlar yerine duygularını ve egolarını olumlu etkileyen argümanlara daha çok değer verdiğini gösteriyor. Rasyonel olarak bunun kendisine ve bağlı bulunduğu kişi ya da kuruma yarardan çok zarar getirebileceğini bildiği halde, birçok kişinin bu yolu seçmesinin arkasında farklı bir sebep var.

Zaman zaman günlük piyasa haber akışından ziyade esas belirleyici olan dinamiklere ve potansiyel trendlere odaklanmak gerekiyor. 2018 yılındaki büyük global finansal çalkantı öncesinde uyarılarımızı yapmıştık. Bu uyarıları yaparken baktığımız konulardan biri özellikle fonlama maliyetlerindeki artıştı. Bu maliyet artışı, daha göz önünde olan hisse senedi veya döviz piyasalarında belirli bir süre pek önemsenmedi, buna güvenen birçok kişi de uyarılara kulak asmadı. GE tahvillerinin reytinginin düşürülebileceği endişesi ile GE CDS spreadleri bu hafta 86 bp artışla 259 bp'ye yükseldi. GE kredi piyasalarında yaşananlara dair sadece bir örnek.

Geçen hafta Bloomberg Barclays ABD Tahvil Endeksi'ne göre, ABD’de yatırım yapılabilir reytingine sahip tahvillerin faizi son iki yıldaki en yüksek seviyeye ulaştı. Bu tahvillerin hazine tahvillerine olan farkı 128 baz puana yükseldi. Goldman Sachs CDS 22 bps artış ile 91 bps’ye ulaşarak Ocak 2017’den bu yanaki en yüksek seviyesine geldi. Geçen hafta Morgan Stanley, Bank of America, Citigroup ve JPMorgan CDS’lerinin hepsinde çift haneli spread artışı gördü. ABD kaldıraçlı kredi (leveraged loan) piyasası endeksi ise geçen hafta son iki senenin en düşük seviyesine geriledi. Örnekleri çoğaltmak mümkün...

ABD-Çin ilişkileri, ticaret savaşları, AB’nin durumu, Brexit ve Suudi Arabistan gibi dünya ekonomisini etkileyen gelişmeleri takip etmek önemli. Ancak jeopolitik risklere, göz önündeki varlık sınıflarına ve piyasalarına odaklanırken, geri planda kalan ama küresel ekonomilerin işleyişi ve sağlığı açısından kritik olan şirket kredi piyasalarındaki gelişmeleri gözden kaçırmamak gerekiyor. Sene başından bu yana birkaç kez tekrarladığımız gibi bir sonraki küresel çalkantının merkezinde şirket kredi piyasalarının ve bunların ETF’ler ile olan etkileşim dinamiklerinin yer alacağını tahmin ediyoruz. Henüz o noktada değiliz gibi görünüyor, ama bu durumun 2019 yılında değişebileceği ihtimaline karşı uyarımızı tekrarlıyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gelecek zaten burada 02 Eylül 2019
Sıcaklık artıyor 05 Ağustos 2019
Büyük umutlar 29 Temmuz 2019
Faiz Açmazı 11 Haziran 2019
Yuan’a dikkat 20 Mayıs 2019
Devam eder mi? 14 Mayıs 2019
Laplace’ın Şeytanı 07 Mayıs 2019
Reflasyon esintisi 05 Mart 2019
Mindball ve Wu Wei 11 Şubat 2019